Kunstneren og tyven Barbora Kysilkova

Norsk film på flere lister over årets beste filmer

Washington Post, New York Times, og regissøren Pedro Almodóvar mener norske Kunstneren og tyven var én av de beste filmene fra 2020.

Nylig dukket den norske dokumentarfilmen Kunstneren og tyven opp på BBC sin liste over beste filmer i året som gikk. Nå dukker Benjamin Ree sin film opp på flere lister av samme slag.

Både Washington Post, New York Times, Rolling Stone, IndieWire, Screen – og regissøren Pedro Almodóvar – trekker nemlig filmen fram som et av høydepunktene i filmåret 2020.

New York Times sin kritiker skriver rett og slett bare: "En vakker dokumentar. Strøm den!"

Den er også på de fleste årsbeste-lister her hjemme.

Regissør Benjamin Ree sier følgende om all den positive oppmerksomheten:

– Filmen er en liten norsk dokumentar som skildrer vennskapet mellom en kunstner og en tyv. Jeg hadde ikke trodd at den skulle ha en så universell appell. Da vi begynte å filme dokumentaren var planen å lage en kortdokumentar for VGTV, og vise filmen utelukkende lokalt i Norge.

At filmen nå figurerer på en rekke "best of"-lister er imidlertid ikke første fjær i hatten for regissøren. I oktober vant filmen prisen for beste dokumentarfilm på BFI London Film Festival. Det vanket også Creative Storytelling-pris i amerikanske Sundance, pris for beste dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö og den økumeniske Andreasprisen under filmfestivalen i Haugesund.

Kjøp billetter til Kunstneren og tyven her