Alle må dø

Ny norsk skrekkfilm spilt inn på TRE uker

Regissøren: - Tok nesten livet av meg!

Å lage film er ingen spøk. Særlig når den lages utenfor finansiering og man i det store og hele bare har tre innspillingsuker til rådighet.

Regissør Geir Greni er den første til å innrømme at prosessen med å skape "Alle må dø", skrekkfilmen som får premiere fredag 13. mars, utartet til ren og skjær galskap. Med seg på "moroa" hadde han skuespillerne Viktoria Winge, Linni Meister, Veslemøy Mørkrid, Julia Schacht, Tinashe Williamson, Marte Sæteren og Anders Rydning.

– Filmideen kom i februar 2016. Manuset var klart i mai og så var vi i gang med innspillingen i juli samme år. Dermed var ikke bare rekorden for antall kvinnelige hovedroller satt. Sjelden har vel en film hatt kortere preproduksjon, sier regissøren. Som likte ideen sin så godt at han tenkte det bare fikk briste eller bære.

– Men det ble jo et helvete. Filmen, som altså heter "Alle må dø", krevde nesten et offer: Meg. Et stykke ut i første uke fikk jeg brystsmerter på grunn av stresset, og det eskalerte og ble ganske voldsomt andreuka da også venstrearmen ble nummen, sier regissøren, og legger til:

– Vi befant oss langt uti hutti heiti, og jeg ble så pass bekymret at jeg tok innspillingslederen til side og fortalte ham hvordan jeg hadde det. Jeg måtte vite at i alle fall en person på settet var informert og kunne bestille luftambulanse kjapt dersom jeg plutselig stupte.

Les også: Ny skrekktrailer: Haunting of Hill House-skuespilleren leder creepy sexkult

Viktoria Winge i "Alle må dø".
Viktoria Winge i "Alle må dø".

Kald sommer

Greni bet tennene sammen – og fortsatte.

– Situasjonen var det motsatte av ideell, både sommeren og stemningen var kald. Vi måtte fyre konstant, og drømmen om å også kunne nyte sommeren litt forsvant med regnet. Sommeren 2016 ble den kaldeste i manns minne, og samtidig var vel ingen egentlig helt forberedt på hvor lange arbeidsdager det skulle bli, det var brutalt, slår han videre fast.

På spørsmål om alle involverte er vel forlikte i dag, svarer regissøren:

– Noen! Men som min venn Nikolaj Frobenius har sagt: Man lager ikke film for å få venner. En regissør må ta upopulære valg, og jeg var ubøyelig når det gjaldt dette: Filmen skulle bli så bra som overhodet mulig innenfor de rammene vi hadde til rådighet.

Nå håper han innsatsen og staheten er verdt det.

– Jeg må innrømme at jeg midtveis i filminnspillingen tok jeg meg i å tenke: Hva er det egentlig jeg holder på med? Er en film verdt å ofre helsa for?

Les også: Er dette årets mest forstyrrende skrekkfilm?

Alle må dø

Rebusløp med skrekktema

Greni har da fått litt lønn for strevet. Filmen ble tatt ut til hovedprogrammet i Tromsø under filmfestivalen der, den har solgt til imponerende 50 land og fått en femmer på terningen av filmmagasinet Cinema, som har rukket å anmelde den.

– Jeg har villet lage en litt annerledes skrekkfilm, en film som både overrasker og kanskje utfordrer sjangeren, sier Greni – og forteller om handlingen:

– Filmen handler om et utdrikningslag. Bruden blir kidnappet av venninnene og kjørt ut til en avsidesliggende husmannsplass uti skauen. Her skal et rebusløp med skrekktema gjennomføres. Jeg har forsøkt å legge opp filmen på en måte som gjør at når kjipe ting begynner å skje, så faller mistanken på flere.

Les også: I disse filmene har skuespillerne faktisk sex

Blant skuespillerne finner vi Viktoria Winge, Linni Meister, Veslemøy Mørkrid, Julia Schacht, Tinashe Williamson, Marte Sæteren og Anders Rydning.
Blant skuespillerne finner vi Viktoria Winge, Linni Meister, Veslemøy Mørkrid, Julia Schacht, Tinashe Williamson, Marte Sæteren og Anders Rydning.

Det var mange grunner til at filminnspillingen ble så pass komprimert som den ble. Alle involverte hadde andre forpliktelser som ventet, og dessuten skulle stedet som ble brukt som location, Heggelia – en perle av en husmannsplass i Krokskogen – selges.

– Jeg og moren min var i gang med en salgsprosess, så det hastet. Filminnspillingen ble dermed et farvel med stedet og gården der min mor vokste opp, som eldst av elleve søsken, sier regissøren. Som ikke er så rent lite stolt over at han klarte kunststykket med å få filmen i mål.

– Jeg hadde en fantastisk klipper, Rodrigo Stoicheff, med på laget. Markus Paus laget filmmusikken og selskapet Manymore AS distribuerer. Det er jeg veldig takknemlig for, slår han fast, og roser også skuespillerne for innsatsen:

– Det hadde ikke blitt noen film uten dem. Enkelt og greit.

"Alle må dø"har norgespremiere 13. mars - les mer om filmen her