Bilde fra 'GERONIMOS TAPTE STAMME'

GERONIMOS TAPTE STAMME

9 år
1 t. 40 min.
Dokumentar
Du må velge kinosted for å se visninger.
Annonse
Plakat for 'GERONIMOS TAPTE STAMME'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt GERONIMOS TAPTE STAMME
Premiere: 20.09.2024
Norske stemmer:
Sjanger: Dokumentar
Manus: Lars K. Andersen
Nasjonalitet: Norge, Finland
Aldersgrense med begrunnelse: 9 år
Beskrivelser av hvordan apasjene ble behandlet av de hvite skaper en viss uro hos tilskueren
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2024
Distributør: Tour de Force

Dokumentarfilmskaperen Håvard Bustnes og hans danske kollega Lars K. Andersen legger ut på en reise i fotsporene til den kjente oppdagelsesreisende Helge Ingstad for å finne en forsvunnet apasje-stamme i Mexico. Underveis konfronteres de med etiske problemene ved å søke etter en stamme som ikke ønsker å bli funnet. Reisen tar en uventet vending etter et sjokkerende funn i Helge Ingstads hjem og som endrer hele historien.

I 2016 begynte den norske dokumentarfilmskaperen Håvard Bustnes og hans danske kollega Lars K. Andersen arbeidet med en film inspirert av Lars sin barndomshelt, den norske oppdagelsesreisende Helge Ingstad. Målet var å reise i fotsporene til Ingstad og hans legendariske ekspedisjon i 1937, hvor han påsto å ha funnet en forsvunnet apasje-stamme i Mexico.

Bustnes følger sin kollega i hans utrettelige søken etter den forsvunne stammen. På veien får de med seg Pius LaCroix-Garcia, tippoldebarnet til den berømte apasje-krigeren Geronimo. Pius er fast bestemt på at stammen fremdeles eksisterer i Mexico. Sammen legger de ut på en ekstraordinær reise, der de blant annet møter en meksikansk familie som utgir seg for å være i slekt med Geronimo, og en meksikansk etterretningsagent som påstår at han kjenner til stammens skjulested.

Når Lars, som hvit europeisk filmskaper, blir anklaget for å utnytte apasjene for egen vinning, endrer prosjektet karakter. Konfrontert med det etiske dilemmaet det innebærer å lete etter en stamme som ikke ønsker å bli oppdaget, må filmskaperne vende blikket mot seg selv. Filmen forvandles til en bitende kritikk av dokumentarfilmer som skildrer urfolksgrupper med et eksotifiserende utenfrablikk.

Når filmprosjektet er på randen av sammenbrudd, gjør Lars et siste forsøk på å oppklare sannheten om Helge Ingstads påstander og oppsøker hans barnebarn i Oslo. Hjemme hos Ingstad gjør Lars og Håvard et sjokkerende funn.