Tulsa i flammer etter massakren i 1921

LeBron James lager film om historisk massakre

Tulsa-massakren i 1921 vil for alltid stå igjen som et av de mørkeste kapitlene i moderne amerikansk historie. Nå produserer NBA-stjerna LeBron James dokumentarfilm om tragedien.

I 1921 var Greenwood-distriktet i Tulsa, Oklahoma et av de mest fremgangsrike og velstående afroamerikanske nabolagene i det segregerte USA. Nabolaget var kjent som “Black Wall Street”, og innbyggerne nøt en relativt høy levestandard til tross for den systematiske økonomiske og sosiale diskrimineringen svarte amerikanere led under. Greenwoods banker, hoteller, butikker og biblioteker utgjorde et slags friområde for afroamerikanere midt i en av USAs mest segregerte byer.

Alt dette tok brått slutt 31. mai 1921, da det ulmende rasehatet eksploderte i voldelige opptøyer etter at en 19 år gammel skopusser ble anklaget for å ha “angrepet” en 17 år gammel kvinnelig hvit heisoperatør. En blodtørstig hvit væpnet milits massakrerte Greenwoods innbyggere, og brannbombet hjem og næringslokaler fra fly (!). Hundrevis mistet livet, og tusenvis mistet hjem og arbeid mens myndighetene så en annen vei.

Avfeid av myndighetene

Hendelsen ble i lang tid avfeid og underdrevet av amerikanske myndigheter, blant annet ble ikke massakren en del av Oklahomas skolepensum før i år, og det offisielle standpunktet var lenge at de såkalte “raseopptøyene” i 1921 liksom var begge siders skyld. På en litt sånn trumpistisk “very fine people on both sides”-måte.

I nyere tid har heldigvis flere rettet fokus på denne store skampletten i den alt for lange historieboka om det amerikanske storsamfunnets behandling av minoriteter. Blant annet er Tulsa-massakren en sentral del av handlingen i fjorårets HBO-hit Watchmen, hvor maskekledde super-politifolk kjemper mot en hvit overmakt-gruppe i en alternativ virkelighet der ofrene av massakren faktisk ble anerkjent og tildelt erstatning for det de og deres etterkommere ble utsatt for. En annen HBO-serie, denne høstens magiske Lovecraft Country, retter også søkelyset mot Tulsa-massakren.

Slipper film 100 år senere

Nå vil også basketstjerne LeBron James og produksjonsselskapet hans løfte frem den tragiske historien om Tulsa-massakren, med dokumentarfilmen Dreamland: The Rise and Fall of Black Wall Street. Filmen, som sikter etter å ha premiere til neste års hundreårsmarkering, skal fortelle “den ekte og hjerteskjærende historien om et av amerikas verste raseopptøyer”. Med seg på laget har LeBron CNN Films, og ved hjelp av arkivopptak og intervjuer av tidsvitner skal de rekonstruere de tragiske hendelsene for nesten 100 år siden.

LeBron James har hatt en snodig karriere i film- og TV-verdenen de siste fem årene. James fikk mye oppmerksomhet for sin rolle i komedien Trainwreck, og har siden produsert en haug med serier. Mange av dem er basketballdokumentarer, men han har også hatt en finger med i prestisjeserien Self Made på Netflix. Han er produsent og hovedrolleinnehaver i en kommende oppfølger til Space Jam, og produserer også en ny Friday the 13th-film, i tillegg til dette basketballdramaet på Netflix. Alt dette ruller og går mens han fortsatt er en profesjonell basketspiller på heltid.

Vi vet ikke stort mer om når filmen kommer enn at den etter planen skal ha premiere tidlig neste år!