
Bli med på filmkveld med streamingguiden! Hvilken Batman-film skal vi se?
Vi skal ha Batman-watchparty! Nederst i saken kan du bli med å bestemme hvilken film vi skal se sammen 18. september.
Annonsørinnhold for Warner Bros. Home Entertainment
18. september er Batman Day. Den arrangeres hvert år, for å feire jubileumet til Batman, som så dagens lys tredje lørdag i september 1939.
På selveste Batman-dagen skal vi arrangerer et Batman-watchparty, der du kan være med å se en Batman-film sammen med oss, samtidig som vi holder i gang en hyggelig chat og deler ut Batman-premier. Bli med i eventet vårt her!
Men hvilken film skal vi se? Det er opp til DEG! Stem nederst i denne saken.
Vi har lagt fram åtte alternativer, og i bunnen av denne artikkelen kan våre lesere stemme på hvilken Batman-film de helst vil se! Fra 10. til 19. september kan du kjøpe tolv Batman-filmer for bare 49 kr pr. stk. på SF Anytime, så selv om vi ikke skulle lande på din favoritt, er dette en gyllen anledning til å ta en ny titt på Lynvingens filmografi.
Dette er filmene du kan stemme på:
Batman (1989)
Tim Burtons superheltfilm fra 1989 ble tidenes største kassasuksess på kino, og balanserer presist mellom tegnefilm-action og menneskelig drama. Det skapte kontrovers da Michael Keaton ble valgt til dobbeltrollen Bruce Wayne/Batman, siden Keaton hovedsakelig var kjent for viltre komiske roller, men skuespilleren overgikk alles forventinger med en ektefølt, morsom og ikonisk rolletolkning.
Jack Nicholson har det skikkelig gøy i rollen som Jokeren. Han danser til Prince-sanger, lager TV-reklame og skyter dollarsedler opp i lufta! Men i enkelte scener er han også oppriktig truende.
Denne kan være kjekk å se før Michael Keaton vender tilbake som Bruce Wayne i den kommende DC-storfilmen The Flash, som kommer på kino neste år!
Batman Returns (1992)
Etter å ha laget tidenes kassasuksess, fikk Burton og Keaton nokså frie tøyler til å lage akurat den Batman-filmen de ville med denne oppfølgeren fra 1992. Gotham er en enda mer stilisert art nouvea-by, og historien som blir fortalt er både mørkere, kåtere og mer tegneseriepreget enn i den første filmen.
Nok en gang er det skurkene som skinner sterkest i denne filmen. I tillegg til Danny DeVitos tragiske figur the Penguin og Christopher Walkens ville Max Shreck, spiller Michelle Pfeiffer Catwoman som en BDSM-inspirert, intens og flørtende skurk.
Filmen fikk tyn fra enkelte anmeldere for å være for mørk, voldelig og seksuelt ladet – særlig når filmen ble markedsført mot barn, med en diger leketøyskampanje. Derfor ble Burton og Keaton vraket da Warner Bros. skulle lage sin neste Batman-film, tre år senere.
Batman Forever (1995)
Batman Forever er et fargesprakende fyrverkeri regissert av Joel Schumacher, der Val Kilmer tar over rollen som Batman. Filmen er morsom, livlig og fylt til randen med gadgets, kostymer og kjøretøy spesiallaget for å selge leker.
Nok en gang har filmen inntil flere minneverdige skurker! Tommy Lee Jones tar over Billy Dee Williams' rolle som Harvey Dent, som får en alvorlig hjerneskade i tillegg til alvorlige brannmerker på halve ansiktet, og derfor forvandles til det onde geniet Two-Face. Jim Carrey storkoser seg som the Riddler, bare ett år etter gjennombruddet med Ace Ventura, Masken og Dum og dummere, som alle hadde premiere i 1994.
Batman & Robin (1997)
Den mest forhatte Batman-filmen er slettes ikke forglemmelig! Joel Schumacher er en maksimalist, og hans siste Batman-film har sterkere farger, teitere skurker, flere dutch angles og billige vitser enn noen andre Batman-filmer – kanskje utenom komedien Batman: The Movie fra 1966.
George Clooney overtar hovedrollen, og både Chris O'Donnell, som ble introdusert som i Batman Forever, og Michael Gough, som har spilt butleren Alfred Pennyworth i alle de tre foregående filmene, får mer framtredende roller i denne filmen, som i bunn og grunn handler om "found family": Batman, Robin, Alfred og nykommeren Batgirl (spilt av Alicia Silverstone) er alle ensomme sjeler som har funnet sammen.
På skurkesida gjør Uma Thurman en slags Michelle Pfeiffer-imitasjon som Poison Ivy, og Arnold Schwarzenegger lirer fra seg utallige slappe ordspill som den iskalde Mr. Freeze.
Batman Begins (2005)
Til tross for at Batman & Robin tjente masse penger på kino, merket Warner Bros. at strikken var strukket for langt, og de la filmserien på is. Åtte år senere lagde den fremadstormende regisøren Christopher Nolan en mer virkelighetsnær Batman-film – en av de første filmene som ble omtalt som en "reboot".
Filmen forteller en av de få historiene som lenge lå uberørt i tegneseriene – hva som førte til at milliardæren Bruce Wayne ble Batman. Den historien tar oss til et fengsel i Bhutan!
Christian Bale gir Bruce Wayne dramatisk tyngde, og gir Batman en absurd grumsete stemme, i denne kritikerroste superheltfilmen.
The Dark Knight (2008)
Christopher Nolans andre film om Batman er inspirert av Michael Manns Heat, og forteller en episk historie om rivaliseringen mellom Batman og Jokeren, spilt av Heath Ledger som en anarkistisk terrorist uten like!
Nolan og manusforfatteren David S. Goyer tok utgangspunkt i tegneseriekarakterene, men plasserte dem i en verden som har mer til felles med vår – fylt av dunkle gatelys, psykisk sykdom og virkelig militær teknologi.
The Dark Knight er betraktet som en av de beste filmene fra sitt tiår, og en av de mest innflytelsesrike superheltfilmene gjennom tidene. Heath Ledger døde kort tid etter innspillingen – og hans versjon av Jokeren er fortsatt den beste vi har sett.
The Dark Knight Rises (2012)
I avslutningen på Christopher Nolan og Christian Bales trilogi møter Bruce Wayne sin største fysiske utfordring hittil: Bane, kjent fra tegneseriene som "fyren som brakk ryggen til Batman". Tom Hardys intense øyne og merkelige, filtrerte stemme gjør inntrykk i denne oppfølgeren, som forsøker å toppe alle de største stuntene og actionsekvensene fra The Dark Knight.
Anne Hathaway spiller en ny versjon av Selena Kyle, som aldri blir kalt Catwoman i løpet av den nesten tre timer lange filmen.
Filmen henter inn tråder fra de foregående filmene og tegneseriene de bygger på, og ender opp som en verdig avslutning på den genierklærte filmtrilogien.
Batman v Superman: Dawn of Justice (2017)
Zack Snyder skulle egentlig lage en oppfølger til sin egen Supermann-film Man of Steel, da han lot seg inspirere av Frank Millers bekmørke tegneserie "The Dark Knight Returns", og bestemte seg for å introdusere en ny, eldre og mer sliten utgave av Bruce Wayne.
Filmen er fylt med heftige actionsekvenser, messias-metaforer, kraftige farger og drømmesekvenser som hinter til planene for Snyders avkappede Justice League-trilogi.
Norske Sven Nordin dro til Los Angeles for å knive om rollen som Batman, men den gikk dessverre til den litt mer etablerte filmstjernen Ben Affleck. Ikke at vi klager, altså – Affleck er skikkelig god i rollen som den voksne og nedstemte superhelten!
Stem på din favoritt
Her kan du stemme på hvilke av Batman-filmene du helst vil se i vårt watchparty 18. september! Bli med i eventet vårt her. Denne uka skal vi eliminere fire av de åtte filmene gjennom "dueller", og i neste uke kan du velge én favoritt fra de fire vinnerne!
Fra 10. til 19. september kan du kjøpe en haug med Batman-filmene for bare 49 kr pr. stk. på SF Anytime!
Annonsørinnhold for Warner Bros. Home Entertainment