Anders Danielsen i Reprise

Joachim Triers "Verdens verste menneske" ble nesten skrinlagt på grunn av korona – nå kommer den likevel

"Oppfølgeren" til Reprise og Oslo, 31. august hadde såvidt begynt å filme da COVID-19-pandemien traff Norge, og produsenten var redd han måtte legge ned produksjonen. Nå skal opptakene starte igjen, og filmen kommer som planlagt til neste år.

Rushprint forteller at Verdens verste menneske, den femte filmen til regissør Joachim Trier (Thelma) skal gjenoppta innspillingen fra 11. august. Planen er at filmen skal ha verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes i 2021, og få Norgespremiere neste august.

Renate Reinsve (Welcome to Norway) og Anders Danielsen Lie (Oslo, 31. august) skal spille hovedrollene i filmen, som skal avslutte "Oslo-trilogien", som startet med Reprise i 2006 og Oslo, 31. august fra 2011. I tillegg til å foregår i Oslo, er alle filmene i trilogien regissert av Joachim Trier, de har Anders Danielsen Lie i hovedrollen, og er skrevet av Trier sammen med Eskil Vogt.

Verdens verste menneske er en norsk-fransk-svensk-dansk samproduksjon. Mens de fleste av Triers filmer ikke har dratt store publikumsmengder på kino i Norge, er de spesielt populære i Frankrike.

Da Trier presenterte filmen i fjor, fortalte han VG at de tre "Oslo-filmene" deler mye tematikk:

– Det handler om store spørsmål gjennom små fortellinger: Eksistens, det å føle seg utenfor. Så jeg skjønte at det var noe felles, og at jeg ikke skulle skamme meg så mye for det.

Verdens verste menneske handler om Julie, som nærmer seg 30 år. Hun er i et godt etablert parforhold med den 15 år eldre tegneserieskaperen Aksel. De deler en leilighet i Oslo med velfylte bokhyller, og har vennepar med barn og hytte ved sjøen.

Men bøkene og vennene er stort sett Aksel sine, og Julie strever med å nne en retning i livet – hun er ikke klar for barn, slik Aksel er. En kveld Julie sniker seg inn på en fest uten å kjenne noen, møter hun jevngamle Eivind, og etter de har gått hvert til sitt i morgentimene, uten å utveksle numre, klarer hun ikke å glemme ham og de intime betroelsene de ga hverandre som helt fremmede.

Når Julie tilfeldigvis tre er Eivind igjen, velger hun å forlate Aksel, i håp om noe nytt og meningsfullt. Ett år senere får hun vite at Aksel er blitt alvorlig syk, og hun oppsøker ham på sykehuset, hvor det oppstår en ny ærlighet mellom dem.

Filmen hadde et par innspillingsdager før koronakrisa inntraff. Når hele produksjonsstaben må vente i flere måneder på ny oppstartsdato, fører det til økte utgifter, men Norsk filminstitutt og Kulturdepartementet har bidratt med en redningspakke som gjorde det mulig å fortsette produksjonen, med samme planlagte premieredato.

Verdens verste menneske kommer etter planen på kino høsten 2021.