14 klassikere du kan se på Netflix

Filmweb
Publisert:

Netflix bugner ikke av filmer som ble laget før 1990, men vi har utvilsomt funnet noen perler.

Annonse

Netflix er strømmejungelens mest populære tjeneste, og hver uke slipper de et lass med helt nye filmer og serier. Derimot har de fått mye tyn for å tilby svært få gamle filmer. Vi har lett gjennom Netflix-katalogen, og funnet 20 fantastiske filmer laget før 1990 som du kan streame nå!

Full Metal Jacket

Stanley Kubricks klassiker fra 1987 følger en pragmatisk U.S. Marine, mens han opplever den avhumaniserende effekten av Vietnamkrigen på soldatene, etterhvert som de må ty til kraftigere metoder for å oppnå fremgang.

Filmen er spesielt sterk og virkningsfull i første halvdel, der merinesoldatene ligger i hardtrening, men skiftet i stemningen halvveis gjennom filmen maler et bilde av soldatenes sinnstilstand i den enormt dødelige, og til slutt bortkastede, krigen.

Annonse

Tilbake til fremtiden

En undersøkelse fra The Hollywood Reporter i 2018 spurte amerikanere om remakes, og det viser seg at et flertall av respondentene er mer interessert i nye filmer i franchiser de kjenner, enn i helt originale filmer. De ble også spurt om hvilke filmer de er mest interessert i å se nyinnspillinger av, og på toppen av lista troner Tilbake til fremtiden!

Det skjer neppe så lenge skuespillerne og manusforfatterne bak den originale filmen er i live, men den 1985-filmen burde holde lenge!

Annonse

Glory

Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes og Morgan Freeman spiller i denne filmen om Robert Gould Shaw, som ledet den amerikanske borgerkrigens første helt svarte regiment. Shaw måtte bekjempe fordommer fra både sin egen unionshær og sørstatshæren.

Annonse

A Room with a View

A Room with a View

Lucy møter George på et pensjonat i Firenze, og de to deler en kort romanse før Lucy drar hjem for å bli forlovet med Cecil. Det tar imidlertid ikke lang tid før George uventet kommer inn i livet hennes igjen. Hva er viktigst? Kjærlighet eller klasse? Økonomisk sikkerhet eller sommerfugler i magen?

Annonse

Min nabo Totoro

Den enkleste fortellingen i Studio Ghibli-katalogen, og kanskje den mest elskede. Moren til to små søstre havner på sykehus, og de må tilbringe en sommer på landsbygda i Japan sammen med faren. Du kan se den på norsk, engelsk eller japansk.

Annonse

Gremlins

I den første Gremlins-filmen fra 1984, møtte vi den snille utenomjordiske mogwaien Gizmo for første gang, som absolutt ikke må komme i kontakt med vann eller mat etter midnatt (er ikke klokka teknisk sett alltid etter midnatt?). Billy bryter regelen, noe som skaper grusomme, grønne monstre som tar over byen i denne snodige juleskrekkomedien.

Annonse

En offiser og en gentleman

Zack Mayo har hatt en tøff oppvekst, og kampen for å bli flyger er samtidig en kamp for retten til å ha noe å leve for. Det skal vise seg å bli en kamp, der både livet, døden og kjærligheten spiller viktige roller. I løpet av tretten fryktelige uker lærer han seg verdien av disiplin, kjærlighet og vennskap. Til tross for alle advarsler om at de lokale jentene gjør hva som helst for å kapre en pilot, så faller Zack allikevel for en av dem.

Annonse

She's Gotta Have It

She's Gotta Have It (1986)

Denne dramakomedien var debutfilmen til manusforfatter, regissør og skuespiller Spike Lee. Mens Spike Lees senere filmer har fått en utpreget moralsk-politisk slagside, er debutfilmen mest av alt leken og upretensiøs, både i form og innhold. Han utforsket historien videre i den kritikerroste Netflix-serien med samme navn.

Annonse

Amerika for mine føtter

Coming to America

Amerika for mine føtter, også kjent som Coming to America, er en sitatmaskin av en film, og har levd sitt eget liv i den halve mannsalderen det har gått siden filmen hadde premiere i 1988. Den bortskjemte prinsen Akeem av Zamunda (Eddie Murphy) reiser til New York for å finne en verdig hustru.

I mars kommer den etterlengtede oppfølgeren, Coming 2 America!

Annonse

Monty Python's Life of Brian

Monty Pythons Life of Brian

Brian blir feilaktig antatt å være den nye Messias idet han støter på en folkemengde som regelrett hungrer etter noe å tro på. Man skulle kanskje tro at det var greit for Brian, men han vil helst slippe å være profet. Sånt blir det intriger, byråkrati, romanser - og latter av. Denne kontroversielle komedien hadde som formål å irritere omtrent alle, og det klarte den så godt at den lenge var forbudt i Norge.

Annonse

Love Story

Begge mine foreldre har et sterkt forhold til denne kreft-kjærlighetshistorien fra Harvard University. Den privilegerte studenten Oliver pådrar seg sin krevende fars raseri når han faller for, og gifter seg med, en jente fra arbeiderklassen!

Annonse

Kikis budservice

I denne nydelige barnefilmen fra 1989 flytter en ung heks ut av barndomshjemmet sitt for å lære mer om kreftene sine, men oppdager raskt at det ikke er lett å få seg nye venner i den skandinaviske storbyen. Du kan se den på norsk, engelsk eller japansk.

Annonse

Rosemary's Baby

Rosemary og Guy flytter inn i drømmeleiligheten, og snart blir Rosemary gravid. Alt går bra, helt til naboene begynner å blande seg inn. Mia Farrow er strålende i denne paranoide thrilleren fra 1968.

Annonse

Skandale i Sorrento

Skandale i Sorrento (1955)

Denne italienske filmen er én av to filmer fra 1950-tallet i Netflix-biblioteket – og vi regner med at begge ble lansert på strømmetjenesten i anledning dokumentarfilmen Hva ville Sophia Loren gjort?

En marskalk flytter tilbake til hjembyen sin, og oppdager at den kvinnelige leietakeren hans nekter å flytte. Men snart vinner hun marskalkens hjerte.

Annonse