The Blair Witch Project

11 ting du neppe visste om The Blair Witch Project

Alt det forskrudde du har hørt er sant...og litt til.

Det er hele 20 år siden lanseringen av "The Blair Witch Project", men fremdeles makter den å forstyrre sine seere med uhyggelig stemning og kaotisk kameraføring. Til tross for filmens mikroskopiske budsjett (mindre enn 25 000 dollar), skremte den vettet av nok folk i 1999 til å dra inn mer enn 240 millioner dollar på verdensbasis.

La oss grave dypere i den mystiske Maryland-legenden. Her er 11 ting du (kanskje) ikke visste om det berømte hekseprosjektet:

Regissørene Daniel Myrick og Eduardo Sánchez under innspillingen av The Blair Witch Project (1999)
Regissørene Daniel Myrick og Eduardo Sánchez under innspillingen av The Blair Witch Project (1999)

1. Basert på en sann historie?

Da "The Blair Witch Project" ble lansert i 1999 trodde mange seere at filmens handling var reell- eller basert på en sann historie. Sannheten er at hele plottet ble skrudd sammen av regissørduoen Daniel Myrick og Eduardo Sanchez. I forkant av filmens lansering ble en falsk dokumentar om Blair heksa, kalt "The Curse of the Blair Witch", sendt på Sci-Fi Channel som en del av promoteringen. "The Blair Witch Project" ble i tillegg markedsført som ett hundre prosent autentisk, noe som selvfølgelig satte fart på både rykter og forvirring.

2. Manuset...

...var på knappe 35 sider! Myrick og Sánchez skrev førsteutkastet til filmen i 1993, da de begge studerte film i Orlando, Florida. Manuset ble skrevet som en enkel disposisjon, da de alltid hadde sett for seg at dialogen skulle improviseres av skuespillerne. Alt for å gjøre historien mer troverdig!

Heather Donahue i The Blair Witch Project (1999)

3. Uvanlig audition-posess

Skuespillerinnen Heather Donahue (over), en av de tre hovedrolleinnehaverne, skal ha lest følgende annonse i magasinet Backstage: "Improvisert spillefilm skal skytes i skogsomgivelser: det kommer til å bli et h****** og de fleste av dere som leser dette burde sannsynligvis ikke komme."

Regissørene testet deretter de oppmøtte kandidatenes improvisasjonsferdigheter ved å gi dem denne beskjeden: "Du har vært i fengsel de siste ni årene. Overbevis oss om hvorfor vi skal la deg slippe ut". Dersom skuespilleren nølte så mye som et sekund, avbrøt regissørene auditionen.

Les også: 10 redselsfulle filmer du sannsynligvis ikke har sett

Joshua Leonard og Michael C. Williams i The Blair Witch Project

4. Rundlurte skuespillerne

Da skuespillerne dro for å intervjue lokale beboere i en av filmens første scener, ante de ikke at legenden om Blair-heksa var skapt av regissørene. Hver eneste person de støtte på kjente jo til fenomenet, så at de gikk fem på var kanskje ikke så rart? Vel, det hele var selfølgelig nøye planlagt av regissørene, som hadde plantet en rekke vanlige folk (les: skuespillere) i området på forhånd.

The Blair Witch Project

5. Fraværende regi og sult

Enkelte skuespillere trives uten uten for mye innblanding i regien, men Myrick og Sánchez tok dette til et ekstremt nivå. De droppet like gjerne å være tilstede under noen av filmtagningene, og ga skuespillerne instruksjoner om handlingens vei videre ved hjelp av lapper gjemt på ulike GPS-koordinater i skogen.

I stedet benyttet regiduoen tiden til å spionere på skuespillerne- og sporadisk legge igjen mat til dem(!). Filmskaperne reduserte nemlig daglig skuespillernes matleveranser for å mane frem humørsyke og stridslyst i karakterene. O' for et hyggelig filmsett det må ha vært...

6. Kodeord: Taco

Skuespillerne var inneforstått med at de under hele innspillingen skulle være i karakter. Dersom en av dem ønsket å tre ut, skulle han eller hun si "Taco!". (Hva ellers?)

Les også: 20 gufne skrekkfilmbarn

Joshua Leonard i The Blair Witch Project

7. Regissørene angrep skuespillerne

Når skuespillernes telt blir filleristet i en av filmens mest minnverdige scener, var de faktisk livredde på ordentlig. De skal ha vært temmelig sikre på at det ikke var en heks som dro i teltduken, men fryktet at regissørene ikke bare ville skremme, men angripe og skade dem på ordentlig.

The Blair Witch Project

8. Bunten av kvist inneholdt ekte mennesketenner...

...som ble levert av regissør Sánchez private tannlege. Håret tilhørte skuespiller Joshua Leonard. Meget lekkert.

9. Fort gjort...eller ikke

"The Blair Witch Project" ble spilt inn i løpet av kun åtte dager. Kanskje like greit med tanke på forholdene de sultne skuespillerne levde under. Det tok derimot Sánches og Myrick åtte måneder å klippe nitten timer med videoopptak ned til det ferdige resultatet på 90 minutter.

Filmskaperne gikk så langt at de meldte Blair Witch-skuespillerne savnet.
Filmskaperne gikk så langt at de meldte Blair Witch-skuespillerne savnet.

10. Skuespillerne spilte døde i det virkelige liv

Ukjente skuespillere er ofte ikke å foretrekke når en ny film skal markedsføres, men i dette tilfelle fikk regissørene en helt unik mulighet: nemlig å innbille verden om at skuespillerne var døde. I månedene før lanseringen av "The Blair Witch Project", stod skuespillerne merket som "savnet" eller "antatt død" på verdens største filmnettsted IMDb. Dette gikk faktisk så langt at skuespilleren Heather Donahues mor mottok kondolansekort fra venner og bekjente.

The Blair Witch Project

11. Jaktlagets skrekk

I etterkant av filmen, rundt 1999/2000, ble innspillingsområdet i og omkring Maryland løpt ned av ivrige horrorfans. Turistenes innflytelse førte naturlig nok med seg en vanskelig jaktsesong for de lokale jegerne, som verken kunne oppdrive et eneste dyr- eller avfyre skudd. Sikkert frustrerende for jaktlaget, men dyrene koste seg visst gløgg...

Kilder: International Business Times, The Loop, mentalfloss.com