i samarbeid med
SponsoratSponsorat
Roar

Mareritt på settet: 10 filmproduksjoner som nesten kollapset

Filmweb
Publisert:
Følg oss:

Å lage film kan virke glamorøst, men det er ikke en dans på roser. Du kan gå over budsjett, miste skuespillerne dine, det kan bli dårlig stemning mellom regissør og studio - eller så kan naturen bestemme seg for å gjøre det vanskelig for alle på settet.

Annonse

Her er 10 filmer som klarte å komme seg igjennom tøffe produksjoner - og som har endt opp med å bli alt fra klassikere til kultfilmer.

Trollmannen fra Oz

Stillbilde fra Trollmannen fra Oz/The Wizard of Oz

Denne magiske klassikeren var alt annet enn magisk bak kamera. 17 manusforfattere måtte bidra underveis, Buddy Ebsen som opprinnelig spilte Tin Man, endte på sykehus med en alvorlig allergisk reaksjon på sminken og måtte erstattes, og Margaret Hamilton som spilte The Wicked Witch ble forbrent i en pyroteknisk ulykke.

Det virker som at det skjedde et mirakel for MGM klarte å fullføre filmen, og filmen ble en tidløs suksess.

Star Wars

Star Wars: A New Hope

Å fullføre Stars Wars var litt som å stjele planene til Death Star - nesten umulig. Allerede første uka i Tunisia blåste en ørkenstorm bort halve settet, flere i crewet ble syke av dårlig vann, og mekanismen til R2-D2 var mer kranglete enn Darth Vader.

Alec Guinness (Obi-Wan) kalte manuset for "søppel med romskip", George Lucas ble så stresset at han havnet på sykehuset med brystsmerter, og en tidlig testvisning var katastrofal. En heroisk innsats i klipperommet, der nye klippere (inkludert Lucas’ kone Marcia) omstrukturerte filmen, skapte magien i siste liten. Resten er filmhistorie i en galakse langt, langt borte.

Annonse

Stalker

Stillbilde fra Stalker

Andrej Tarkovskijs mystiske sci-fi-drama Stalker møtte så mange hindringer at man skulle tro det hvilte en forbannelse over prosjektet. Etter et helt år med opptak oppdaget Tarkovskij at filmrullene var fremkalt feil – hele filmen måtte spilles inn på nytt fra scratch, denne gang med ny fotograf.

Mange scener ble filmet ved et forlatt kjemisk anlegg i Estland, der elva var forurenset av giftig avfall. På lerretet ser man "snøfnugg" i luften og hvitt skum på vannet – tegn på den ekte miljøgiften. Skuespillere og mannskap sto timevis i denne giftige atmosfæren, og flere av dem (inkludert Tarkovskij selv, kona Larisa og skuespiller Anatolij Solonitsyn) døde få år senere av kreft. Stalker regnes i dag som et mesterverk, men det kan ha kostet liv å fullføre filmen.

Annonse

Mad Max: Fury Road

The Doof Wagon med the Doof Warrior i Mad Max: Fury Road

Den fjerde Mad Max-filmen hadde en reise som varte flere år. Planleggingen av Fury Road startet allerede på begynnelsen av 2000-tallet, men på grunn av flere forsinkelser var filmen i limbo fram til 2012. Miller fikk et budsjett på rundt 150 millioner dollar – over ti ganger kostnaden av de tre første Mad Max-filmene til sammen. Han insisterte på å gjøre mest mulig på ekte, med praktiske stunt og effekter, og minimal bruk av CGI.

Opprinnelig skulle de filme i Australias ødemark, men uvanlig regnvær gjorde ørkenen grønn – så hele sirkuset ble flyttet til ørkenen i Namibia. Det tok 8 brutale måneder i stekende varme, og det hjalp ikke at hovedrolleinnehaverne Tom Hardy og Charlize Theron kranglet. Filmen ble likevel en suksess - men dramaet stoppet ikke der. Miller havnet i rettssak med Warner Bros. over en ubetalt bonus, og det tok flere år før Furiosa og nye eventyr i Wasteland.

Annonse

De syv samuraier

Bilde fra 'De syv samuraier'
Foto: Uavhengig distribusjon

Akira Kurosawas mesterverk hadde en beryktet krevende produksjon. Opptakene varte i 148 dager i løpet av et år – fire ganger lengre enn planlagt.

Studioet Toho stoppet opptakene to ganger når kostandene sprengte budsjetter, men en ubekymret Kurosawa dro på fisketur og regnet med at studioet allerede hadde brukt så mye penger at de til slutt ville la ham fullføre filmen. Regningen endte ca. fire ganger over opprinnelig budsjett, noe som gjorde De syv samuraier til den dyreste japanske filmen til da. Den står i dag som en av filmhistoriens store klassikere.

Annonse

Haisommer

Roy Scheider i Haisommer

Steven Spielbergs gjennombruddsfilm var et teknisk og logistisk mareritt. Den mekaniske haien - kalt "Bruce" - sviktet hele tiden, og både tidsplanen og budsjettet ble mer enn doblet. Motivasjonen i crewet ble så lav at de begynte å kalle filmen "Flaws". Spielberg fryktet at karrieren hans var over før den knapt hadde begynt.

Ironisk nok kan alle problemene ha gjort filmen bedre, når "Bruce" ikke fungerte, måtte Spielberg bli kreativ - med kameravinkler fra hai-perspektiv, reaksjoner fra skuespillerne, og John Williams' nifse musikk. Jaws ble en enorm suksess som i dag fortsatt er kjent som en av tidenes beste og skumleste sommerfilmer.

Annonse

Roar

Roar

Roar er kanskje tidenes farligste filminnspilling – som utrolig nok ble fullført. Regissør Noel Marshall bestemte seg for å lage en eventyrthriller med over 100 levende rovdyr løse på sett med skuespillerne - dette inkluderte han selv, hans kone og stedatteren Melanie Griffith. Skadestatistikken er hårreisende: Tippi Hedren ble bitt i hodet av en løve, Melanie Griffith ble klort i ansiktet og måtte sy 50 sting, og filmfotograf Jan de Bont fikk hodebunnen skalpert av en løve, noe som krevde 220 sting for å feste på plass igjen.

At ingen døde under innspillingen er et under – totalt ble 72 personer skadet av de "tamme" villdyrene. En av grunnene til å se Roar i dag er at frykten i øynene på skuespillerne er hundre prosent ekte. Filmen fikk knapt kinodistribusjon da den omsider kom ut, men har i ettertid oppnådd kultstatus som "den farligste filmen noensinne laget".

Annonse

Apokalypse nå!

Apokalypse nå!/Apocalypse Now!

Francis Ford Coppolas krigsklassiker fikk sin egen dokumentar (Hearts of Darkness) takket være den legendariske kaotiske produksjonen. Fem måneders opptak på Filippinene eskalerte til over ett år med stress. Settene ble rasert av en tyfon, manuset ble endret fortløpende, og hovedrolleinnehaver Martin Sheen fikk et hjerteinfarkt. Produksjonen holdt på å knekke Coppola, som brukte millioner av sine egne penger for å fullføre filmen.

Etter flere utsettelser i klippen, og over en million fot med film, klarte Coppola å ferdigstille Apokalypse nå. Filmen endte opp som et mesterverk – vant Gullpalmen i Cannes og to Oscar – men Coppola oppsummerte opplevelsen fint, "Filmen handlet ikke om Vietnam. Den var Vietnam."

Annonse

Waterworld

Kevin Costner i Waterworld

Kevin Costner har et rykte for dramatiske produksjoner, og Waterworld er kroneksemplet. Filmen måtte spilles inn ute på havet, noe som skulle vise seg dyrt og vanskelig. Universal bygde enorme flytende sett, spesiallagde båter og innsjøer av CGI – 90-tallets datagrafikk var heller ikke billig – så budsjettet sprengte raskt 100 millioner dollar før kameraene i det hele tatt rullet. Til slutt ble prislappen rundt 170 millioner dollar, og Waterworld ble da tidenes dyreste film.

Innspillingen var preget av uhell: Skuespillerne Jeanne Tripplehorn og 12 år gamle Tina Majorino ble kastet overbord og holdt på å drukne da en del av en seilbåt brakk, og Costner selv var nær ved å stryke med under en storm. Manusforfatter Joss Whedon ble fløyet inn for omskrivinger og beskrev jobben som "sju uker i helvete". Costner og regissør Kevin Reynolds ble uvenner og Reynolds forlot filmen, så Costner tok selv over sluttføringen av filmen. Waterworld fikk stempel som "Fishtar" i pressen og ble spådd en katastrofe, men klarte faktisk å tjene inn omtrent det den kostet – takket være solid internasjonalt billettsalg.

Annonse

Fast & Furious 7

Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Paul Walker og Ludacris i Fast & Furious 7
Foto: Universal Studios

Midt under innspillingen av Fast & Furious 7 ble alt snudd på hodet da Paul Walker brått døde i en bilulykke. Produksjonen ble satt på pause mens Universal prøvde å finne ut om – og hvordan – filmen kunne fullføres. Halvparten av scenene hans var spilt inn, og løsningen ble å bruke Walkers brødre, Caleb og Cody, som stand-ins kombinert med CGI som rekonstruerte ansiktet hans i de gjenværende scenene.

Etter å ha opplevd kanskje det verste man kan oppleve under en filminnspilling klarte de å ferdigstille filmen, og resultatet fungerte både som en actionfylt crowdpleaser og en rørende hyllest til Paul Walker.

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse