a person taking a selfie with a llama

Kinodokumentaren "Sau" vil sette fokus på dyrevelferd: - Man skal ha tid til å se hver av dem i øynene hver dag

Filmweb
Publisert:

26. januar lander dokumentaren "Sau" på kinoer over hele landet, og vi tar turen til Nordland for å besøke familiegården Nystabakkan.

Annonse

Der møter vi Rakel idet hun, sammen med kona, overtar farens gårdsdrift - og alle sauene som bor der.

Filmen er regissert av Rakels søster Rebekka Nystabakk, som har vært flue på veggen når paret har møtt på gleder, utfordringer og ikke minst sauer i sin nye bondetilværelse.

I en pressemelding fra Norsk Filmdistribusjon, forklarer regidebutanten, som for øyeblikket er kinoaktuell som skuespiller i familiefilmen "Den første julen i Skomakergata", at hun valgte å gå bak kamera for å sette fokus på dyrevelferd.

- Man skal aldri ha flere dyr enn at man har tid til å se hver av dem i øynene hver dag. Bare da kan du være sikker på at alle har det bra. Det er noe av det viktigste min far lærte meg da jeg var liten. Dyra skal ha det godt. Jeg mener dette må ligge til grunn i alt dyrehold, sier Rebekka.

Annonse

Videre avslører Rebekka at hun er oppkalt etter farens favorittsau.

- Det er en slags familiespøk, at hun er oppkalt etter "Gammel-Rebekka". Og hun ble 11 år, som er ganske gammelt for en sau. Det er noen av sauene som er en viktig del av vår familiehistorie.

a person holding a black cat
VARMT OG NÆRT FAMILIEPORTRETT: Rakel Nystabakk og sauen Ståle i dokumentaren "Sau".

Og alle sauene på Nystabakkan har selvfølgelig navn.

- Alle sauene har hver sin personlighet, og vi kjenner dem alle igjen. Det sier noe om hvordan man vil at dyrene skal ha det.

Til tross for at flere og flere gårder rundt om i landet legges ned, drives Nystabakkan på tradisjonelt vis. Rebekka understreker at hun ønsket "fortelle denne historien før det er for sent" og for å "vise hva vi har før vi mister det".

- Med filmen ønsker jeg å vise hele spennet i livet som bonde. Hverdagen består av mange overraskende utfordringer, hardt arbeid og virkelig magiske øyeblikk. Noen ganger er det fantastisk og idyllisk, andre ganger står det om liv og død. Det er frustrasjon og søvnløse netter, men de har også en nærhet til naturen som vi bare kan misunne.

Annonse

Se traileren øverst i artikkelen.

"Saus" har verdenspremiere under Tromsø internasjonale filmfestival 18. januar, før den får ordinær kinopremiere 26. januar. Legg til filmen i din huskeliste her.

Annonse