Daniel Radcliffe og J. K. Rowling

Daniel Radcliffe svarer på J.K. Rowlings angivelig transfobiske tweets

"Transkvinner er kvinner!"

Den britiske forfatteren J.K. Rowling, best kjent for å ha skrevet den høyt elskede "Harry Potter"-bokserien, er for øyeblikket i hardt vært etter å ha postet flere angivelig krenkende tweets rettet mot transpersoner.

6. juni lenket forfatteren til en Devex-artikkel som omhandlet menstruasjon. Artikkelen lød tittelen "Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate”.

"Mennesker som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å ha et ord for dette. Kan noen hjelpe meg. Wumben? Wimpund? Woomud?", kommenterte Rowling.

J.K. Rowling Tweets

Flere Twitterbrukere fordømte umiddelbart Rowling for å ikke anerkjenne at også transpersoner kan menstruere, og kalte tweeten hennes for blant annet "anti-trans" og "transfobisk".

Forfatteren gravde seg straks dypere med en ny Tweet:

"Dersom kjønn ikke er reelt, finnes heller ikke likekjønnet attraksjon. Dersom kjønn ikke er reelt, er den opplevde virkeligheten for kvinner globalt utvisket. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å viske ut konseptet kjønn fjerner muligheten for mange til å meningsfullt diskutere livene sine. Det er ikke hat å snakke sannheten."

J.K. Rowling Tweets

Rowling skriver også at "Idéen om at kvinner som meg, som har hatt sterkt empati med transpersoner i årevis, hater transpersoner - er tull".

Blant mange som er sterkt uenige i forfatterens uttalelser, finner vi "Harry Potter"-stjerna Daniel Radcliffe - som har valgt å respondere med et lengre innlegg på nettsiden til The Trevor Project - en organisasjon som arbeider med krisehjelp og selvmordsforebygging blant LGBTQ-mennesker.

"Transkvinner er kvinner", skriver skuespilleren og fortsetter:

"Enhver uttalelse om det motsatte visker ut transpersoners identitet og verdighet, og er i strid med alle råd som gis av profesjonelle helseorganisasjoner som har langt mer kompetanse på dette området enn både Jo og jeg."

30-åringen påpeker at 78 % av trans- og ikke-binære ungdommer har rapportert at de har opplevd diskriminering på grunn av deres kjønnsidentitet.

"Det er åpenbart at vi må gjøre mer for å støtte transpersoner og ikke-binære mennesker, ikke ugyldiggjøre identiteten deres - og ikke forårsake ytterligere skade," skriver Radcliffe.

I etterkant av Rowlings Tweets, har Potter-fans over hele verden uttrykt at forfatteren har ødelagt deres kjærlighet til bokserien for alltid. Til disse svarer Radcliffe:

"Til alle dere som nå føler at opplevelsen deres av bøkene er ødelagt eller redusert, jeg er fryktelig lei meg for smerten disse kommentarene har forårsaket deg. Jeg håper virkelig at du ikke mister det som var verdifullt for deg i historiene helt.

Dersom disse bøkene lærte deg at kjærlighet er den sterkeste kraften i universet, i stand til å overvinne hva som helst; hvis de lærte deg at styrke finnes i mangfold og at dogmatiske idéer om renhet fører til undertrykkelse av utsatte grupper; hvis du tror at enkelte av karakterene er trans, ikke-binær eller har flytende kjønnsidentitet, eller de er homofile eller bifile; hvis du oppdaget noe i disse historiene som hjalp deg på et eller annet tidspunkt i livet ditt - så er det mellom deg og boken du leste, og det er hellig. Og etter min mening kan ingen ta fra deg det.

Betydningen er det den betyr for deg, og jeg håper ikke disse kommentarene vil sverte den for mye."