Maze Runner

20 ting du (kanskje) ikke visste om Maze Runner

Vi lader opp til premieren på "Maze Runner: Dødskuren"!

Det avsluttende kapittelet i filmatiseringen av James Dashners science fiction-trilogi nærmer seg med stormskritt, så vi synes absolutt det er på sin plass med litt trivia fra universet.

Her er 20 Maze Runner-funfacts du (kanskje) ikke kjente til fra før av:

1. De fleste Hollywood-filmer filmes i trygge omgivelser, men Maze Runner-produksjonen valgte et område med gigantiske innsektsvermer og giftige slanger. Slangetemmere måtte hyres inn for å gjøre området slangefritt, og før filmingen kunne starte fant temmerne 25 livsfarlige slanger, blant annet en 2 meter lang klapperslange.

2. Produsent Wyck Godfrey fikk castingråd av sine tre sønner, som alle hadde lest Maze Runner-bøkene. Godfrey viste skuespillernes audition-taper for barna, som gav ham sine tilbakemeldinger.

Les også: Aldersgrense til Maze Runner: Dødskuren

Regissør Wes Ball og Dylan O'Brien på settet til "Maze Runner: Dødskuren".
Regissør Wes Ball og Dylan O'Brien på settet til "Maze Runner: Dødskuren".

3. Regissøren Wes Ball står bak alle de tre filmene og den første filmen i serien var hans spillefilmdebut

4. I mars 2016 ble seriens hovedrolleinnehaver Dylan O'Brien skadet under innspillingen av "Dødskuren", så filmen ble utsatt nesten et år.

5. Nøyaktig hva som skjede med O'Brien har ikke kommet frem, men et stunt gikk fryktelig galt da Dylan skulle hoppe av en bil i fart. Ulykken endte blant annet med hjernrystelse og et knokkelbrudd i ansiktet.

6. ...det var forøvrig ikke første gang den unge skuespilleren ble skadet på Maze Runner-settet. Under innspillingen av den første filmen, brakk O'Brien kinnbeinet.

7. "Twilight"-regissøren Catherine Hardwicke var knyttet til den første filmen før Wes Ball overtok prosjektet.

8. Innspillingen av The Maze Runner tok kun 44 dager.

Les også: Science fiction-filmåret 2018

Regissør og skuespillere på settet til The Maze Runner.
Regissør og skuespillere på settet til The Maze Runner.

9. Dylan O'Brien hadde kun fire dager på seg til å lese den første The Maze Runner-boken, før han skulle stå foran kamera.

10. Regissøren hadde helt fra starten sett for seg at Teresa skulle spilles av Kaya Scodelario, fordi han digget prestasjonen hennes som Effy i den britiske TV-serien "Skins". Kaya var derfor den aller første skuespilleren som ble castet til filmen.

11. Wes Ball nektet å dele opp "Dødskuren" i to filmer, som er en populær tendens i Young Adult-filmatiseringer som "The Hunger Games" og "Twilight". Produksjonsselskapet adlød regissørens krav, så heldigvis ble det kun én film.

12. Wes har uttalt at de to første filmene i serien beveget seg bort fra bøkenes handling, men at "Dødskuren" vil være mer tro mot romanen den er basert på.

13. I bøkene kan karakterene Thomas og Teresa høre hverandres tanker. Det kan de ikke i filmene.

Les også: Det storslåtte filmåret 2018

Thomas Brodie Sangster og Dylan O'Biren i "Maze Runner: Dødskuren".
Thomas Brodie Sangster og Dylan O'Biren i "Maze Runner: Dødskuren".

14. Flere av skuespillerne er fra England, men det er kun Thomas Brodie-Sangster (Newt) som fikk beholde sin britiske aksent.

15. Mange av karakterenes navn er tatt fra kjente historiske personer som f.eks Thomas (Thomas Edison), Alby (Albert Einstein), Newt (Isaac Newton), Chuck (Charles Darwin), Gally (Galileo Galilei), Teresa (Mother Teresa), Winston (Winston Churchill) og Ben (Benjamin Franklin).

16. De tre skuespillerne Thomas Brodie-Sangster, Nathalie Emmanuel og Aiden Gillen har alle vært med i den populære TV-serien "Game of Thrones", men møttes første gang på settet til "Maze Runner 2: Ildprøven".

17. I "The Maze Runner" har forfatteren James Dashner en cameo på seks sekunder i siste del av filmen.

Dylan O'Brian i "Maze Runner: Dødskuren".
Dylan O'Brian i "Maze Runner: Dødskuren".

18. Dylan O'Brien hadde sin egen Youtube-kanal før han ble skuespiller. Det førte ham til å prøvespille for TV-serien "Teen Wolf", som gikk i seks sesonger. "The Maze Runner" er Dylans gjennombruddsrolle på film. Før hadde han kun hatt småroller - blant annet i "The Internship".

19. For å forberede seg til innspillingen av "The Maze Runner", fikk Wes Ball overtalt skuespillerne til å overnatte inne i lysningen omringet av de fire høye steinveggene (The Glade).

20. Regissøren har uttalt at den største stilmessige inspirasjonskilden til den første filmen er "Jurrasic Park" fra 1993.

"Maze Runner: Dødskuren" har norgespremiere fredag 26. januar - billetter, trailere og mer om filmen finner du her

Kilder: collider, kino.dk