Dragevokterens jul

De beste nye filmene du kan se på kino denne uka

Norsk jul med en rå drage, skrekk på fredag den 13., Billie Holiday, Amy Adams og Glenn Close! Selv om hovedstaden er nede for telling, er det nok av gode kinofilmer å se i resten av landet!

Dragevokterens jul

Dragevokterens jul

Dragevokterens jul gir oss en småby ved navn "Kjedly", Anders Baasmo, Solveig Kloppen, en rå dataanimert drage og en diger, oppblåsbar julenisse. What's not to love, folkens?

11 år gamle Sara er på rømmen – og møter en skadet drage som hun og nabogutten Mortimer må ta hånd om. Vi gleder oss til å se en spektakulær, ildsprutende digital drage som vises på skjermen lenger enn noen annen dataanimert karakter i norsk film!

Filmen er skrevet av Lars Gudmestad (Hodejegerne) og Harald Rosenløw-Eeg (Bølgen), som også skrev julekalenderen Julekongen og filmversjonen Julekongen – Full rustning sammen. Regissør Katarina Launing står bak Battle og Kule kidz gråter ikke.

Kjøp billetter til filmen her!

Saint Maud

Saint Maud SM_R3_3.10.1.tif

Denne skrekkfilmen fra studioet bak The Witch, Hereditary og Midsommar handler om Maud, som blir ansatt som hjemmepleier for Amanda, en kreftsyk danser som nå har blitt skjør og skrøpelig av sykdom, og som lever isolert i sitt eget hjem. Maud har tidligere jobbet ved et større sykehus hvor flere av pasientene har dødd på mystisk vis, og hun sliter med vrangforetillinger og selvskading.

Amanda lar seg fascinere av den ekstremt religiøse unge kvinnen som gir henne noe annet å tenke på enn sykdommen. Maud blir til gjengjeld ubehagelig besatt av sin nye pasient. Gjennom ekstatiske beskjeder som hun tror kommer direkte fra Gud blir hun overbevist om at hun har blitt sendt til Amanda for å utføre en guddommelig handling.

Jeg så filmen helt alene i en kinosal, og pulsen min lå på 146 i filmens mest fryktinngytende scene.

Kjøp billetter til filmen her!

Billie

Billie 120_BIL7473_HR_C_ - MARINA COLOURISED_Melvin F. Levine_billie5901 mod_c.jpg

Et møte med en av verdens fremste og mest sagnomsuste jazzsangere, og kontrastene i Billie Holidays korte, turbulente liv.

Filmen er fortalt gjennom en av hennes største fans, Linda Lipnack Kuehl, som i 1971 startet arbeidet med en omfattende biografi om Holiday. Over en periode på åtte år, gjorde hun over 200 timer med intervjuer med dem som kjente henne best – Charles Mingus, Tony Bennett, Sylvia Syms og Count Basie blant annet. Boken til Kuehl ble aldri ferdig, men denne dokumentaren baserer seg nettopp på disse opptakene. De er det ingen har hørt, før nå. Du får også se nyrestaurerte konsertklipp, som for aller første gang vises i farger.

Kjøp billetter til filmen her!

Freaky

Kathryn Newton i Freaky

Kathryn Newton og Vince Vaughn spiller hovedrollene i en skrekkfilm med et merkelig premiss – Hva hvis Freaky Friday var en skrekkfilm? Filmen er produsert av Jason Blum, som blant annet står bak filmer som Insidious og Paranormal Activity.

17 år gamle Millie Kessler (Newton) prøver bare å overleve high school og de grusomme populære kidsa. Hun blir det nyeste målet for byens beryktede seriemorder The Butcher (Vince Vaughn). Når The Butcher forsøker å ta livet hennes, sørger den magiske dolken hans for at han og Millie våkner opp i hverandres kroppe!

Millie har bare 24 timer på seg til å få tilbake kroppen sin før forbannelsen blir permanent og hun er fanget i kroppen til en middelaldrende galning for alltid. Det eneste problemet er at hun nå ser ut som en psykopat som blir jaktet på av politiet, mens The Butcher ser ut som henne og er klar for å lage et realt blodbad på skoleballet.

Kjøp billetter til filmen her!

Hillbilly Elegy

Hillbilly Elegy  _LT87274_R.jpg

Dette dramaet med Glenn Close og Amy Adams bygger på bestselgeren "Hillbillyens klagesang", en selvbiografi av J.D Vance. Han var tidligere marinesoldat fra sør i Ohio, og studerte juss ved Yale. Han var på nippet til å lande drømmejobben da en krise i familien tvang han til å reise hjem.

Der ble J.D nødt til å navigere seg gjennom den komplekse dynamikken i hans hillbilly-familie og hans flyktige forhold til sin rusavhengige mor Bev. Gjennom minnene av hans bestemor Mamaw, den tøffe og lynskarpe kvinnen som oppdro ham, begynner J.D å omfavne sin families uutslettelige avtrykk i hans personlige reise.

Filmen kommer på Netflix 24. november, men du kan se den på kino nå. Kjøp billetter til filmen her!

Neste uke…

Kan de minste se barne-TV-bjørnen Brillebjørn feire jul, de eldste kan se komedien Oslo - København, de som forstår dansk kan se Julenissens datter 2, og det blir kinopremiere på David Finchers kommende Netflix-film Mank.