Dave Franco, The Rental

Dave Franco debuterer med skrekkfilm om Airbnb-oppholdet fra helvete

- Jeg elsker skrekksjangeren!

Skuespilleren Dave Francos regidebut "The Rental", hvor kona Alison Brie spiller en av hovedrollene, er en film om forhold, tillit – og alles verste Airbnb-mareritt.

– Jeg elsker skrekksjangeren, sier Dave Franco (35).

Siden han først og fremst er forbundet med komedier, overrasket den amerikanske skuespilleren både fans og media da han meddelte at han skulle lage skrekkfilm. Men for regissørdebutanten selv var valget enkelt.

– Det finnes mange fordommer mot skrekkfilmer, eksempelvis om at de er billige eller vulgære, men de rommer ofte like mye som dramafilmene som nomineres under prissesongen, hevder han.

Franco forteller at han i arbeidet med kinoaktuelle "The Rental" – skrevet sammen med kompisen Joe Swanberg – lot seg inspirere av klassikere som "The Shining", men også av kontemporære filmskapere som Ari Aster ("Hereditary", "Midsommar") och Jordan Peele ("Get Out").

– De tilnærmer seg sjangeren på kløktig og smakfullt vis. Jeg holder en knapp på filmer som bruker tid på å komme under huden på deg, framfor slike som helt baserer seg på "jump scares".

Les også: Se første trailer for skrekkfilmen The Unfamiliar - vi garanterer frysninger!

Alison Brie og Dave Franco
Alison Brie og Dave Franco

Nervepirrende relasjoner

Franco plasserer "The Rental" i førstnevnte kategori. Historien kretser rundt to par som leier et luksuriøst og avsidesliggende Airbnb-hjem for en helg, og som snart får mistanken av at noen spionerer på dem. Samtidig blir stemningen inne i huset stadig mer anstrengt.

– Målet var å lage en film der relasjonene er minst like nervepirrende som når en psykopatskurk lurer i skyggene, sier Franco.

Et annet mål var å utforske tillit som tema. Det er brennaktuelt i dagens Amerika, ifølge den nybakte regissøren.

– USA har aldri vært så splittet – ingen stoler på noen. Samtidig drister vi oss til å leie og bo i fremmedes boliger bare fordi de har fått noen gode anmeldelser på nettet. Det er interessant.

Les også: I disse filmene har skuespillerne faktisk sex

Alison Brie i "The Rental"
Alison Brie i "The Rental"

Tette bånd

"The Rental" ble innspilt i en forblåst kystby i søndre Oregon. Settet var intimt, og de involverte skuespillerne – deriblant Sheila Vand, Dan Stevens og Francos kone Alison Brie – skal ha kommet tett på hverandre.

– Vi sov hele dagen, jobbet hele natta og følte oss som vampyrer. Men vi hadde det veldig gøy sammen, sier Brie, som spiller gjengens "moralske kompass" Michelle.

Å jobbe med sin bedre halvdel bak kamera skal ha vært "annerledes, men vidunderlig", da Brie mener tillit er et nøkkelord mellom skuespillere og instruktør. Hun fikk endatil være med under hele reisen, fra manusskisse til ferdig produkt.

– Det var som om jeg allerede kjente skikkelsene, sier hun.

Les også: Se Russell Crowe som psyko-stalker i ny thriller

The Rental The Rental

Drive-in-premiere

"The Rental" havnet på tredjeplass på Filmwebs helgebesøksoversikt etter norgespremieren forleden. Hjemme i USA fikk den en noe annerledes åpning. Istedenfor å rulle ut den røde løperen satset Franco & Co. på drive-in-kino.

– Det var ikke helt hva jeg så for meg da jeg forestilte meg min første filmpremiere, sier sjefen sjøl.

– Men det ble morsomt, avslappet – og på mange måter bedre.

Se filmens trailer øverst i artikkelen!

"The Rental" er å se på norske kinoer nå - billetter og mer om filmen finner du her