Hiroyuki Sanada, iført en enorm rustning, står foran to fakler og flere flagg i serien Shōgun.
Foto: FX Productions/Disney

Storserien Shōgun blir genierklært av anmelderne – er dette årets beste serie?

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Den storslåtte historiske serien Shōgun blir kalt et "mesterverk", og sammenlignes med Game of Thrones.

Annonse

Disney+ har sluppet den nyeste storserien fra FX Productions – Shōgun, en ny adaptasjon av James Clavells roman, som tidligere ble filmatisert som miniserie i 1980. I skrivende stund har den nye serien imponerende 98% positive anmeldelser på Rotten Tomatoes.

Handlingen utspiller seg i Japan på begynnelsen av 1600-tallet, ved starten av en borgerkrig som vil prege et helt århundre. Her følger vi Lord Yoshii Toranga i kampen for sitt liv mens fiendene i Regentrådet samler seg mot ham. Samtidig blir et mystisk europeisk skip strandet i en nærliggende fiskerlandsby, og skipets engelske pilot, John Blackthorne, innehar hemmeligheter som kunne endre maktbalansen og sette en stopper for fiendene til Toranaga.

Anna Sawai, iført en kimono og etterfulgt av to andre kvinner, går gjennom en gang i serien Shōgun.
Foto: FX Productions/Disney

Serien tar oss med på en episk reise der skjebner vikles sammen. Blackthornes ankomst i Osaka vekker rivaliseringer, og Mariko er fanget mellom kallet og troen når hun må tolke for barbareren i Lord Toranagas varetekt.

Serien har allerede fått strålende anmeldelser fra kritikere over hele verden. Tor Aavatsmark fra Lyd og bilde skriver at serien leverer "en av årets mest interessante TV-opplevelser", og beskriver den som "en vellykket miks av dramatisk thriller, action og et mellommenneskelig drama, med en fascinerende historiefortelling og fortreffelige skuespillere."

Filmmagasinets anmelder Thor Aaberg kaller serien "solid fra ende til annen", sammenligners serien med Game of Thrones og forteller at han gjerne vil ha tilgang på neste sesong allerede.

The Guardian roser også serien, og Rebecca Nicholson bemerker den imponerende måten historien fra den 1000 sider lange boka er kondensert ned til de ti episodene. Hun beskriver Shōgun som fortryllende og hypnotiserende fjernsyn "som aldri lar store budsjettsatser overskygge det menneskelige dramaet som er kjernen i serien."

Annonse

Kristen Baldwin fra Entertainment Weekly kaller Shōgun for "et prangende og fengslende mesterverk fra den aller første scena" og "en imponerende episk fortelling som aldri lar de store budsjettene overskygge det menneskelige dramaet."

Hiroyuki Sanada, iført en enorm rustning, står foran to fakler og flere flagg i serien Shōgun.
Foto: FX Productions/Disney

Serien har også fått ros for sin nøyaktige framstilling av japansk kultur og historie. Dette er et resultat av omfattende arbeid og en dedikasjon til autentisitet som er sjelden å se i Hollywood-produksjoner.

En av nøkkelfaktorene bak den troverdige gjengivelsen av japansk kultur er skuespilleren Hiroyuki Sanada, som spiller en hovedrollen som Lord Yoshii Toranaga, i tillegg til å være en av produsentene bak serien. Sanada satt strenge krav før han gikk inn i prosjektet, for å sikre at japansk kultur ble avbildet korrekt.

I et intervju med Vanity Fair avslørte Sanada at han hadde vært frustrert over den stereotype og unøyaktige framstillingen av japansk kultur i Hollywood-produksjoner tidligere. Han ønsket å korrigere denne tradisjonen og introdusere japansk kultur på en autentisk måte for et globalt publikum. Sanada satte derfor krav til produksjonen, inkludert at alle japanske roller måtte spilles av japanske skuespillere.

Serien blir omtalt som en miniserie, men både produsenter og anmeldere har uttrykket håp om flere sesonger. De to første episodene er tilgjengelige nå på Disney+!

Annonse