Tom Cruise Born on the Fourth of July

Patriotiske amerikanske filmer

En stolt Hollywood-tradisjon av stolte patrioter!

Patriotiske filmer står, som seg hør, i en stolt tradisjon. Vi snakker om filmene som feirer amerikanske verdier, ofte relatert til heltmodige krigshandlinger, hvor det amerikanske flaggetvaier majestetisk i vinden, mens en ensom trompet spiller en hyllest og en labrador hopper gjennom flammene. 'Murica!

Mel Gibson i The Patriot

Patrioten (2000)

"No fate but what we make!"

Uavhengighetsdagen 4. juli markerer løsrivelsen fra England, men flere måtte betale en dyr pris for friheten, blant andre Mel Gibsons karakter Benjamin Martin som etter drapet på sin sønn bestemmer seg for å nedkjempe de kjepphøye britene.

Tom Hanks i Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

"Stupid is what stupid does."

USA er landet hvor alt er mulig, selv for de som ikke har like høy IQ som alle andre. Og det er akkurat det som gjør Forrest så elskverdig. Tom Hanks sin fantastiske karakter fikk til nærmest alt i mulighetenes land, inkludert å lære Elvis å danse.

Saving Private Ryan

Redd Menig Ryan (1998)

Steven Spielberg står bak regien av den fantastiske historien om en gjeng amerikanske soldater som etter invasjonen av Frankrike drar på leting etter Ryan, en soldat som akkurat har mistet sine tre brødre i krigen.

Tom Cruise i Født fjerde juli

Født 4. juli (1989)

Tom Cruise er en helekte amerikaner og en av verdens største filmstjerner. Legg til at han i "Født 4. juli" spiller en amerikansk veteransoldat som har endt opp i rullestol og må kjempe for sine rettigheter, og det er duket for amerikanske flagg, trompeter og seiersrop.

Bill Pullman i Independence Day

Independence Day (1996)

"Welcome to Earth!"

Hva er vel bedre enn å nedkjempe en gjeng romvesener på selveste uavhengighetsdagen? Talen hvor Bill Pullman inspirerer sine soldater til å kjempe for USA, for friheten, ja for selve menneskeheten må ha gitt samtlige amerikanske kinogjengere en følelse som kan ligne litt på et skikkelig godt nys...

Tom Cruise i Top Gun

Top Gun (1986)

"I feel the need, the need for speed."

Amerikanere elsker fart, spenning og moro, så lenge det amerikanske flagget dukker opp minst én gang i løpet av filmen og helten ender opp med en heit dame. Så når Tom Cruise setter seg i et jagerfly og ender opp med sin Charlie på slutten varresultatet det som skulle bli en av tidenes mest elskede filmklassikere.

Flags of our Fathers

Flags of Our Fathers (2006)

Denne filmen tar for seg et av de mest ikoniske bildeøyeblikkene i amerikansk historie: Soldatene som setter opp det amerikanske flagget på slagmarken. Ta med i ligningen at Clint Eastwood står bak regien, og det blir nesten umulig å gjøre det mer patriotisk.

Sylvester Stallone i Rocky IV

Rocky IV (1985)

Velkommen til den fjerde historien om Rocky Balboa, mannen som representerer alt mektig bak amerikansk tankegang, nemlig slåssing! Vi snakker rå muskelstyrke, måloppnåelse og seier. Alt brettet elegant inn i stars and stripes-flagget.

Band of Brothers

Band of Brothers (2001)

Dette er riktignok ikke en film, men en mini-serie. Vi har tidligere skrevet om hvor bra "Band of Brothers" er, og vi skriver det gjerne igjen: Denne serien er ubeskrivelig flott!

Tom Hanks og Steven Spielberg har regissert serien om Easy Company, en gjeng krigsbrødre som tar seg frem i 1940-tallets Europa. Dette er vakkert. Altfor vakkert.

Kevin Bacon, Bill Paxton og Tom Hanks i Apollo 13

Apollo 13 (1995)

"Houston, we have a problem."

Det var John F. Kennedy som i 1963 sa:

"The world's problems cannot be solved by cynics or skeptics whose horizons are limited by the obvious realities. We need men who can dream of what never was."

Kennedys visjon plasserte en mann på månen. Og måneferdene var bakteppe for historien om Apollo 13, romskipet som på mirakuløst vis klarte å returnere til jorden etter en eksplosjon i verdensrommet.

Air Force One

Air Force One (1997)

"Get off my plane!"

Det er noe spesielt med flyet VC-25A, bedre kjent som Air Force One når presidenten er ombord. Det representerer amerikansk makt, frihet, uovervinnelighet, styrke, baller osv...

Så når en gjeng terrorister tar over må Harrison Ford, presidenten selv, hamle opp med skurken over alle skurker: En russisk Gary Oldman.

White House Down

White House Down (2013)

Selv det tryggeste huset i USA er ikke ugjennomtrengelig. Men når Jamie Foxx spiller president og Channing Tatum spiller en urutinert Secret Service-wannabe er det duket for en actionfylt komedie som innebærer eksplosjoner, terrorister og en tenåringsjente som vaier flagget foran et styrtet Black Hawk-helikopter.

The Gangs All Here

The Gang's All Here (1943)

Under 2. verdenskrig var det stas å vise frem heltefilmer på kino hvor USAs helter ble rost opp i skyene. Meningen var blant annet å booste amerikanernes lag- og kampånd, noe som åpenbart fungerte.

Denne musikalske filmen fra 1943 er verdt å se om du er interessert i filmhistorie!

White House Taken aka. Olympus Has Fallen

Olympus Has Fallen (2013)

"We are never stronger than when we are tested."

Muskelbunten Gerard Butler spiller rollen som Secret Service-agent i denne actionthrilleren hvor han må redde presidenten fra en gjeng kidnappere. Han må bruke all sin list og makt for å overkomme hinderne på sin vei.

Liv Tyler og Ben Affleck i Armageddon

Armageddon (1998)

"This place is like Dr. Seuss`s worst nightmare!"

Alle overdådige filmeksplosjoners far, selveste Michael Bay har regien til denne episke actionfilmen stappfull av amerikanske flagg, helter, trompeter, familieverdier, eksplosjoner, heltemot, prøvelser, romferger, asteroider, strippere, tårer, romantikk, actionhumor, Aerosmith og til slutt, Bruce Willis.