Sulis 1907

Sulis 1907

12 år
1 t. 46 min.
Action / Drama / Norsk
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Sulis 1907'

Hvorfor valgte Kinoklubben denne filmen?

«Sulis 1907» er et storslagent drama som forteller en viktig del av Norgeshistorien. Filmen beskriver opprøret som inspirerte til samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere over hele landet. Handlingen foregår i kobbergruvene i Sulitjelma i 1907, der forholdene var nådeløse og arbeiderne levde under nærmest umenneskelige forhold. Handlingen konsentreres rundt atten år gamle Konrad, som får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Gjennom hans øyne ser vi de enorme forskjellene mellom gruvearbeiderne og administrasjonen, noe som etter hvert utvikler seg til det store gruveopprøret som endret Norge for alltid. Les mer

Elisabeth Brinch
Elisabeth Brinch Leder i Filmweb Kinoklubb

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Sulis 1907
Premiere: 06.10.2023
Sjanger: Action / Drama / Norsk
Regi: Nils Gaup
Manus: Christopher Grøndahl
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år
Denne filmen inneholder enkelte scener med slosskamper og voldshandlinger. Da disse er lite nærgående skildret, får filmen aldersgrense 12 år.
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2022
Distributør: SF Norge

Året er 1907.

Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse.

Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wenström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wenström har imidlertid andre planer.

Midt i konflikten står unge Konrad.

Sulis 1907 er inspirert av virkelige hendelser, og skildrer opptrappingen til opprøret som endret Norge. Det er et storslaget drama fra Nils Gaup (Veiviseren (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne (2016) mm.) med stjerneskuddet Otto Fahlgren og Simon J. Berger kjent fra Exit i hovedrollene. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Rune Temte.