Aimee Lou Wood i Sex Education

Snart får norske sexscener egne intimitetskoordinatorer

NTB
Publisert:
Sist oppdatert:

Nabolandene våre har dem: Intimitetskoordinatorer som skal sørge for at scener med sex og nakenhet planlegges på samme måte som vågale stunts foran kamera. I Norge henger vi litt etter – men er "på vei", sier en initiativtaker.

Annonse

– Vi ville jo aldri drømme om å gi to skuespillere hver sin kniv og si "vær så god og improviser", sier svenske Malin B. Eriksen til TT. Likevel er det ofte slik det kan foregå når to skuespillere skal gjøre en sexscene.

– Jeg har hørt så mange skrekkhistorier, der skuespillere oppmuntres til å kysse hverandre på en audition eller gå av gårde og "øve litt på egenhånd". Det skal man ikke, akkurat som man i voldsomme scener ikke skal hente fra sitt eget privatliv, sier Erikson, som når hun jobber sørger for tydelige, etiske retningslinjer.

Hun er Sveriges første i denne nye yrkesgruppen, som Reuters på tampen av fjoråret noterte seg var i stor etterspørsel i Hollywood etter de siste årenes skandaler og MeToo.

– Det finnes selvsagt regissører som kan håndtere intimitet på en kjempefin måte. Men ikke alle kan, og det skal ikke være et lotteri. Selv om ingen kommer til skade fysisk, så kan man skades emosjonelt. Skuespillere skal, som alle andre, kunne gå hjem etter arbeidsdagen er slutt og føle at de har gjort en bra jobb, sier Erikson.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Dyrelyder

Selv har hun bakgrunn som scenekunstregissør og skuespillerpedagog. Hun er blant de 19 kvinnene – samt en mann – som står oppført hos Intimacy On Set. Det er en internasjonal organisasjon som den britiske intimitetskoordinatoren Ita O'Brien startet noen år før MeToo, og som omfatter både etiske retningslinjer og en praktisk metode.

Det handler ifølge deres svenske medlem om å finne en bra måte å gjøre det på, og O'Briens metode omfatter blant annet å studere dyr.

– En nøkkel til dette er ikke å blande sammen det profesjonelle og det private. Lyd og pust skal ikke komme fra en skuespillers private sexliv. Vi kan for eksempel studere sjimpanser, eller tenke på en hest eller en snegle. Så går skuespilleren ut fra det dyret i bevegelser, tyngdepunkt og pust, sier Malin B. Eriksen, og røper at det kan oppstå motstand.

Annonse

– Skuespillere er jo dyktige på å bruke sin egen intuisjon og impulser. Og dette er jo stikk motsatt. Det skal ikke handle om hva skuespilleren føler, det skal være atskilt, sier Eriksen, som ifølge TT-intervjuet opplever at interessen er stor – om enn ny. Hun jobbet nylig med en svensk film, og er hyret inn Riksteatern – som i september i fjor ble Sveriges første teaterscene med tilknyttet intimitetskoordinator.

Norge "på vei"

Da Morgenbladet tidligere i vår forhørte seg om tanken på noe tilsvarende her til lands, var Den Nationale Scene og Nationaltheatret åpne for ideen, uten at det fantes konkrete planer, mens Det Norske Teatret og Hålogaland Teater svarte at det ikke var aktuelt i nåværende tidspunkt.

Norsk Skuespillerforbund har omtalt intimitetskoordinatorer i sitt medlemsblad, og forbundsleder Knut Alfsen sier til avisen at han er positiv til ideen.

Annonse

Ita O'Brien i Intimacy On Set besøkte Norge i oktober i fjor og holdt en workshop i intimkoordinasjon i tilknytning til et seminar om praktisk grensesetting som nettverket Et langt liv i scenekunsten sto bak.

Det var Henriette Myhre i Musikkteaterforum som hadde ideen til å hente henne over.

– Jeg har ikke møtt noen med denne profesjonen i Norge foreløpig. Jeg tror vi rett og slett ikke har tenkt på det, men vi er på vei. Det hører med til en profesjonalisering av hele profesjonen. Det er snakk om en holdningsendring i en hel bransje, om bevisstgjøring på alle plan. Ett sted må vi begynne – for det er veldig, veldig viktig å ivareta alle, og både kvinner og menn. Vi i organisasjonene må gjøre det legitimt å snakke om dette, at nakenscener må inn i kontraktsform, slike ting, sier Myhre til NTB.

Annonse

– Gjør det enklere

Og skuespillerne selv? Aimee Lou Wood (25) er blant de unge skuespillerne som er å se i den britiskproduserte Netflix-suksessen Sex Education – der Gillian Anderson spiller en sexterapeut og Asa Butterfield hennes keitete tenåringssønn som drar i gang sin egen, ditto "skole".

På settet til serien, som akkurat er fornyet for en tredje sesong, jobber skuespillere og regissør med en intimitetskoordinator – for øvrig Ita O'Brien – som før hver sexscene går gjennom hva som skal skje og hvordan det skal filmes.

– Det gjør det mye enklere, vi føler oss friere og vi vet hva neste bevegelse skal være. Vi trenger ikke basere det på våre egne erfaringer, vi behøver ikke fundere på "hvordan er det nå jeg pleier å gjøre?". Det hadde vært verre om en regissør bare sa "kjør i vei, gjør det", sier Aimee Lou Wood.

Annonse