Gary Oldman i Darkest Hour

Vårens filmperler 2018

Stor oversikt over kinofilmene som taler til både hodet og hjertet.

Her kommer vårens oversikt over prisvinnere, kritikerroste filmer og fesivalfavoritter - kvalitetsfilmer som taler til både hodet og hjertet, rett og slett:

JANUAR

Gary Oldman i Darkest Hour

DARKEST HOUR

Premiere: 12. januar

Da det virket som om den mørkeste timen var kommet, tok én mann alt ansvaret på sine skuldre. Under Andre Verdenskrig sto Winston Churchill steilt imot den tyske invasjonen, til tross for stor motstand fra sine egne rekker. Se Gary Oldman i en av sine største rolleprestasjoner noensinne!

Les mer om filmen her

Evgeniy Mironov i Spacewalker

SPACEWALKER

Premiere: 12. januar

Det er 60-tallet, kald krig og rom-kappløpet er i full gang. Dette er en ikke ukjent historie, men sjelden vist fra det sovjetiske perspektivet. Vi følger kosmonaut Alexey Leonov i det han forbereder seg til å bli det første mennesket i verden til å gå ut i det enorme og ikke utforskede rommet...

Les mer om filmen her

Kate Winslet i Wonder Wheel

WONDER WHEEL

Premiere: 12. januar

Ny Woody Allen-film! Vi befinner oss på Coney Island i 1950-tallets New York, og historien ses gjennom øynene til en ung badevakt (Justin Timberlake): En middelaldrende karuselloperatør (Jim Belushi) og hans kone (Kate Winslet) strever med å få endene til å møtes. En dag returnerer deres fortape datter (Juno Temple) og flere mellommenneskelige komplikasjoner oppstår.

Les mer om filmen her

Menn skal ikke gråte

MENN SKAL IKKE GRÅTE

Premiere: 14. januar

Temperaturen stiger når en gjeng med krigsveteraner samles på et folketomt høyfjellshotell i Bosnia-Hercegovina for å forsøke å prosessere de traumatiske minnene som fortsatt preger dem etter borgerkrigen i Jugoslavia. Filmen har vunnet en rekke priser på anerkjente internasjonale filmfestivaler.

Les mer om filmen her

Sam Rockwell og Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Premiere: 19. januar

Mildred Hayes (Frances McDormand) er frustrert over fremgangen til det lokale politiet i å finne hennes datters morder. Hun bestemmer seg for å ta saken i egne hender, og stiller samtidig byens høyt respekterte politisjef mot veggen. Filmen har vunnet totalt 4 Golden Globe-priser, blant annet for beste film og beste hovedrolle.

Les mer om filmen her

Michelle Williams og Mark Wahlberg i All the Money in the World

ALL THE MONEY IN THE WORLD

Premiere: 26. januar

Jean Paul Getty var en av verdens første dollarmilliardærer. I 1973 ble hans eldste barnebarn John Paul Getty III kidnappet i Italia... Dette er utgangspunktet for regissør Ridley Scotts nye krimthriller med Michelle Williams, Mark Wahlberg og Christopher Plummer i hovedrollene.

Les mer om filmen her

Timothée Chalamet i Call Me by Your Name

CALL ME BY YOUR NAME

Premiere: 26. januar

Året 1983 og en ung gutt som bor sammen med familien sin i Nord-Italia, opplever at sterke følelser vekkes til live når en kjekk student fra USA leier et rom hos dem. Det rørende romantiske dramaet har gått sin seiersgang på festivaler verden over, og har nå seilt opp til å bli en av de store Oscar-favorittene.

Les mer om filmen her

Per Fugelli - siste resept

PER FUGELLI - SISTE RESEPT

Premiere: 26. januar

Møtet mellom Per Fugelli og filmskaper Erik Poppe innledet det siste halvannet året av Per sitt liv. Når Per Fugelli valgte å stanse den videre medisinske forlengelsen av livet, dødsfasen, startet de to samtidig å dokumentere siste akt og noen av de vakreste øyeblikkene i Pers liv.

Les mer om filmen her

Savnet

SAVNET

Premiere: 26. januar

Zhenja og Boris går gjennom en vond og bitter skilsmisse. Begge er allerede i gang med sine nye liv, med nye partnere. De vil ha en helt frisk start, og det betyr at deres 12 år gamle sønn Aljosha ikke passer inn. En dag forsvinner han. En av favorittene i hovedkonkurransen i Cannes, og regissør Zvjagintsev vant juryens pris for filmen!

Les mer om filmen her

Benedict Cumberbatch i The Current War

THE CURRENT WAR

Premiere: 26. januar

Elektrisitetens oppfinnerne, Thomas Edison og George Westinghouse konkurrerer om å skape et bærekraftig system og markedsføre systemet ut til det amerikanske folket. I rollene Benedict Cumberbatch, Tom Holland og Katherine Waterstone.

Les mer om filmen her

FEBRUAR

Suzanne Clément, Vincent Macaigne og Kévin Azaïs i C'est La Vie

C'EST LA VIE

Premiere: 2. februar

For brud og brudgom er det den viktigste kvelden i deres liv. Men for cateringfyren Max, fotografen Guy og entertaineren James er det en kveld som alle andre - slik det også er for alle som jobber bak kulissene i det ekstravagante slottet rett utenfor Paris. Regissørduoen bak kjempesuksessen "De urørlige" er tilbake! Denne sjarmerende komedien ble sett av over 3 millioner franskmenn i løpet av de første månedene!

Les mer om filmen her

Margot Robbie i I, Tonya

I, TONYA

Premiere: 2. februar

Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) spiller kunstløperen Tonya Harding, som under OL i 1994 brukte tvilsomme metoder for å vinne over sin rival, Nancy Kerrigan. En absurd, tragisk og morsom fortelling om kvinnen som sto i sentrum for en av idrettshistoriens største skandaler!

Les mer om filmen her

Juliette Binoche i Let the Sunshine In

LET THE SUNSHINE IN

Premiere: 2. februar

Den skilte kunstneren Isabelle leter etter kjærlighet. Hun prøver seg på en rekke dater med en rekke menn, men hun lykkes aldri - som regel på humoristisk vis. Åpningsfilmen til Director's Fortnight under Cannes 2017 og basert på "Fragmenter av kjærlighetens språk" av Roland Barthes.

Les mer om filmen her

Jakob Oftebro i Disappearance

FORSVUNNET

Premiere: 9. februar

Hvert år besøker nederlandske Roos sin mor i Norge, til tross for deres anspent forhold. Men denne gangen er det annerledes, for Roos bringer dårlige nyheter... "Forsvunnet" er valgt ut til den anerkjente Toronto International Film Festival. I en av hovedrollene finner vi Jakob Oftebro.

Les mer om filmen her

Brooklynn Prince og Bria Vinaite i The Florida Project

THE FLORIDA PROJECT

Premiere: 9. februar

Seks år gamle Moonee og hennes mor bor på et budsjettmotell utenfor Disney World, Florida. De er lutfattige og har nok av bekymringer, men sommerferien til Moonee og vennene hennes er fylt med barnslig undring, muligheter og en følelse av eventyr. Filmen har figurert på nesten alle amerikanske "Beste filmer 2017"-lister og Willem Dafoe fikk nylig en Golden Globe-nominasjon for sin rolle som motellbestyrer Bobby.

Les mer om filmen her

Unknown Soldier

UNKNOWN SOLDIER

Premiere: 9. februar

En filmatisering av Väinö Linnas bestselgende roman "The unknown Soldier" fra 1954. Finlands svar på Max Manus!

Les mer om filmen her

Sweet Country

SWEET COUNTRY

Premiere: 16. februar

Kritikerrost australsk western satt til 1920-tallet. Rettferdighet blir satt på prøve når en gammel aboriginer-bonde skyter en hvit mann i selvforsvar og legger på rømmen fra jegerne som går sammen om å fange ham.

Les mer om filmen her

Meryl Streep i The Post

THE POST

Premiere: 16. februar

Steven Spielbergs "The Post" er et intenst og brennaktuelt drama om USAs første kvinnelige eier og avisutgiver Katharine Graham (Meryl Streep) i The Washington Post, og hennes redaktør Ben Bradlee (Tom Hanks) gjennom noen kritiske måneder i 1971. Nydelig rolleliste og nominert til hele 6 Golden Globes, samt en rekke andre priser.

Les mer om filmen her

Diane Krüger i In the Fade

UT AV INTET

Premiere: 16. februar

En bombe eksploderer utenfor en kurdisk butikk i Hamburg og Katjas liv blir brått snudd på hodet. Hennes mann Nuri og sønnen Rocco har blitt drept. I en tilstand av bunnløs sorg og total desperasjon vil hun ha rettferdighet - koste hva det koste vil. For sin prestasjon i filmen, vant Diane Kruger prisen for beste kvinnelige hovedrolle i hovedkonkurransen i Cannes. Filmen er også Finlands Oscar-kandidat.

Les mer om filmen her

Harry Dean Stanton  i Lucky

LUCKY

Premiere: 23. februar

Vi følger en 90 år gammel, kjederøykende ateist, og alle de merkelige karakterene som bor hans lille, avsidesliggende ørkenby. Etter å ha overlevd alle sine jevnaldrede venner, befinner Lucky seg ved en av livets korsveier, og begir seg ut på en spirituell reise for å finne seg selv og oppnå det uoppnåelige: åpenbaring. Harry Dean Stanton i sin aller siste - og kanskje aller beste rolle!

Les mer om filmen her

The Wound

THE WOUND

Premiere: 23. februar

Et nydelig fotografert drama om ukwaluka, en afrikansk tradisjon hvor tenåringsgutter innvies i det å bli en mann gjennom først å bli rituelt omskåret, for så å bli forlatt alene i villmarken i dagevis. Årlig dør flere av deltakerne på grunn av sult, infeksjoner og vold, og i dagens Sør Afrika er tradisjonen heftig omdebattert.

Les mer om filmen her

MARS

Hatets vugge

HATETS VUGGE

Premiere: 9. mars

Dokumentaren følger det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry i en turbulent periode i gresk politikk – fra 2012, da partiets representanter ble fengslet over anklager om å drive en kriminell organisasjon til da partiet ble landets tredje største i valget tre år senere. Tre kvinner, som alle har et forhold til de fengslede mennene, trer på ulikt vis inn og driver partiet fremover i mennenes fravær.

Les mer om filmen her

Erik Poppe

UTØYA - 22. juli

Premiere: 9. mars

Erik Poppes ("Kongens nei") spillefilm om terroren som ble begått på Utøya 22. juli 2011. Poppe skal bruke ukjente skuespillere, og ingen av rollefigurene skal være basert på virkelige personer.

Les mer om filmen her

The Workshop

THE WORKSHOP

Premiere: 9. mars

Settingen er en skriveworkshop for ungdommer, der læreren prøver så godt hun kan å holde styr på elevene. Mange paralleller kan trekkes til regissør Laurent Cantets tidligere film, Klassen (2008), som hadde stor suksess på kino i Norge.

Les mer om filmen her

Hiam Abbass og Juliette Navis i Insyriated

INSYRIATED

Premiere: 16. mars

Gripende, klaustrofobisk og realistisk viser filmen de siviles liv i Syria. Historien kretser rundt en mor som er fanget sammen med sin familie i en leilighet i Damaskus mens borgerkrigen raser utenfor. Med filmen ønsker regissør Phillip Leeuw å belyse hverdagssituasjonen for vanlige sivile i landet.

Les mer om filmen her

Røverdatter

RØVERDATTER

Premiere 16. mars

En film om Sofia som prøver å bli kjent med sin kriminelle pappa. Hun finner ham på avgrunnen i et kaotisk liv preget av rus og bestemmer seg for å hjelpe. I løpet av filmen endres begges liv som en følge av dette. På tross av utfordringene de to møter sammen, skildrer filmen en personlig reise fylt av humor, varme og håp. Sofia Haugans debutfilm.

Les mer om filmen her

Nahuel Pérez Biscayart i 120 slag i minuttet

120 SLAG I MINUTTET

Premiere: 23. mars

Det er tidlig 90-tall og AIDS har allerede tatt mange liv. De fryktløse aktivistene i Act Up-Paris jobber for respekt og verdighet for de som er smitta, og ikke minst for å få tilgang til medisinsk behandling. Filmen var en av favorittene under Cannes-festivalen- og vant både Grand Prix, Filmkritikerprisen og Queer-palmen.

Les mer om filmen her

Donald Sutherland og Helen Mirren i The Leisure Seeker

THE LEISURE SEEKER

Premiere: 23. mars

Historien er en herlig roadmovie om John (Donald Sutherland) og Ella (Helen Mirren), begge i åttiårene. Med John som sjåfør og Ella som hans copilot, kjører de den gamle bobilen fra '78 langs Route 66 med kursen mot Disneyland, på jakt etter en fortid de begge har vanskelig for å huske. Basert på boken "En siste ferie" av Michael Zadoorian.

Les mer om filmen her

Vokterskene

VOKTERSKENE

Premiere: 23. mars

Fransk drama regissert av Xavier Beauvois. Flere kvinner etterlates alene for å drive en familiegård under Første Verdenskrig. Filmen er allerede nominert til flere priser.

Les mer om filmen her

APRIL

Sommerbarn

SOMMERBARN

Premiere: 6. april

Søsknene Eydís og Kari er bare 5 og 6 år når foreldrenes ekteskap slår sprekker. Moren sender dem til en sommerleir på et fjerntliggende barnehjem med beskjed at de må være modige. Barna tror hele tiden at oppholdet deres vil være kortvarig, men de blir stadig mer usikre og skuffet når moren ikke dukker opp...

Les mer om filmen her

Trondheimsreisen

TRONDHEIMSREISEN

Premiere: 6. april

En filmatisk seilas gjennom tiden, fra begynnelsen av 1900-tallet og fram mot våre dager. Den er laget av filmer fra nasjonale arkiver og fra loft og kjellere i Trondheim. De er sjelden eller aldri tidligere vist for publikum. En film om hvordan det menneskelige fellesskapet har utviklet seg i løpet av de siste år..

Les mer om filmen her

Charlotte Rampling i Hannah

HANNAH

Premiere: 13. april

Et gripende drama om en vanlig kvinne som forsøker å overleve i en umulig situasjon. Hannah (Charlotte Rampling) lever et tilsynelatende helt vanlig liv, men når hun skal møte sin mann foregår det bak fengselsmurer. Er hun overbevist om hans uskyld, eller fortrenger hun sine egne mistanker for å overleve hverdagen?

Les mer om filmen her

Saoirse Ronan i Lady Bird

LADY BIRD

Premiere: 13. april

En oppvekstskildring som følger 17-årige Christine (Saoirse Ronan), som selv kaller seg Lady Bird, gjennom tøffe high school-dager i en kjedelig California-forstad. Historiens best anmeldte film på Rotten Tomatoes og Greta Gerwigs regidebut.

Les mer om filmen her

Når jeg faller

NÅR JEG FALLER

Premiere: 13. april

Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv, og er i ferd med å tape kampen mot heroinen. Dobbeltlivet og avhengigheten har tatt fullstendig overhånd. En dag får en uventet telefon fra ekskjæresten Maria. Han blir nødt til å ta vare på deres felles barn Lukas, som han aldri har møtt før. Klarer han å bli den han egentlig ønsker å være, eller er det for sent?

Les mer om filmen her

The House by The Sea

THE HOUSE BY THE SEA

Premiere: 13. april

Fransk drama. Tre voksne søsken samles i den pittoreske villaen til deres døende far, for å reflektere over hvor de er, hva de har blitt og hva de har utrettet.

Les mer om filmen her

Loving Vincent

LOVING VINCENT

Premiere: 20. april

Verdens første produksjon som er oljeanimert i sin helhet- og har sysselsatt 150 ulike kunstnere som til sammen har vært med på å male og sette sammen filmens 65 000 bilder. Resultatet er en fargesprakende, fascinerende og rørende fortelling om kunstneren Vincent Van Goghs skaperglede, lidenskap og fortvilelse.

Les mer om filmen her

The Place

THE PLACE

Premiere: 20. april

En tilsynelatende tilfeldig gruppe fremmede kommer i kontakt med en mystisk skikkelse som de tror har makt til å oppfylle et hvert ønske. Til gjengjeld må de utføre en oppgave han tildeler dem... Italiensk dramakomedie fra regissøren av "Perfekte fremmede"!

Les mer om filmen her

Jamie Bell og Annette Bening i Film Stars Don't Die in Liverpool

Premiere: 27. april

Romantikk oppstår mellom en ung skuespillerspire (Jamie Bell) og en stor Hollywood-skuespillerinne (Annette Bening). Filmen er basert på en sann kjærlighetshistorie og er nominert til 3 Bafta-priser.

Les mer om filmen her

Se hele lista over kommende filmer her