Ny koronaundersøkelse viser at kino er et av de tryggeste stedene du kan være

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Vil du holde deg frisk? Da er kino et trygt valg!

Annonse

Ingen spredning av COVID-19 – noe sted i verden – har så langt blitt sporet til en kino. Det er til dels fordi kinoer er godt ventilert – men det er ikke den eneste årsaken til at smittefaren på din lokale kino er mindre enn en prosent av det du møter på et vanlig kontor.

En ny studie, foretatt av Hermann-Rietschel-Institut ved Det Tekniske Universitetet i Berlin, og som er en del av et forskningsprosjekt som ga lignende resultater i 2020, fastslår at du trygt kan gå på kino selv om korona-pandemien herjer utenfor.

I undersøkelsen har forskerne analysert spredningen av såkalte aerosoler, eller luftbårne partikler, i flere kinosaler - og sammenliknet resultatene med andre rom og bygninger, inludert kontorer, kafeer, treningssentre, kirker, skoler, og andre offentlige områder.

De foreløpige resultatene viser at spredningen man utsettes for på kino kun tilsvarer 0,3 % sammenliknet med hva man utsettes for på et kontor. Dette fordi kinoer har svært effektive ventilasjonssystemer, som holder aerosol-spredningen i sjakk og sørger for at lufta til enhver tid er frisk.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Professor Gunnar Grün, prosjektleder for CineCov, beskriver fenomenet:

- Lufta som varmes opp av mennesker, stiger. Spesielt såkalt forskyvningsventilasjon, som er vanlig kinosaler, benytter seg av denne effekten. Dette har den avgjørende fordelen at aerosoler, og virusene de inneholder, blir effektivt fjernet.

Les mer om studien, på tysk, her.

De gjeldende nasjonale smitteverntiltakene i Norge går enda et skritt lenger – publikum i salen skal ha minst ett sete mellom seg og andre som de ikke bor sammen med, og ved billettsalg og ankomst skal alle ha ett sete mellom seg og nestemann. Kinosaler kan fylles med inntil 50 mennesker.

Annonse

Alle landets kinoer holder åpent - og du er hjertelig velkommen tilbake i kinomørket! Kinoprogrammet finner du her!

Annonse