cruise vs russland

Russland skal OGSÅ lage film i verdensrommet - før Tom Cruise!

Som om ikke samtiden var rar nok fra før av, byr 2021 på historiens rareste og mest unødvendige romkappløp.

I sommer ble det offentliggjort at Tom Cruise i samarbeid med NASA, Elon Musk-selskapet SpaceX, Universal Pictures og regissør Doug Liman (Edge of Tomorrow) skal dra til verdensrommet – på ekte – og spille inn en actionfilm ombord på den internasjonale romstasjonen.

Tom Cruise

De ambisiøse amerikanerene sikter høyt, og i god kald krig-ånd vil ikke russerne være noe dårligere. Den russiske TV-stasjonen Kanal 1 har nemlig inngått et samarbeid med den statlige romfartsorganisasjonen Roskosmos om et tilsvarende prosjekt, hvor den store forskjellen er at DU kan lande rollen om du er heldig (og en russisktalende kvinne mellom 25 og 40 i god fysisk form).

Skal gjennomføres i løpet av 2021

Filmen har fått arbeidstittelen Challenge, og har planlagt oppskytning og innspilling allerede i oktober. De russiske planene virker akkurat så vage at man nesten skulle tro det hele var et storpolitisk spill for å prøve å overgå amerikanerne i et moderne og veldig spontant romkappløp, og at filmen i seg selv ikke er fullt så viktig. Men hva vet vel en enkel filmskribent om geopolitisk 4D-sjakk.

Annet enn de rent fysiske kravene til høyde, alder, vekt og kjønn stilles det for eksempel ingen krav om verken teknisk kompetanse eller tidligere skuespillererfaring.

Bli en stjerne (i overført betydning)

Dette høres ut som en gyllen mulighet til å stikke kjepper i hjulene til imperialistiske "amerikantsy" og havne høyt oppe på kosmonauthimmelen med russiske romfartslegender som Jurij Gagarin, Valentina Tereshkova og husky-terrieren Laika.

Om månedsvis med intensiv kosmonaut-trening i en avsidesliggende Kazakhstansk kosmodrom, etterfulgt av fire timer i en trang og skranglete Soyuz-kapsel og en påfølgende stressende filminnspilling i geostasjonær bane 400 kilometer over jorda høres forlokkende ut, er det bare å sende en brevdue østover. Lykke til!