Kunstneren og tyven

Norsk film på BBCs liste over årets beste

Kunstneren og tyven er blant de 16 filmene som BBCs to filmanmeldere utroper til de beste 2020 har hatt å by på.

BBC-filmskribentene Nicholas Barber og Caryn James løfter frem den norske dokumentaren sammen med filmer som The Hunt, Emma, David Copperfields personlige historie, Spike Lees Da 5 Bloods, Ammonite og Ma Rainey's Black Bottom.

De mener Kunstneren og tyven er en "merkelig overbevisende" og samtidig rørende historie om inspirasjon, skyld og gjenoppfinnelse i mange rike lag.

Den norske dokumentaren skildrer hvordan den tsjekkiske, Oslo-baserte kunstneren Barbora Kysilkova får to verk stjålet fra sitt galleri av Karl Bertil-Nordland – som hun deretter maler portrettet til. Regissør Benjamin Ree følger historien, som utvider seg, med kamera gjennom flere år.

BBCs nikk på tampen av 2020 runder av et sterkt år for filmskaperen, som i oktober vant prisen for beste dokumentarfilm på BFI London Film Festival i London.

Det vanket også Creative Storytelling-pris i amerikanske Sundance, pris for beste dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö og den økumeniske Andreasprisen under filmfestivalen i Haugesund.