Ennio Morricone

Ennio Morricone er død – se hans mest ikoniske filmer

En av verdens mest anerkjente filmkomponister er død. Italienske Ennio Morricone skrev musikken til 500 filmer. Se hvor du kan streame de aller største!

I dag melder det italienske nyhetsbyrået Ansa at filmkomponisten Ennio Morricone er død. Han ble 91 år gammel, og filmkarrieren hans strekker seg over seksti år!. Han er spesielt kjent for sine ikoniske spaghetti-western-soundtracks, men har også laget musikken til flere klassikere.

Enkelte av filmene han skrev musikken til er tilgjengelige på Netflix, NRK og Prime Video. Andre må du leie eller kjøpe. Den italiensk-algirske krigsfilmen Kampen om Algerie fra 1966 er ikke tilgjengelig på noen norke strømmetjenester, men vi anbefaler å sjekke den ut dersom du er klar for en virkelig vond opplevelse, med sterk musikk.

Dollar-trilogien

Clint Eastwood i The Good, The Bad & The Ugly

Ennio Morricones kanskje aller mest berømte musikk kom fra filmene han lagde sammen med den italienske western-regissøren Sergio Leone. Han komponerte den ikoniske musikken til alle de tre filmene der Clint Eastwood spilte "The Man with No Name", og alle filmene Leone regisserte senere.

Clint spille hovedrollen i alle filmene, og skuespillerensemblet rundt han er mer eller mindre det samme, selv om alle karakterene får nye navn for hver film. Serien etablerte spaghetti western-sjangeren, og inspirere utallige etterligninger. Alle de tre filmene dukker stadig opp på toppen av lister over tidenes beste westernfilmer.

Se hvor du kan streame For en neve dollar her

Se hvor du kan streame For en neve dollar mer her

Se hvor du kan streame The Good, the Bad and the Ugly her

Ondt blod i Vesten

Ondt blod i Vesten

Sergio Leones neste western-film er også en av hans mest ambisiøse. Den kostet tre ganger så mye som Dollar-trilogien hadde kostet til sammen, og er nesten tre timer lang.

I filmens første scener spiller en av karakterene munnspill. Morricone bruker nesten ingen andre instrumenter i første akt av filmen, og bruker hller lyder fra vinden, fuglevingeslag, et tog, pistolskudd og gresshopper til å bygge stemningen.

Se hvor du kan streame den her

Fuglen med krystallfjærene

Fuglen med krystallfjærene/The Bird with the Crystal Plumage

Morricone skrev musikken til tre skrekkfilmer av italieneren Dario Argento. Bjeller og lala-synging er visst det mest skremmende Ennio vet om, for de er godt representert på soundtracket.

Se hvor du kan streame den her

Days of Heaven

Richard Gere i Days of Heaven

En industriarbeider rømmer med lillesøsteren og kjæresten sin, og blir landarbeider på en stor gård. Når eieren av gården forelsker seg i kjæresten, oppstår det en konflikt som vi møter gjennom fortalt gjennom et barn minner, og uttrykksfulle bilder av naturen.

Morricone og regissør Terrence Malick skal ha hatt et vanskelig samarbeid, men filmmusikken til denne klassikeren er minneverdig og sterk.

Se hvor du kan streame den her

The Thing

The Thing (1982)

Fram til denne filmen hadde regissør John Carpenter skrevet musikken til alle sine filmer selv, og Ennio gjorde sitt beste for å imitere Carpenters synthesizer-lyd. Musikken gir filmen en intens stemning, og både det originale soundtracket, og det alternative orkester-soundtracket Morricone skrev for filmen, er utgitt.

Se hvor du kan streame den her

Ondt blod i Amerika

Once Upon a Time in America

Sergio Leone jobbet i tjue år med denne fire timer lange gangsterfilmen, og mye av musikken var ferdig før filmen ble spilt inn. Leone spilte derfor av musikken på settet, så skuespillerne kunne leve seg inn i Morricones stemning.

Se hvor du kan streame den her

De ubestikkelige

De ubestikkelige

I 1987 var Morricone tilbake i gangster-verden da han skrev musikken til Brian De Palmas De ubestikkelige. Filmen gir en voldsom og mektig skildring av mafiasjefen som regjerte i forbudstidens Chicago, og politimannen som sverget på å stoppe han.

Se hvor du kan streame den her

Cinema Paradiso

Cinema Paradiso

Denne klassikeren om en filmelskende gutt, er en film for filmelskende gutter og jenter i alle aldre. Unge Salvatore oppdager sin kjærlighet for film gjennom landsbykinoen og dens maskinist Alfredo på Sicilia i etterkrigstidens Italia. Ennio skrev musikken til denne varme favoritten sammen med sin sønn Andrea.

Se hvor du kan streame den her

The Hateful Eight

Samuel L. Jackson i The Hateful Eight

Etter at Quentin Tarantino hadde lånt Morricones musikk i tre filmer, og komponisten skrev en liten strofe til Django Unchained, endte han opp med å skrive all filmmusikken til The Hateful Eight. Filmen, fra 2015, ble en av de siste filmene han komponerte musikk til.

Se hvor du kan streame den her