Årets beste filmer

2017: Årets beste filmer

Disse filmene likte vi i Filmweb best!

2017 går mot slutten, og tiden er inne for en oppsummering av kinoåret vi har vært igjennom. 2017 har disket opp mengder av kvalitets-filmsnask, så å skulle plukke ut tre favoritter har vært alt annet enn lett. Her får du likevel Benjamin, Vilde, Ken, Marius, Ivar, Bjørn Magnus og Teds favorittfilmer*.

*Listene er basert på filmer med norsk kinopremiere i 2017.

Dette er Filmwebs favorittfilmer på kino fra 2017:

Benjamin: Redaksjonen
Benjamin: Redaksjonen

Benjamins topp 3:

1. plass: IT: Undertegnede er stor fan av Stephen King og det meste han tar i. IT fra 1990 står mitt hjerte nært. Derfor var det både med lettelse og en følelse av eufori at Andy Muschettis nyinnspilling leverte både grøss, humor og treffsikre skuespillerprestasjoner.

2. plass: The Big Sick: Feelgood-film hvor en av hovedpersonene blir syk og legges i kunstig koma. Det høres kanskje ikke så feelgood ut, men "The Big Sick" tar for seg kulturkollisjoner og kjærlighetsbegrepet med en realistisk og morsom tilnærming. Årets positive overraskelse i min bok.

3. plass: Star Wars: The Last Jedi: Den eneste franchisen jeg får gåsehud bare av å tenke på. Intet annet univers tar meg så ut av virkeligheten og inn i fiksjonen som Star Wars. The Last Jedi sto til alle mine forventninger. Jeg kan forstå, og tildels være enig i, enkelte elementer som skurret. Likevel er totalopplevelsen av å se Star Wars på kino så sterk at den hører hjemme på topplisten min.

I 2018 vil jeg se: The Greatest Showman, Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Avengers: Infinity War, Solo: A Star Wars Story, A Quiet Place, Deadpool 2 og Venom

Vilde: Redaksjonen
Vilde: Redaksjonen

Vildes topp 3:

1. plass: The Killing of a Sacred Deer: Når jeg tenker tilbake på filmåret 2017, er det greske Yorgos Lanthimos grøsserdrama «The Killing of a Sacred Deer» jeg husker best! Facinerende surrealistisk, uhyggelig iskald og full av bekmørk humor. Kidman og Farrell spiller fantastisk, men unge Barry Keoghan («Dunkirk») stjeler showet i det som må være en av historiens mest uhyggelige filmroller. For all del, ikke gå glipp av denne!

2. plass: Dunkirk: For et mesterstykke! Christopher Nolan briljerer i sin skildring av den britiske evakueringen fra Dunkirk i 1940. Pulsen hamret i takt med Hans Zimmers intense lydspor fra første sekund, og snart befant jeg meg helt ytterst på kinosetet, hvor jeg klamret meg fast for å ikke tippe over av spenning. Dialogene er sparsomme, hovedrollene er så godt som ikke-eksisterende og de tyske styrkende er usynlige for øyet - likevel er det ingen ting som magler. Skuespillerdebutant Fionn Whitehead gjør også sterkt inntrykk som den altfor unge, desperate soldaten Tommy.

3. plass: Må Jette: Denne energiske, svenske sjarmbomben tror jeg dessverre har gått hus forbi for mange, og det er SÅ leit! Det må være år siden sist jeg lo så jeg satte pulverpaddene i halsen i en kinosal, men kulturkræsjet som oppstår når den svenske forstadens innvandrermiljø møter Stockholms kulturfiff, er F.A.N.T.A.S.T.I.S.K. Scenene mellom småkriminelle Metin (Imponerende troverdig spilt av Can Demirtas) og den skeive forleggeren Puma (Jörgen Thorsson) er ikke mindre enn episke!

I 2018 vil jeg se: VENOM(!!!), Annihilation, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, I, Tonya, The Florida Project, Lady Bird, Sonja

Ken: Redaksjonen
Ken: Redaksjonen

Kens topp 3:

1. plass: Star Wars: The Last Jedi: Store forventinger som innfris over hele linja. Rey og Ren plukker opp hansken så det holder!

2. plass: Vaiana: Som familiefilm ble Vaiana en absolutt favoritt fra animasjonsfronten. Fengende historie, og herlig musikkspor!

3. plass: Den 12. mann: Var meget spent på om denne filmen holdt vann eller ikke. Solid opptur! Flott foto, intens historie og Thomas Gullestad er rett og slett en jævlig god skuespiller.

I 2018 vil jeg se: I, Tonya, Skjelvet, Norske byggeklosser, Han Solo, Mordene i Kongo

Marius: Redaksjonen
Marius: Redaksjonen

Marius topp 3:

1. plass: Dunkirk: Satt ytterst på setet i hele filmen, rørte ikke godteposen...

2. plass: Blade Runner 2049: Alt er bra med denne filmen, men det som hever den til topp 3. er fotoarbeidet- kontrastene mellom mørkt & lyst er superb.

3. plass: Marcus & Martinus - Sammen om drømmen: Vi må heie litt ekstra på Norges nye stjerneartister!

I 2018 vil jeg se: Red Sparrow, Madagaskar 4, Jurassic World: Fallen kingdom, Scarface 2018

Ivar: Kinoklubben
Ivar: Kinoklubben

Ivars topp 3:

1. plass: Blade Runner 2049: Dette var årets utvilsomt største kinoopplevelse for min del. En ekstraordinær opplevelse både visuelt og lydmessig. Regissør, Dennis Villeneuve, har utvist stor respekt for originalen fra 1982, men samtidig klart å sette sitt eget preg på oppfølgeren med en god videreutvikling av historien og det dystopiske universet som vi først ble presentert for i originalen.

2. plass: IT: En skikkelig god skrekkfilm med karakterer en danner et godt kjennskap til og blir sterkt engasjert i. Slik som med Stranger Things, er jeg stor fan av hvordan IT skildrer en vennegjeng fra skolen som allerede har sine hverdagsproblemer, før de blir terrorisert av filmens onde skapning. Barneskuespillerne spiller særdeles bra, men spesielt godt likte jeg Bill Skarsgårds tolkning av klovnen Pennywise.

3. plass: Hva vil folk si: Iram Haqs sterke film om sosial kontroll og det å rives mellom to kulturer, satt virkelig igjen i ryggmargen etter at jeg forlot kinosalen. Filmen skildrer en tematikk de fleste i Norge ikke kjenner særlig til fra før av, og den gjør det på en måte hvor vi evner å se problematikken fra flere perspektiver. Vi skjønner hvorfor karakterene tenker og handler slik de gjør, og det gjør det ekstra vondt når vi ser hvordan 16-åringen, Nisha, blir fanget i midten av alle konfliktene.

I 2018 vil jeg se: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Mordene i Kongo, The Shape of Water

Bjørn Magnus: Norgesbilletten
Bjørn Magnus: Norgesbilletten

Bjørn Magnus topp 3:

1. plass: Star Wars: The Last Jedi: Den nye triologien har staret fantastisk bra, og "The Last Jedi" holder definitivt mål. SW fan eller ei, denne må sees!

2. plass: Vaiana: Den beste Disney animasjonsfilmen på lenge. Den norske versjonen er veldig bra- og for et soundtrack!

3. plass: Get Out: Årets wtf-film, trenger jeg si mer.

I 2018 vil jeg se: Jumanji, Annihilation, Red Sparrow, Ready Player One, Månelyst I Flåklypa, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ted: Utvikler
Ted: Utvikler

Teds topp 3:

1. plass: Logan: Dette er slik at Wolverine film burde være. Deilig brutal.

2. plass: Thor: Ragnarok: Storkoste meg med humoren gjennom hele filmen. Kom ut av salen med smil om munnen :)

3. plass: Blade Runner 2049: Føltes ikke like mørk som originalen, men fanget ellers stemninga og atmosfæren til en av mine favorittfilmer.

I 2018 vil jeg se: Predator, Black Panther, Pacific Rim: Uprising, Alita: Battle Angel

Hvordan ser DIN topp 3-liste for 2017 ut?