The Matrix 1999

Matrix

Du må velge kinosted for å se visninger.
Annonse
Plakat for 'Matrix'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Matrix
Premiere: 09.07.1999
Originaltittel: The Matrix
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 1999

Tenk deg at virkeligheten er en drøm. Denne tanken forfølger Thomas Anderson (Keanu Reeves). Thomas lever et dobbeltliv, om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier.

Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith (Hugo Weaving) ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret. Først når han treffer Morpheus (Laurence Fishburne), begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe "Matrix" - et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte."Matrix" er en film som forfatter de fysiske lovene på nytt og snur opp ned på alle forestillinger om hva som er virkelig. Reis inn i en verden som er både vakker og grotesk. En verden iscenesatt med storslåtte bilder og grensesprengende effekter .
Effekter i grenseland


Mange av spesialeffektene i "Matrix" er aldri tidligere brukt på film. Flere av dem er på kanten av hva som er mulig i dag, ifølge John Gaeta, ansvarlig for spesialeffektene. Hans rolle var å designe og planlegge opptak som ikke kan gjøres på tradisjonelt vis. Fysikkens lover som oppheves i filmen, kan ikke vises med tradisjonell fotografering.- Ofte handler det om å blande fotoelementer. For eksempel når skuespillere angivelig er i situasjoner som er for farlige eller usannsynlige, sier Gaeta.En situasjon som ville vært farlig er når Neo (Keanu Reeves) dukker unna pistolkuler ved å manipulere tiden. Idet kulene kommer mot ham, zoomer kameraet inn Neo og gjør en 360 graders sving. Gaeta begynte å løse denne utfordringen med å bruke 18 kameraer nøyaktig plassert rundt et objekt som skulle angi Neos posisjon. I det endelige opptaket er over 130 kameraer i sving!
Keanu Reeves (Neo/Thomas Anderson)


Nærmere 40 filmer har Keanu Reeves på cv-en, men det var først med "Speed" (1994) han ble en actionstjerne. Etter noen TV-filmer debuterte Reeves på lerretet i ungdomsdramaet "River's Edge" (1986). I 1991 var han tomsete tenåringsrocker i "Bill og Ted drar til helvete", FBI-agent i "Point Break" og mannlig prostituert i "Mitt eget Idaho", Gus Van Sants drama med avdøde River Phoenix i den andre hovedrollen. Året etter var Reeves Jonathan Harker i Francis Ford Coppolas "Bram Stoker's Dracula". Før "Matrix" spilte Reeves advokat i "Djevelens advokat" (1997), der djevelen er ingen ringere enn Al Pacino.
Laurence Fishburne (Morpheus)


Fishburne begynte som barneskuespiller i TV-serien "One Life to Live" (1968), og har siden spilt i storfilmer som Coppolas "Apokalypse nå" (1979) og "Rumble Fish" (1983), Steven Spielbergs "Purpurfargen" (1985), John Singletons "Boyz N the Hood" (1991) og Shakespeare-filmen "Othello" (1995). Han ble Oscar-nominert for innsatsen som Ike Turner i "What's Love Got to Do with It" (1993), historien om Tina Turners turbulente liv.
Carrie-Anne Moss (Trinity)


Kanadiske Carrie-Anne Moss begynte som modell i hjemlandet før hun flyttet til Europa, med oppdrag i Japan og Spania. Mens hun var i Spania fikk hun en rolle i TV-serien "Dark Justice", som først ble filmet i Barcelona. Siden flyttet produksjonen til Los Angeles, der Moss fikk andre TV- og filmroller. Kuriøst nok var hun med i serien "Matrix" (1993), som ikke har noe med filmen å gjøre.
Hugo Weaving (Agent Smith)


Høydepunktet så langt i Weavings karriere er antagelig å motta Australias svar på en Oscar-pris for innsatsen i Jocelyn Moorhouses "Proof" (1991). Han er også kjent fra miniserien "Bangkok Hilton" (1989, med Nicole Kidman) og "Priscilla - ørkenens dronning" (1994). Før "Matrix" var han en av stemmene i "Heldiggrisen Babe i byen" (1998). Weaving har også spilt mye teater i Sydney og Melbourne.
Joe Pantoliano (Cypher)


Pantoliano har sjelden stått i det sterkeste rampelyset, men han har en rekke sterke biroller på samvittigheten. Nylig var han med i "U.S. Marshals" (1998), oppfølgeren til storsuksessen "Jaget" (1993), nok en gang som agent Cosmo Renfro i samspill med Tommy Lee Jones. Han var også med i Wachowski-brødrenes debutfilm "Bound" (1996). Andre kjente filmer med Pantoliano på rollelisten er Spielbergs "Solens rike" (1987) og Michael Bays "Bad Boys" (1995, med Will Smith).
Andy og Larry Wachowski (regi/manus)


Brødrene Wachowski skrev manuset til Richard Donners "Leiemordere" (1995, med Sylvester Stallone og Antonio Banderas) og regidebuterte med thrilleren "Bound" (1996). Ellers vet offentligheten svært lite om dem.
Joel Silver (produsent)


Silver er en av bransjens mest suksessrike produsenter. Filmene hans har spilt inn til sammen cirka tre milliarder dollar, og med suksessen til "Matrix" i USA vil resultatet bli enda penere. Silver har blant annet stått bak "48 timer" (1982), "Die Hard" (1988), "Die Hard 2" (1990), samtlige "Dødelig våpen"-filmer, "Leiemordere" (1995) og "Sammensvergelsen" (1997).