Stranger Things sesong 4

Full stans i Hollywood! Nå streiker skuespillerne

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

For første gang på 60 år streiker amerikanske skuespillere samtidig som manusforfatterne. Nå stanser alle innspillinger, og skuespillerne kan ikke lenger promotere sommerens storfilmer.

Annonse

Fagforeningen the Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists har gått til streik, etter at forhandlingene med the Alliance of Motion Picture and Television Producers, som representerer TV-kanaler, streamingtjenester og studioer, ikke førte til en ny avtale. Det betyr at ingen skuespillere kan jobbe foran kamera eller gjøre stemmearbeid for amerikanske film- og TV-produksjoner før streiken er over.

Fagforeningen for amerikanske manusforfattere har allerede vært i streik siden begynnelsen av mai. Dette er første gang begge fagforeningene har streiket samtidig på 63 år.

Se også: Så Mission: Impossible på kino i 24 timer – anbefaler ingen å gjøre det samme

Annonse

Flere storfilmer rammet

Skuespillerne gikk ut i streik klokka 9 i dag, norsk tid. Alle produksjoner som har SAG-AFTRA-kontrakter må altså stanse innspillingen. Dette inkluderer alle filmene og seriene produsert av filmstudioene i USA og flere ellers i verden.

HBOs House of the Dragon fortsetter innspillingen, til tross for storstreiken. Det samme gjør den kommende serien Dune: The Sisterhood, som blir spilt inn i Budapest. Deres skuespillerkontrakter er inngått gjennom den britiske fagforeningen Equity, som ikke er i streik. Det samme gjelder angivelig også Tim Burtons Beetlejuice-oppfølger.

Pedro Pascal, Gladiator 2

Vi vet foreløpig ikke om Gladiator 2, en britisk-amerikansk storfilm som blir spilt inn i Marokko, Malta og Storbritannia, blir påvirket av skuespillerstreiken.

Les også: Ny trailer! Se Joaquin Phoenix i den storslåtte krigsfilmen NAPOLEON

Serier som Stranger Things, The Last of Us, Blade Runner 2099 og The Mandalorian, oppfølgeren til Spider-Man: No Way Home og Marvel Studios-filmen Blade er noen av de største produksjonene som allerede har blitt utsatt fordi manusarbeidet ikke ble ferdigstilt før streiken som begynte for tre måneder siden. Marvel Studios fortsatte innspillingene av Deadpool 3, Thunderbolts og Captain America: Brave New World, men nå må også de produksjonene stanse.

En ny Ghostbusters-film, en frittstående Alien-oppfølger og Bad Boys 4 rakk å ferdigstille innspillingene før skuespillerstreiken begynte.

Annonse

Les også: Har spilt inn ny Alien-film – kommer på kino i 2024

Gikk hjem fra premiere

Nyheten om streiken ble annonsert mens storfilmen Oppenheimer hadde premiere i England. Skuespillerne hadde allerede gått på den røde løperen – og flere ga der uttrykk for at de støttet en eventuell streik. Skuespillerne bestemte seg for å forlate premieren før visningen av filmen, og regissør Christopher Nolan takket dem for arbeidet de har gjort og annonserte for publikum at de skulle "hjem og skrive streikeplakatene sine".

I tillegg til at SAG-AFTRA-skuespillerne ikke kan jobbe som film- og TV-skuespillere under streiken, har de også fått forbud mot å markedsføre filmer og serier de spiller i. Disse aktivitetene er spesifikt forbudt i SAG-AFTRAs streikereglement:

 • Turnéer
 • Personlige opptredener
 • Intervjuer
 • Konferanser
 • Fan-conventions
 • Festivaler
 • Arrangementer for prisutdelinger
 • Paneler
 • Premierer eller visninger
 • Prisutdelinger
 • Junket-intervjuer
 • Podcast-opptredener
 • Sosiale medier
 • Studio-presentasjoner

Det betyr at Filmweb ikke får intervjue noen amerikanske filmstjerner før streiken er over, og at stjerner som Margot Robbie, Cillian Murphy, Ryan Gosling, Robert Downey Jr., Will Ferrell, Matt Damon, Kate McKinnon, Emily Blunt, Michael Cera, Rami Malek, Simu Liu og vår egen Trond Fausa ikke kan gjøre noe mer for å promotere de to storfilmene som har premiere i neste uke: Barbie og Oppenheimer.

Annonse

Les også: Barbenheimer! 2 nye filmer på kino samme dag

Cillian Murphy i Oppenheimer/Margot Robbie i Barbie

Dette handler streiken om

I tillegg til krav om økte lønninger og høyere "residuals" for strømmefilmer og -serier, handler streiken i stor grad om ny teknologi, og skuespilleres rettigheter til bruk av eget ansikt og stemme.

AMPTP ønsker blant annet retten til å scanne statisters ansikt og kropp for å gjenbruke dem til evig tid, uten å kontakte eller betale statistene. Tidligere i år ble det også kjent at en skuespillerkontrakt fra Netflix hadde en klausul om at strømmetjenesten kunne bruke kunstig intelligens til å gjenskape stemmen til en skuespiller, og bruke den fritt og betalingsfritt til evig tid.

"Vi blir ofre for en veldig grådig bedrift," sa SAG-AFTRA-president Fran Drescher under en pressekonferanse på torsdag. "På et tidspunkt må man si: Nei, vi skal ikke ta imot dette lenger!"

"Vi ønsket absolutt ikke at dette skulle resultere i en streik, siden studioer ikke kan operere uten skuespillerne som bringer TV-seriene og filmene våre til live," sa AMPTP i en uttalelse. "Fagforeningen har dessverre valgt en retning som vil føre til økonomiske vanskeligheter for utallige tusenvis av mennesker som er avhengige av bransjen."

Annonse
Annonse