Dawn of the Planet of the Apes

De beste ape-filmene

Aper har fascinert filmskapere i mange tiår, og som en hyllest til filmene får du her våre favoritter!

Rise of the Planet of the Apes

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Sci-fi møter virkelighet i denne nyskapende eventyrfilmen som beskriver et scenario for fremtiden som er ulikt alt annet vi har opplevd. Filmen utspiller seg i en mulig fremtid hvor et forskningsteams jakt på en kur for Alzheimers fører til at en gruppe med aper utvikler en intelligens lik vår egen. Dette fører til full krig mellom aper og mennesker om den planeten som vi hittil har kalt for vår.

King Kong (2005)

King Kong (2005)

Ann Darrow (Naomi Watts) står uten jobb i 30-årenes New York. Lykken snur når Carl Denham kommer inn i bildet. Han er en gründer og filmskaper ute etter å skape seg et navn, men er også skruppelløs. Når en kjempegorilla føres inn i manesjen settes følelsene i sving.

Apeplaneten (1968)

Apeplaneten (1968)

Charlton Heston og to astronaut-kolleger våkner etter 2000 års dyp søvn i det romskipet deres kolliderer på en ukjent planet - en planet som til deres store overraskelse viser seg å være befolket av intelligente og velartikulerte aper, og en særdeles primitiv og lite talefør gruppe mennesker. Oppdagelsen av at menneskene - via et verbalt utbrudd fra Hestons side - kan snakke, fører til store ringvirkninger i apesamfunnet.

Planet of the Apes

Planet of the Apes (2001)

År: 2029. Sted: Verdensrommet Situasjon: Om bord på romstasjon Oberon trener astronauter sjimpanser til å bli piloter til rekognoserings-oppdrag. Etter observasjon av en merkelig interstellar hendelse, sendes sjimpansen Pericles ut i rommet. Men underveis mister Oberon kommunikasjonen med Pericles og han forsvinner sporløst fra radaren...

Gorillaens rike

I gorillaens rike (1988)

Dette er et dokumentærdrama om antropologen Dian Fossey. Fossey brukte 20 år av sitt liv til å forske og beskytte fjellgorillaene som lever i et lite område i Virunga-fjellene i Rwanda. Filmen starter da Fossey ankommer området og begynner sin forskning. Hun utvikler en fantastisk forståelse for og hengivenhet til apene.

Store Joe Young

Store Joe Young (1998)

For folk flest er Joe en myte og en legende. En diger gorilla, en hellig vokter og forsvarer for innbyggerne i en liten landsby i Afrika. For den eneste vennen hans, Jill, er han en beskytter og følgesvenn. Sammen er de den eneste familien noen av dem har hatt etter at mødrene deres ble drept av snikskyttere for 20 år siden.

King Kong

King Kong (1933)

I 1933 var dette en skrekkfilm, men nå fungerer den som det underverk den er av charmerende naivitet, en drømmefantasi der det groteske er blitt poesi. Og guttebokeventyret om 20-metersgorillaen har naturligvis urolige understrømmer det ikke er vanskelig å få øye på. Myten om Villdyret som mister sin kraft når det møter Skjønnheten er urgammel.

Monkey Shines

Monkey Shines (1988)

En funksjonshemmet mann trener en ape til å hjelpe ham, inntil den lille apen begynner å utvikle følelser og raser mot sin nye herre...

King Kong

King Kong (1976)

I nærheten av ei Stillehavsøy finner et amerikansk oljeletingsfartøy en ung kvinne i en livbåt. Hun følger med fartøyet til øya der det bores etter olje. Her oppdager mannskapene en kjempegorilla som di vil fange og bruke i reklame for oljeselskapet.

Fantomet i Afrika

Fantomet i Afrika (1949)

En amerikansk pressemagnat som driver kabaret i Hollywood gjør kjempesensajon med gorillaen Joe, som er fanget i Afrika hvor den er temmet av en ung pike, Jill. Hun blir med til Hollywood for å gjøre Joe til det store kabaretnummer. Det hele ender i tragedie...

Never av stål

Never av stål (1979)

Clint Eastwood spiller i denne filmen en godlynt lastebilsjåfør (Philo Beddoe) litt utenom det vanlige. Han har slagsmål som biinntekt. Broren Orville er lastebilsjåførens "manager". Som sparringpartner har han oragutangen Clyde. I denne filmen får han ufrivillig bråk med både "Black Widows" en "Hell Angels"-lignende motorsykkelgjeng - og politiet, men Philo med "never av stål" rydder opp.

På tørre never

På tørre never (1980)

Clint og Clyde er tilbake - i en slagkraftig kombinasjon. Philo Beddoe, sorgløs lastebilsjåfør og slåsskjempe, og hans venn, den 75 kg tunge orangutangen Clyde, steller til mer ugagn i denne raskere og morsommere oppfølgeren til "Never av stål". Clint Eastwood er igjen Philo, som nå akter å 'trekke seg tilbake' fra slåssingen. Men en ny konkurrent lokker ham tilbake – og gangstere kidnapper Philos kjæreste for å sikre at han dukker opp til oppgjøret.

Congo

Congo (1995)

En gruppe forskere og teknikere har oppsøkt Kongos dypeste jungel i jakten på den forsvunne byen, Zinj. Bare minutter før funnene skal overføres til hovedkvarteret i Houston via satelitt, dør hele ekspedisjonen på en bruta og mystisk måte. En ny ekspedisjon mobiliserer umiddelbart og med denne er et eventyrlig vågestykke satt igang.

Hemmelige piloter

Hemmelige piloter (1987)

På en militærbase læres sjimpansen Virgil opp til å operere en flysimulator. Men den unge flygeren Jimmy (Matthew Broderick), som har ansvaret for Virgil, finner ut at militærsjefene har andre og skumlere hensikter med den intelligente apen.

Jakten på Dodger

Jakten på Dodger (1994)

Ni år gamle Eva ønsker seg en kjæledegge mer enn noe annet, men moren mener hun ikke er moden nok ennå til å ta vare på et eget husdyr. Evas stefar er forøvrig hyperallergisk overfor alle dyr, og familien er alt for opptatt av Evas lillebror.

Men så dukker sigøyneren Shorty Kohn opp. Han er en småkriminell som har trent opp en apekatt til å rappe lommebøker og smykker fra mennesker. Men apen er blitt svært dårlig behandlet av sin "herre", og har stukket av fra ham, rett i fanget på Eva, som i all hemmelighet lurer apen inn i huset. Til foreldrenes forbauselse blir Eva som et nytt menneske. Hun rydder på rommet, er vennlig og snill, og ikke minst omtenksom overfor lillebror. Men Eva kjenner ikke alle de lunefulle sidene ved sin nye venn...

Kilimanjaros forbannelse

Kilimanjaros forbannelse (1986)

En film om de katastrofale følger en langvarig tørke i Afrika kan føre til. Spesielt når vanligvis vennligsinnede aper, skifter sitt temperament drastisk...