Society of the Snow
Foto: Netflix, Netflix

"Society of the Snow" er basert på en sann historie: - Vi gjorde intervjuer med alle de overlevende

Filmweb
Publisert:

Har du fått med deg den kritikerroste Netflix-filmen?

Annonse

En av de heiteste filmene du kan streame for øyeblikket er thrilleren "Society of the Snow", regissert av spanske J. A. Bayona. Filmen er basert på den sanne historien om en gruppe passasjerer, som på mirakuløst vis overlevde en skjebnesvanger flystyrt i Andesfjellene.

Fredag 13. oktober(!!!) 1972 styrtet et fly med 45 mennesker ombord, i hovedsak et rugbylag, i Andesfjellene. Flyet var på vei fra Montevideo i Uruguay til Santiago i Chile. Mer enn en fjerdedel av passasjerene døde i styrten, og de overlevende stod overfor ekstreme utfordringer i det iskalde og utilgjengelige fjellandskapet. Mangelen på mat tvang dem etter hvert til å ta desperate beslutninger, som å spise kjøttet til de døde medpassasjerene, for å holde seg i live.

I et forsøk på å skaffe hjelp la to av passasjerene, Nando Parrado og Robert Canessa, ut på en tolv dagers vandring over fjellene. På sin vei traff de to chilenske gjetere, og 72 dager etter styrten fant redningsmannskapene endelig frem til ulykkesstedet. Da var det kun 16 overlevende igjen.

Annonse
Society of the Snow
GJENSKAPTE VIRKELIGHETEN: Enzo Vogrincic under innspillingen av "Society of the Snow"., Foto: Netflix, Netflix

Så autentisk som mulig

"Society of the Snow" ble spilt inn i Sierra Nevada-fjellene i Spania, i Andesfjellene og i Chile.

- Vi la stor innsats i å filme på det samme stedet som hendelsen fant sted, har Bayona tidligere forklart i et intervju med The Hollywood Reporter.

- Vi filmen i et skianlegg i Spania, men reiste også tre timer til Andes for å filme scener.

Bayona besøkte også ulykkesstedet i forkant av innspillingen.

Annonse

- Min første reise var egentlig fordi jeg ville vite eksakt hvordan det var å være der og hva de gikk igjennom. Det handlet om å forstå konteksten. Du kan ikke fortelle denne historien uten å forklare konteksten. Den andre gangen jeg reiste hadde jeg allerede med meg kameraene og noen skuespilere. Vi filmet bare noen få scener, fordi det er et veldig farlig sted.

Society of the Snow
Foto: Netflix, Netflix

Intervjuet overlevende

Ifølge Screen Rant, brukte Bayona mer enn 100 timer på å prate med de overlevende før kameraene begynte å rulle.

- Vi gjorde intervjuer med alle de overlevende. Alle skuespillerne var i kontakt med de overlevende og familiene til de avdøde, forklarte han og la til at de overlevende "virkelig likte hvor nær filmen var realiteten i historien."

- De hadde en følelse av å være tilbake i fjellene, fordi de gjenkjente geografien.

Enkelte av de overlevende gjorde også gjesteopptredener i filmen. Fernando Parrado, som var en av de to som dro for å skaffe hjelp, åpner blant annet en dør for skuespilleren som portretterer ham i en flyplass-scene. Og en annen, Robert Canessa, stiller som statist i en sykehusscene.

Annonse

"Society of the Snow" har sparket godt fra seg, og kan i skrivende stund skilte med en kritikerscore på 89 %, basert på 123 anmeldelser, på nettstedet Rotten Tomatoes. Filmen ble også nominert i Golden Globe-kategorien beste fremmedspråkelige film, som endte opp med å gå til "Anatomy of a Fall".

Se traileren for "Society of the Snow", eller "Snøsamfunnet" på norsk, øverst i artikkelen

Annonse