Ethan Hawke i Før midnatt

– Min første motspiller tok overdose på Sunset Boulevard

Ethan Hawke, for tiden aktuell i The Good Lord Bird på HBO, angrer ikke på valgene som styrte ham til siden for superstjernestatus i filmbyen.

Bare 14 år gammel spilte han mot River Phoenix i barnefilmen Explorers (1985). Rett etterpå var han på audition i håp om en rolle i Stand By Me.

– Du er virkelig bra, men jeg ga akkurat rollen til en annen guttunge med et fuglenavn, sa Stand By Me-regissør Rob Reiner til den unge Ethan Hawke.

Det var River Phoenix han siktet til, men til tross for konkurransen forble de to unge stjerneskuddene likevel venner. Phoenix døde bare 23 år gammel av en overdose, etter å ha falt om i kramper utenfor nattklubben The Viper Room i Hollywood i 1993.

Det er også ham som Hawke trekker frem i et intervju med The Guardian som årsaken til at han aldri flyttet til Los Angeles. Idag bor han i Brooklyn i New York i stedet.

– Hvorfor jeg ikke lager enklere filmer?, sier skuespilleren som har styrt unna hovedstrømsfilmene fra Hollywood.

– Vel, min første motspiller tok en overdose på Sunset Boulevard. Han var det klareste lyset og denne bransjen tygget ham i filler, og det var en viktig lærepenge for meg. Må jeg oppgi en enkelt årsak til hvorfor jeg aldri flyttet til Los Angeles, så er det fordi jeg tror det er for farlig for en skuespiller som meg å være i den typen klima, lyder det fra Ethan Hawke, som nylig fylte 50 år.

I oktober slapp han en tre timer lang lydbokinnspilling han gjorde av Marilynne Robinsons Pulitzerprisvinnende roman "Gilead", om en eldre, landsens prest.

– Denne boken har alltid rørt meg dypt, det er noe med måten hun skriver på. Dette er den du vil være. Når du har lest ferdig føler du deg takknemlig for å være i live. Hun gjør opplevelsen av å være menneske til å virke som om det kan ha noen verdi, noe det så ofte ikke føles som, har Ethan Hawke sagt om bakgrunnen.