Venzia Film Festival

Filmfestivalen i Venezia blir et "viktig eksperiment"

Stjernene uteblir fra den røde løperen, og det er mer munnbind enn Prada i lokalene. Men filmfestivalen i Venezia er viktig å gjennomføre, mener arrangøren.

Da filmfestivalen i Venezia åpnet denne uka, rådet det munnbindtvang, publikumsbegrensninger og få storstjerner på den røde løperen.

Festivalen varer til og med neste helg.

– Festivalen i år er et viktig eksperiment, sier festivalsjef Alberto Barbera til TT.

Filmfestivalen er en av høydepunktene for filmbransjen hvert år. Men årets utgave blir svært annerledes.

Barbera sier det ligger hardt arbeid bak at det i det hele tatt er mulig å gjennomføre en filmfestival i år.

Les også: Christopher Nolans "Tenet" sørget for den sterkeste kinohelgen på lang tid

UTEN MUNNBIND: Joaquin Phoenix og regissør Todd Phillips etter å vunnet i kategorien "beste film" for "Joker" under fjorårets filmfestival i Venezia.
UTEN MUNNBIND: Joaquin Phoenix og regissør Todd Phillips etter å vunnet i kategorien "beste film" for "Joker" under fjorårets filmfestival i Venezia.

– Alle skal være trygge

– Når vi bestemte oss for å gjennomføre festivalen i disse usikre tidene, besluttet vi at alle som kommer hit, også skal føle seg trygge og komme hjem uten å ha blitt syke, sier Barbera.

– Derfor har vi utarbeidet et antall regler sammen med helsemyndighetene, og det har tatt tid, sier han.

Festivalen arrangeres for 77. gang, og mange følger nok spent med. Barbera mener Venezia kan bli en mal for hvordan store arrangementer blir gjennomført i koronaens tidsalder.

– Jeg ser på dette første internasjonale arrangementet av denne kaliberen som et viktig eksperiment. Viser det seg at våre tiltak er effektive, så kan vi kanskje gå tilbake til en slags normaltilstand og arrangere andre arrangementer også, sier Barbera.

For å slippe inn på festivalområdet, må alle gjennom en febersjekk. Inne på området er det munnbindtvang både ute og innendørs.

Til og med svenskene slippes inn

Koronarestriksjonene gjør også at de fleste filmstjernene uteblir, noe som igjen fører til langt færre fotografer.

Filmkritiker og journalist Jan Lumholdt, som dekker festivalen for 20. gang, sier at stemningen fortsatt er god.

– Det her kalles ofte for "den menneskelige festivalen". I år er det særlig viktig at den blir gjennomført. Bare det at det går an å samle mennesker fra så mange land, til og med vi svensker er jo velkomne, sier han.