J.K.Rowling

Hva betyr J.K. Rowlings angivelig transfobiske tweets for Fabeldyr-serien?

Er det liv laga for et tredje kapittel?

Det stormer rundt den britiske "Harry Potter"-forfatteren J.K. Rowling, etter at hun nylig postet flere angivelig krenkende tweets rettet mot transpersoner. Nå er spørsmålet om- og eventuelt hvordan kommentarene hennes vil påvirke "Fantastic Beasts 3", det planlagte neste kapittelet i den pågående filmserien fra magiverdenen.

"Fabeldyr"-serien har allerede hatt trøbbel på veien, men dette har hittil ikke involvert Rowling direkte. Vi snakker selvfølgelig om Warner Bors. avgjørelse om å hyre inn Johnny Depp som Gellert Grindelwald - i etterkant av skilsmissen mellom ham og "Aquaman"-skuespiller Amber Heard, som bekyldte ham for konemishandling. At Depp fikk rollen - og at Rowling gjorde ham til tittelkarakter i "Fabeldyr: Grindelwalds forbrtelser", falt definitivt ikke i god jord hos fansen. Det hjalp neppe at en video, som tilsynelatende viser franchisens skuespiller Ezra Miller ta kveletak på en kvinnelig fan, gikk viralt denne våren. Auch.

Mange har valgt å ta avstand fra franchisen på bakgrunn av disse...kremt... forstyrrende elementene, og nå er spørsmålet hvorden Rowlings seneste Twitter-aktivititet vil påvirke publikums mottakelse av "Fantastic Beasts 3", om den i det hele tatt ser dagens lys.

Les også: Daniel Radcliffe svarer på J.K. Rowlings angivelig transfobiske tweets

IKKE ENIGE: Skuespiller Daniel Radcliffe og forfatter J.K. Rowling.
IKKE ENIGE: Skuespiller Daniel Radcliffe og forfatter J.K. Rowling.

Stemmer ikke overens

Warner Bros. har, ifølge Variety, ikke ønsket å uttale seg om saken. Flere har imidlertid påpekt at Rowlings kommentarer overhodet ikke stemmer overens med det hun hittil har formidlet via sitt berømte trollmannunivers - som beskrives som "et trygt miljø for alle, hvor empati og kjærlighetens kraft er de største kreftene i bevegelse".

Blant dem finner vi "Harry Potter"-skuespiller Daniel Radcliffe, som tidligere denne uka responderte på forfatterens kommentarer i et lengre innlegg publisert på nettsiden til The Trevor Project - en organisasjon som arbeider med krisehjelp og selvmordsforebygging blant LGBTQ-mennesker:

"Dersom disse bøkene lærte deg at kjærlighet er den sterkeste kraften i universet, i stand til å overvinne hva som helst; hvis de lærte deg at styrke finnes i mangfold og at dogmatiske idéer om renhet fører til undertrykkelse av utsatte grupper; hvis du tror at enkelte av karakterene er trans, ikke-binær eller har flytende kjønnsidentitet, eller de er homofile eller bifile; hvis du oppdaget noe i disse historiene som hjalp deg på et eller annet tidspunkt i livet ditt - så er det mellom deg og boken du leste, og det er hellig. Og etter min mening kan ingen ta fra deg det.

Betydningen er det den betyr for deg, og jeg håper ikke disse kommentarene vil sverte den for mye."

Eddie Redmayne og J.K. Rowling.
Eddie Redmayne og J.K. Rowling.

I tillegg til Radcliffe, har også "Fabeldyr"-hovedrolleinnehaver Eddie Redmayne uttrykt sin uenighet med Rowling - og vist sin fulle støtte til transsamfunnet. Spøker det for samarbeidet mellom ham og forfatteren i fremtiden, tro?

I det hele tatt, hva skjer nå? Er det liv laga for et tredje kapittel i "Fabeldyr"-serien? I så fall, kommer Rowling til å være involvert på lik linje med forgjengerne? Og - hva med kjærlighetsforholdet mellom fansen og trollmannuniverset?