Knutsen & Ludvigsen 2 - Det store dyret

Ferdigstilte Knutsen & Ludvigsen fra hjemmekontorer

Én del av filmbransjen er ikke koronarammet: Animasjonsstudioene. Her hjemme satt et 50-talls animatører og jobbet med den nye Knutsen & Ludvigsen-filmen - mens mesteparten av Norge var koronastengt.

- Vi er akkurat ferdig med oppfølgeren og leverte for et par uker siden, midt i krisen, sier Ove Heiborg, produsent og eier av Qvisten Animation sammen med regissør Rasmus A. Sivertsen.

Studioet samproduserer Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret med Tordenfilm, og oppfølgeren skal ha premiere i september. Nå har Qvisten gitt seg i kast med neste prosjekt ut, som er Jul på KuToppen.

- Begge filmene er datagenererte, noe som gjør at animatørene har kunnet jobbe hjemmefra. Det har vært 50 stykker som alle har sittet i Norge og tegnet og levert sine to til fire sekunder med animasjon hver dag, inn mot vår hovedserver. Det har gått veldig bra, og vi har kunnet opprettholde produksjonen. Det har vært ganske unikt å kunne holde ting gående og ha alle i arbeid, sier Heiborg.

Men legger til at han "føler behovet for det sosiale og inspirasjonsprat rundt kaffemaskinen nå".

Les mer og watchlist Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret her!

Knutsen & Ludvigsen 2 - Det store dyret

Frem til sommeren

Qvisten Animation er størst i Norden, og sysselsetter 60 personer, hvorav over halvparten er fast ansatte.

- Man kjenner litt på ansvaret, og det har vært en god følelse av å ha kunnet holde ting igang. Vi kan fortsette slik frem til sommeren - men etterpå må ting falle på plass, sier Heiborg og konstaterer at det blir spennende uker fremover.

For nå gjenstår det å se hvordan investeringsviljen og mulighetene for nye prosjekter blir. Qvisten-gründeren sier seg fornøyd med den nye pakken på 85 millioner som filmbransjen fikk på tampen av forrige uke, noe han tror gjør at finanseringsordninger vil kunne opprettholdes.

Nye prosjekter på gang for studioet er blant annet Folk og røvere i Kardemomme by såvel som forprosjektet til fjorårssuksessen Kaptein Sabeltann og den magiske diamant.

Stills

Amerikanske tilstander

Fra USA rapporteres det samme: Mens resten av Hollywood måtte stenge ned virksomheten på grunn av COVID-19, så har produksjonen av animasjonsfilmer fortsatt med full hastighet.

Mens kinoene er stengt, omdirigerte Universal i påsken Trolls – Verdensturné til millioner av amerikanske stuer som video on demand. Nå følger Warner Bros. på med Scoob! 15. mai - samme dag som den skulle hatt kinopremiere der borte. Og animasjonsfilmen om den digre bikkja og vennene dens, kjent fra TV-formatet, ble ferdigstilt hjemme hos filmklipperne, fortalte regissør Tony Cervone til Deadline i april.

- Animasjonsfolk er vant til å jobbe hjemme og vekk fra hverandre, sa han og røpet at dersom man trengte nye stemmeopptak, gikk det greit med iPhone.

Et annet studio, Illumination, er i full sving med Minions: Historien om Gru og Sing 2, som begge har 2021-premierer. En kilde nær studioet sier til Deadline at de siste to månedene har vært "ekstremt produktive, innovative og kreative" for selskapet.

Hos Paramount Animation er man i gang med fire filmer i ulike stadioer, blant dem Svampebob: Svamp på rømmen og neste års Monstermania. Hundre animatører og andre er i sving på hjemmekontor i Los Angeles, ytterligere 350 jobber hjemmefra i Dallas, Paris og Montreal.

Også produksjonen av animasjonsfilmer som Paw Patrol: The Movie, Raya and the Last Dragon, Soul, The Croods 2, The Boss Baby 2, The Bad Guys, Luck og Spirit Riding Free er i full produksjon - fra hjemmekontorene.

Pixars Soul