De 10 tøffeste romskipene på film og TV

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Romskip kommer i alle former og fasonger, men har én ting til felles: de er tøffe og kule. Dette er min topp 10-liste!

Annonse

Millennium Falcon

Kanskje sci-fi-historiens mest ikoniske romskip? Smugleren Han Solos lynraske lasteskip med det noe mindre fengende produksjonsnavnet "YT-1300 Corellian freighter" er kjent gjennom galaksen som skipet som gjennomførte "the Kessel Run" på under 12 parsecs, og redder opprørerne mer enn én gang. Er "tusenårsfalken" filmseriens viktigste romskip? Tja, for å si det sånn: uten Millennium falcon hadde alle i Star Wars-universet snakket med britisk aksent, selv helt ute i "the outer rim".

Se hvor du kan finne Millenium Falcon her!

Annonse

Battlestar Galactica

Da cylonene angrep menneskeheten og de tolv koloni-planetene, gjorde de menneskehatende drapsrobotene kort prosess med de høyteknologiske og digitale krigsskipene menneskene hadde utviklet i kjølvannet av den første cylon-krigen.

Ett enkelt datavirus, og plutselig var menneskehetens eneste håp håpløst utdaterte Battlestar Galactica, som bare var dager unna å bli dekommisjonert da krigen brøt ut. Med sine analoge systemer var skipet immunt mot cylon-viruset, og synet av admiral Adama som bjeffer ordre til skipets mannskap gjennom en kablet telefon gjorde det mildt sagt lite shiny hangarskipet Galactica til det skipet på denne listen som føles mest...ekte ut.

Se hvor du kan finne Battlestar Galactica her!

Annonse

Red Dwarf

Kanskje den morsomste sci-fi-serien på denne listen har også det mest realistiske romskipet, gruveskipet Red Dwarf, som i denne kultserien glir gjennom verdensrommet i tre millioner år før de to gjenlevende av et mannskap på over tusen våkner opp fra sin alt for lange dvale. Som et skoleeksempel på funksjon over form, er Red Dwarf langt fra det vakreste skipet, men et romskip i verdensrommets iskalde vakuum trenger strengt tatt ikke å ha vakre og aerodynamiske former.

Red Dwarf finnes for tiden ikke på noen norske streamingtjenester :(

J-type 327 Nubian Royal Starship

"Jeg vil at skipet skal være så skinnende at jeg kan se mitt eget speilbilde i det", sa sikkert dronning Amidalas forgjenger til romskipbyggerne i Theed Palace Space Vessel Engineering Corps. Og skinnende må man kunne si det kongelige stjerneskipet ble, der det blender alle som kommer i dens vei i all sin krom-dekkede prakt. Ikke akkurat galaksens mest diskrete skip, men det er kanskje heller ikke poenget?

Se hvor du kan finne J-type 327 Nubian Royal Starship her!

Annonse

Delta Flyer

Da U.S.S Voyager gled ut fra skipsverftet Utopia Planitia Fleet Yards var det starfleets nyeste og mest moderne skipstype, og da kaptein Janeway og hennes mannskap kort tid senere ble slynget til den andre og langt mer lovløse enden av galaksen tok det ikke lang tid før behovet for noe litt vassere enn starfleets standard "shuttlecrafts" meldte seg. I ekte DIY-ånd gikk en del av mannskapet, ledet av pilot Tom Paris sammen for å konstruere romskipet som skulle vise seg å bli livsviktig for Voyagers strabasiøse hjemreise.

Se hvor du kan finne Delta Flyer her!

Annonse

TARDIS

"Den er mye større på innsiden enn den ser ut som, jo!" sier alle som noensinne har satt sin fot på innsiden av Doctor Whos tidsmaskin/romskip. På utsiden ser TARDIS derimot ut som en 60-talls polititelefonkionsk, som ikke tiltrekker seg mer enn et par skjeve blikk omtrent hvor som helst i tid og rom doktoren og hans kompanjonger skulle befinne seg.

Se hvor du kan finne TARDIS her!

Annonse

USS Enterprise (NCC-1701-D)

Det siste og største i en lang rekke Enterprise-skip, og et av starfleets største og viktigste skip. Kaptein Picards Galaxy-class Enterprise har et mannskap på over tusen, barnehage,skole og flere holo-decks som ga manusforfatterne masse spillerom til å skape unike og spennende episoder. Og best av alt? Tallerken-delen av skipet kan skilles fra resten av skipet hvis det skulle være nødvendig.

Se hvor du kan finne USS Enterprise her!

Annonse

Heart of Gold

Romskipet med den avanserte "infinite improbability drive"-motoren som stjeles av den nonsjalante og frilynte galaktiske presidenten Zaphod Beeblebrox i The Hitchhikers Guide to the Galaxy. I filmen er skipet helt kuleformet, og er i hard konkurranse med det kongelige nubianske stjerneskipet lenger oppe i artikkelen om å stikke av med prisen for den mest unødvendige utformingen. Men, aerodynamikk er som kjent ikke en greie i verdensrommet, så da må man vel få lov til å designe romskipene sine som man selv ønsker?

Se hvor du kan finne Heart of Gold her!

Annonse

Serenity

Kanskje det mest bittersøte punktet på denne listen, for det vesle transportskipet Serenity fra Joss Whedons kult-serie Firefly var et kortlevd, men vakkert lite skip. Blottet for plasskrevende bekvemmeligheter som holodecks og barer var Serenity kanskje det skipet på denne listen som best reflekterer hva romreising i vår egen tid er: lite sexy, trangt og ukomfortabelt.

Se hvor du kan finne Serenity her!

Annonse

Himmelskibet Excelsior

Himmelskibet (1918)

Det siste romskipet på denne listen er også det eldste og mest ukjente, men fortjener likefullt hederlig omtale. Danskene var i sin tid stumfilm-pionérer, og da de i 1918 skulle forestille seg hvordan en reise til Mars kunne se ut gjorde de så godt de kunne for noen som bare et drøyt tiår tidligere hadde sett Wright-brødrene ta til lufta for første gang. Denne steampunkete feberdr��mmen av en film kan du faktisk se helt gratis på stumfilm.dk!

Se hvor du kan finne Himmelskibet Excelsior her!

Annonse