Dette er den norske filmhøsten 2021

Publisert:
Sist oppdatert:

14 norske filmer har kinopremiere denne høsten! Les mer om alle filmene her, og watchlist de filmene du gleder deg til.

Annonse

Etter lang tid med stengte kinoer og utsatte premierer er endelig det norske folk tilbake i kinosalene! To ganger i året presenterer Norsk filminstitutt de kommende norske kinofilmene for det neste halvåret. I dag presenterte de høstens norske kinofilmer fra filmens hus i Oslo, og FOR en filmhøst vi har i vente!

Clue - Maltesergåten 27. august

Clue: Maltesergåten

Samme dag som Cecilia og Une møter Leo for første gang dukker et lik opp på stranda i Skutebukta. Hvem er han og hva gjorde han i Skutebukta, og hva har han å gjøre med Cecilias mors død året før? Sammen begynner de tre ungdommene å nøste i trådene til det som skal vise seg å bli CLUE-gjengens aller første mysterium.

CLUE: Maltesergåten er basert på bokseriesuksessen som har hatt et opplag på 500.000, og filmen er en blanding av handlingen til 4 av bøkene, men først og fremst bok nummer 2.

Watchlist filmen her

Annonse

a-ha The Movie 3. september

Bandet a-ha er en av Norges største eksportvarer, til tross for at alle de tre bandmedlemmene har store egoer, og vanskelig for å samarbeide. Co-regissør Thomas Robsahm ville egentlig lage en film om innspillingen av deres siste album i 2009, men gutta kom med sørgelige nyheter: Istedenfor å lage et siste album, skulle bandet oppløses. Thomas svarte "da snakkes vi når dere skal gjenforenes," og det gikk overraskende fort.

I 2015 ble a-ha gjenforent, og denne nye dokumentaren følger bandet tett over nesten fem år. Samtidig forteller filmen historien om hvordan tre unge gutter valgte å følge den umulige drømmen om å bli norske popstjerner - i utlandet.

Da "Take On Me" toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse. Eller, gjorde den det? Bandet var ikke forberedt på verken hva som fulgte med suksessen, eller på gnisningene mellom de tre.

Watchlist filmen her

Annonse

De uskyldige 3. september

Det er sommer og lange lyse dager. Men ikke alle drar på ferie. Fire barn blir kjent og sammen utforsker de blokkene der de bor og skogen rundt. Skjult fra foreldrenes blikk utvikler barnas uskyldige lek seg til noe mer. Uhyggelige ting begynner å skje.

Eskil Vogts siste film var en del av Un Certain Regard-programmet under filmfestivalen i Cannes, der den høstet lovord fra den internasjonale filmpressen.

Watchlist filmen her

Annonse

Ingenting å le av 10. september

Odd-Magnus Williamson er manusforfatter og hovedrolleinnehaver for den nye norske filmen Ingenting å le av, som har Norgespremiere 10. september. Filmen er regissert av Petter Næss (Elling), og beskrives som "en morsom historie om verdien av å ta livet på alvor."

Kasper Berntsen (40) er en vellykket stand-up komiker, som har alt han kan ønske seg. Han kjører faste show på Oslos beste klubber, har en vakker kjæreste og trives svært godt i rampelyset. Men så, gradvis, mister han grepet, blir for godt vant, følger ikke med i tiden og slutter å fornye seg. En dag endrer alt seg.

Watchlist filmen her

Annonse

The Middle Man 17. september

Etter en periode med flere ulykker og dødsfall i den lille amerikanske småbyen Karmack bestemmer byens ledende herrer seg for å ansette en mellommann som skal ha ansvaret for å informere de pårørende når en ulykke inntreffer. Frank får jobben og påtar seg sine nye arbeidsoppgaver med stor entusiasme, men snart blir presset fra jobben overveldende. Frank blir sittende fast i en ond spiral der han ikke bare er den som bringer dårlige nyheter, men også den som skaper dem.

Dette er Bent Hamers andre film satt til USA, og i denne engelskspråklige filmen kan du se en hel drøss med profilerte skandinaviske skuespillere som Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Aksel Hennie, Trond Fausa, Nicolas Bro og Paul Gross.

Watchlist filmen her

Annonse

Vær her 17. september

Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I Vær her ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste, men omsorg, samvær og musikk kan hjelpe. Vær her handler om viktigheten av relasjoner og det å være til stede.

Watchlist filmen her

Annonse

Nattebarn 24. september 2021

a person holding a camera

Da Petter (24) stod på broen, løp det mange følelser og tanker gjennom kropp og hode. Aller sterkest var skamfølelsen og angsten. Denne gangen kom politi og ambulanse i tide, men tiltrekningen mot å ta sitt eget liv har Petter kjent på mange ganger.

I et forsøk på å gjøre livet til kompisen bedre, foreslår Sverre at de skal lage en film om hvordan Petter og andre på hans alder lever med angst og psykiske utfordringer. De tar med seg kamera ut i Oslos natteliv og begynner å filme. De vil møte folk som sliter. Nattebarn er en rå og usminket film om å velge livet.

Watchlist filmen her

Annonse

Aksel 15. oktober

Supervention-regissørene Even Sigstad og Filip Christensen i Field Productions fulgte alpinisten i de siste fire årene av hans svært så innholdsrike karriere, som endte i 2019 etter totalt fem VM-gull, to OL-gull og like mange verdenscupseiere.

Filmen forteller historien om en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene, Aksel Lund Svindal. Filmen skildrer dramatiske hendelser i utforløypene, opp- og nedturer i livet utenfor bakken og kampen mot en kropp som sliter med å tåle belastningene.

Filmskaperne har vært ute etter å lage en film for alle, ikke bare sport-interesserte, om hvordan Svindal-familien gjør hverandre gode. Filmen ble spilt inn under de intense siste 3 årene av karrieren til Aksel.

Watchlist filmen her

Annonse

Verdens verste menneske 15. oktober

Joachim Triers siste film ble valgt ut til hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes, hvor den ble hyllet av pressen og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve vant pris. Filmen handler om Julie, spilt av Reinsve, som snart er 30 år gammel. Hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel (Anders Danielsen Lie), er femten år eldre, og har blitt en vellykket tegneserieskaper. Han vil at de to skal stifte familie, men Julie holder igjen.

En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr (Herbert Nordrum). Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Watchlist filmen her

Annonse

John - den siste norske cowboy, 22. oktober

92 år gamle John driver sin enorme ranch i Montana helt alene. Som sønn av en norsk innvandrer, har han blitt oppdratt til å arbeide hardt og leve nøysomt. Rikfolk står i kø for å kjøpe eiendommen hans. Men Johns lykke ligger i friheten til å arbeide på egen jord, med dyrene og naturen rundt ham. Hver dag snakker han med bestevennen Jim. Mens John er en forsiktig kar som har lite erfaring med det søte liv, har Jim har testet ut alt («og vel så det»).

John – den siste norske cowboy stiller seg i rekken av Fimlands kritikerroste poetiske portretter av mennesker som lever tett på naturen.

Annonse

Nordsjøen 29. oktober

I Nordsjøen tar det norske oljeeventyret en dramatisk vending. En oljeplattform går plutselig ned utenfor Ormen Lange-feltet. Forskerne søker desperat å finne løsningen på den tilsynelatende uforklarlige hendelsen. Norge holder pusten når det viser seg at ulykken bare er starten på noe som skal bli veldig mye mer alvorlig. Et menneskelig drama på liv og død går i gang i det tusenvis av oljearbeidere plutselig er fanget på plattformer over hele Nordsjøen. Norges største redningsaksjon er et faktum.

Watchlist filmen her

Annonse

Tre nøtter til Askepott 12. november

Tre nøtter til Askepott er en storslagen nyinnspilling av julens årlige nasjonaltradisjon. Bli med Askepott inn i snøtunge skoger, og opp på det gnistrende norske høyfjellet i hennes kamp mot den onde stemoren. Astrid Smeplass spillefilmdebuterer i hovedrollen som Askepott, med seg har hun et stjernespekket og fargerikt skuespillerlag. Det blir et heseblesende ritt, briljant bueskyting og selvfølgelig – slottsball med vanvittige kjoler og en solid porsjon magi.

Watchlist filmen her

Annonse

Alle hater Johan 26. november

Sprengbasen Johan Grande ( Pål Sverre Hagen) er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor (Ingrid Bolsø Berdal), da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt istykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

Watchlist filmen her

Annonse

Kampen om Narvik 25. desember 2021

Kampen om Narvik

8. april 1940 er verdens øyne rettet mot Narvik, byen som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Watchlist filmen her

Annonse