Sean Connery

7 gode Sean Connery-filmer der han ikke spiller James Bond

Sean Connery døde denne helgen, 90 år gammel. Han er best kjent for å spille James Bond i totalt 7 filmer, blant annet de fem første i den populære spionfilmserien. Men Connery hadde en lang og god karriere, også utenfor Bond-rollen.

De ubestikkelige

De ubestikkelige

Brian De Palmas De ubestikkelige fra 1987 gir en voldsom og mektig skildring av mafiasjefen som regjerte i forbudstidens Chicago, og politimannen som sverget på å stoppe han. Connery vant sin eneste Oscar for rollen som sistnevnte, og han utpeker seg som filmens utvilsomt sterkeste skuespiller, til tross for at han deler lerretet med Kevin Costner, Andy García og Robert De Niro.

Se hvor du kan streame den her

Indiana Jones og det siste korstog

Harrison Ford og Sean Connery i Indiana Jones og det siste korstog/Indiana Jones and the Last Crusade

Selv om vi best kjente Connery som en actionfilmhelt i stand til å hamle opp med de aller fleste, fikk vi også se ham som vimsete professor i rollen som Henry Jones senior i den originale Indiana Jones-trilogiens siste film. Som en skjermet og litt naiv professor blir han kastet inn i et verdensomspennende far og sønn-eventyr med nazi-slott, luftskip og oldtids-palasser. Et par ganger skinner til og med agent 007 nok gjennom til å redde dagen, selv om James Bond kanskje ikke stoppet jagerfly med paraply og måker.

Se hvor du kan streame den her

The Man Who Would be King

Sean Connery og Michael Caine i The Man Who Would be King

Både Michael Caine og Sean Connery har uttalt at denne eventyrfilmen, basert på boka av Rudyard Kipling, er den beste filmen de har jobbet på. To britiske soldater er på eventyr i det koloniserte India. Gjennom diverse lyssky forretninger har de tusket til seg penger, blant annet i en avsides landsby i Afghanistan. Her lurer Dravot befolkningen til å tro at han er inkarnasjonen av Aleksander den Store. Han lyver så godt at han tror det sjæl, men det skal vise seg å få dramatiske følger for de to britene.

Se hvor du kan streame den her

The Rock

Sean Connery og Nicolas Cage i The Rock (1996)

Denne uka skrev regissør Michael Bay et innlegg der han hyllet Connery for rollen i denne storslåtte actionthrilleren, både foran og bak kamera.

Underveis i innspillingen fortalte Bay Connery at Disney-ledelsen ikke var fornøyd med produksjonen, som lå flere dager bak tidsskjemaet. "Vil du at jeg skal hjelpe," spurte Connery. Dagen etter spiste Bay lunsj Disney-sjefene i et klasserom i tredje klasse og sitte ved små bord og stoler.

- Jeg annonserte at Mr. Connery ville besøke og si hei. Sean kommer inn, setter seg overfor lederne, som sitter med munnene åpne. I klassisk Sean Connery-stil belter ut på brei skotsk: "Denne gutten gjør en god jobb. Dere bor i et jævla Disney-elfenbenstårn, og vi trenger mer jævla penger!"

Connery gjorde visst inntrykk på Disney-sjefene, som ifølge Bay umiddelbart svarte "Hvor mye?". Han har den samme intense, autoritære tilstedeværelsen i filmen, der han spiller John Patrick Mason, den eneste fangen som har rømt fra Alkatraz

Se hvor du kan streame den her

Time Bandits

Sean Connery i Time Bandits

I manuset til denne filmen, skrevet av Michael Palin og Terry Gilliam, sto det at den greske kongen Agamemnon "tar av seg hjelmen, og avslørte at han er ingen ringere enn Sean Connery, eller en tilsvarende, billigere skuespiller". Filmskaperne hadde ingen tro på at de skulle få med seg den virkelige Connery til en liten rolle i deres tidsreise-komedie, men fyren lot seg imponere av manuset, og stilte opp med enorm sjarm i filmen!

Time Bandits er ikke tilgjengelig på noen norske strømmetjenester.

Marnie

Sean Connery og Tippi Hedren i Marnie

Etter at Goldfinger, Connerys tredje Bond-film, hadde tjent et trailerlass med penger, ble skuespilleren bekymret for å bli typecastet. Han sa nei til flere sjarmerende spion-roller, og oppsøkte sjangerregisøren Alfred Hitchcock, som ga Connery hovedrollen i dette "sexmysteriet".

Connery spiller en rik enkemann som gifter seg med en psykisk syk tidligere tyv (Tippi Hedren). Selv om dette absolutt ikke regnes som en av Hitchcocks beste filmer (en sentral sexscene er dypt ubehagelig å se i 2020), viste filmen en helt ny side av Connery, og filmen var kanskje utslagsgivende for hans lange karriere også etter Bond-filmene.

Se hvor du kan streame den her

Jakten på Rød Oktober

Jakten på Rød Oktober

Enn ny, teknologisk overlegen sovjetisk atomubåt, Rød Oktober, er på vei mot kysten av USA under kaptein Marko Ramius (Connery) kommando i denne kald-krig-thrilleren. Den amerikanske regjeringen tror at Ramius planlegger å angripe. Bare en CIA-analytiker er av en annen oppfatning. Han tror at Ramius planlegger å hoppe av, men har bare noen få timer på å finne kapteinen og bevise det"

Sean gjør ikke noe forsøk på en russisk aksent i denne Tom Clancy-thrilleren, og gjennomfører hele filmen med sin tjukke skotske dialekt, men tilstedeværelsen og stemmen gir Ramius en enorm verdighet, styrke og autoritetsfølelse.

Se hvor du kan streame den her