i samarbeid med
SponsoratSponsorat

RIP Radioresepsjonen – vi rangerer alt Tore, Steinar og Bjarte lagde i NRK

Filmweb
Publisert:
Følg oss:

En æra er over! Radioveteranene i Radioresepsjonen sier takk for seg, og vi har tatt en titt på hva de har laget de siste 15 årene.

Annonse

Etter 15 år på Marienlyst takker Tore, Steinar og Bjarte for seg og skiller lag med NRK, og mens fortvilte RR-fans over hele landet knipser trist over at det lettbeinte trekløveret ikke lenger blir å se som faste innslag i rikskringkastningen har vi i Filmweb laget vår egen rangering over produksjonene de tre har tatt del i de siste 15 årene.

1. Radioresepsjonen

Utgangspunktet "En feit, en lang og en gammel mann prøver å lage radioprogram på P3" sier egentlig veldig lite om hvem og hva Radioresepsjonen var. 2. januar 2006 tok Bjarte Tjøstheim, Tore og Steinar sagen over den gamle sendeflaten til Are og Odin, og resten er historie.

Radioprogrammet var blant annet det første i Norge til å gis ut som podcast, og 15 år med sprø jingler og spalter senere har alt for mange kompisgjenger i det ganske land prøvd å emulere stilen og formatet, som regel uten hell. 17. desember i fjor hadde de sin siste sending, og i går ble det altså kjent at trioen forlater NRK for godt. Takk for alle radio-minnene!


2. Maxitaxi Driver

maxitaxi

Denne vinterens beste serie? Tja, i hvertfall den beste med et Radioresepsjonen-medlem! Steinar Sagen spiller Jan Egil, en stakkarslig og ensom pornoavhengig maxitaxisjåfør som bor i sokkelleilighet under moren sin.

Ved første øyekast ser kanskje ikke Sagens karakter ut som en grensesprengende orginal karakter, men dette er en fin, mørk og morsom serie om å ikke strekke til i en ensom verden. Jan Egil liker ikke bare å runke, og hans sterkt utviklede rettferdighetssans og dårlige samvittighet leder ham etterhvert til å ta saken, og ikke penisen sin, i egne hender.

Annonse


3. Singelklubben

Steinar og Bjarte spilte i denne snåle serien fra 2005 som gikk under NRKs "usett"-fane for ny og eksprimentell humor på NRK2, og usett ble den. Med knappe 100.000 seere er dette kanskje det minst sette punktet på denne lista, til tross for at serien i sin tid høstet gode kritikker.

I serien jobber Steinar og Bjarte som telefonintervjuere hos MMI, men på den private fronten står det dårlig til. Steinar lider av den noe vage diagnosen "ekstremt hovne og komisk store baller", og Bjarte er manisk forelsket i den 20 år eldre gymlæreren han hadde på folkehøgskolen. Sammen med Jesper Lind og Vidar Magnussen danner de singelklubben, som i likhet med gruppa Sheep Boys fra MGP jr. 2004 enes om at "damer er no' dritt".

Annonse


4. Lilyhammer

Nok en serie der Steinar Sagen spiller en stakkarslig maxitaxisjåfør! Typecast much, eller, NRK?

Uansett, denne serien var en del av en bølge av store norske serier og filmer med høy produksjonsverdi som begynte for omlag 10 år siden. God hjulpet av en neve Netflix-dollars, selvsagt, men også med noe så sjeldent som internasjonal "star power" i form av norgesvenn og musiker Steven Van Zandt, som utenfor våre landegrenser strengt tatt ikke er en større stjerne enn det man blir av å ha en birolle i Sopranos og spille gitar i Bruce Springsteens E Street Band. Men Van Zandt er god, og Steinar Sagen er også god som småkriminell maxitaxisjåfør. Rett og slett en god "liten" serie, dette.

Annonse


5. Julekongen

Bjarte spiller Anton, den forsiktige pappaen til Kevin, i en av NRKs beste adventskalendere. Serien blander episk eventyrfortelling for kids med norsk sosialrealisme og elementer av sketsjete norsk sitcom.
Bjarte er selvfølgelig representanten for den sistnevnte sjangeren, og sørger for at serien treffer både barn og foreldre.


6. Fremtiden kommer bakfra

«Problemet vårt sitter ikke i nakken, det sitter i hodet»
Steinar Sagen spiller hovedrollen i denne mockumentary-serien – førstemann ut i bølgen av norske serier inspirert av britiske The Office og Curb Your Enthusiasm.

Steinar spiller reklamemannen Jan Erik Hovden, som er sykemeldt med nakkesleng. Han får 500 000 kroner i støtte av handicapforbundet til å lage en motivasjonsfilm for mennesker med samme handicap som han. Dokuteamet følger Jan Erik mens han prøver å motivere andre med samme lidelse – men er han i det hele tatt handicappet?

Annonse


7. Side om side

Tore Sagen spiller Frode Pedersen, butikksjef på Jernia, Liverpool-fan og tobarnsfar i Granli, en fiktiv kommune i det nå fiktive fylket Østfold. I klassisk sitcom-stil oppstår det pinlige og morsomme situasjoner i nabolaget der Frode bor med en rekke andre familier spilt av andre NRK-kjenninger.

Etterhvert flytter også Steinar Sagen inn i nabohuset, i rollen som den sympatiske homofile kokken Tommy. Side om side er kanskje ikke den mest konsistent morsomme sitcomen som har rullet over TV-skjermene våre, men med 7 sesonger er det mange høydepunkt å ta fra.

Annonse


8. Presten

Det er mye potensiale i denne komiserien fra Bjarte Tjøstheim, der han slutter i Radiotjenesten og bestemmer seg for å bli prest etter en nær-døden-opplevelse.
Maridalen kirke i Oslo sliter med å rekruttere en ny vikar, og tar inn Bjarte som ufaglært prest. Det er et greit komisk utgangspunkt, med henger ikke helt på greip, og sånn er det med mye i denne serien. Karaktergalleriet og manusarbeidet har mange gode ideer, men som helhet føles litt kjapt og billig – særlig de klumsete gjesterollene til Tore og Steinar.


9. Ukens vinner

RR-gjengens siste forsøk på å lage TV-underholdning sammen som gjeng var dette underholdningsprogrammet, som de beskrev som et forsøk på "å lage et Nytt på Nytt-aktig program". Bjarte, Steinar og Tore forsøkte å kåre den personen som greide seg best i ukens nyhetsbilde. Det er kanskje en grunn til at Nytt på nytt har vart i 22 år, mens dette helt greie formatet varte i 24 episoder.


10. Hellums kro

Bjarte Tjøstheim i Hellums kro

Bjarte Tjøstheim spiller den naive og keitete veikrosjefen Jan som driver én av to kroer eid av den aldrende eieren Hellum. Den andre kroen befinner seg rett på andre siden av motorveien, og drives av den effektive men usympatiske Eidun.

Når Hellum annonserer at han skal pensjoneres tar naturlig nok rivaleriet helt av. Serien har både sjarm, hjerte og fine karakterer, men til å være en humorserie er den ikke spesielt...morsom? Kanskje Tjøstheim skulle pr��vd å spille noe annet enn en smånevrotisk og keitete fyr med stort hjerte, for en gangs skyld? Vi satser på at han får muligheten utenfor marienlysts vegger.

Annonse


11. Underholdningsavdelingen

Norges svar på Saturday Night Live holder like varierende nivå som ensamble-sketsjeprogrammet den etterligner, om ikke mer. Bjarte Tjøstheim var fast inventar en stund, sammen med en fin og variert bukett med NRK-komikere, som foran et alltid like entusiastisk publikum fremfører sketsjer med hele NRKs kostymelagers utvalg av dårlige parykker og skjeve briller.

Som regel fløt programmet på et ensemble av veldig morsomme og flinke folk, men dessverre var det 5 kleint dårlige sketsjer for hver innertier. Og sånt blir det ikke bra TV av.

Annonse


12. Radioresepsjonen på TV

Det ble hauset opp som NRK3s nye storsatsning da RR-gutta i 2010 prøvde å gjøre det samme i et TV-studio som på radio. Og det funker jo ikke nødvendigvis så veldig bra. I TV-ruta ble det hele liksom en hel del grader slappere, og poengene traff dårlig. Serien fikk alt fra slakt til terningkast 4-anmeldelser, og vekket sjeldent noe særlig mer enn litt laber humring, og dermed ble det med den ene sesongen.

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse