Den største forbrytelsen

Se Den største forbrytelsen på kino til halv pris

Den største norske filmen på kino i år er en Kinoklubb-film! Nå kan du se den til halv pris på kino.

Den største forbrytelsen er en Kinoklubb-film, og medlemmer av Kinoklubb Norge kan se den på kino til halv pris. Den norske komedien Gledelig jul går også på kino nå, og medlemmer kan også se den til halv pris!

Blant de tidligere Kinoklubb-filmene er Once Upon a Time… in Hollywood, Ut og stjæle hester, A Star is Born, Little Women, Knives Out, Green Book, Norske byggeklosser, La La Land, Kongens nei og De urørlige.

Les mer om Kinoklubb, og meld deg inn, her!

Det er etterhvert mange norske filmer om andre verdenskrig. De fleste av dem forteller triumferende heltehistorier om menneskene som motarbeidet og beseiret nazistene. Den største forbrytelsen forteller en annen historie.

Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten ble en storstilt politiaksjon igangsatt over hele landet i 1942. I Oslo var flere hundre politimenn involvert i å arrestere og deportere jødiske kvinner, menn, barn og eldre.

En måned tidligere hadde politiet i Oslo arrestert nesten alle jødiske menn over 15 år og samlet dem på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. Grytidlig om morgenen den 26. november, blir de vekket og kjørt vekk med tog i krøttervogner.

Destinasjonen er kaia i Oslo. Jøder fra hele Norge er hentet og fraktet hit. Ved utstikker 1 ligger det tyske frakteskipet Donau klar for å ta imot den menneskelige lasten. I korte glimt gjenforenes menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn, før de brutalt blir revet vekk fra hverandre igjen. Skrekkslagne og uvitende om sin skjebne tvinges de under dekk på det store lasteskipet.

Donau forlater Oslo med totalt 529 norske jøder ombord. Endestasjonen er utryddelsesleiren Auschwitz.

Filmen forteller historien om Holocaust i Norge gjennom storfamilien Braude, mellom 1939 og desember 1942. Arbeiderfamilien fra Grünerløkka levde helt vanlige liv fram til okkupasjonen, og regissør Eirik Svensson (Harajuku, Natt til 17.) fanger desperasjonen, frykten og øyeblikkene med hverdag.

Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, med utgangspunkt i Marte Michelets bok "Den største forbrytelsen".