Sølvbjørnen til Ut og stjæle hester

Sølvbjørn til Ut og stjæle hester

Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons Ut og stjæle hester mottok i går en sølvbjørn i Berlin, for filmfotograf Rasmus Videbæks kunsteriske bidrag.

Foto: Ali Ghandtschi / Berlinale 2019

Det er første gang at en norsk film mottar denne prisen!

- Etter en uke med fantastisk respons fra publikum, en samlet internasjonalt presse- og kritikerkorps, er det å bli hyllet med pris i Berlin - i konkurranse med det ypperste av internasjonale filmer- prikken over i-en, sier regissør og manusforfatter Hans Petter Moland.

Filmfotograf og prisvinner Rasmus Videbæk forteller at filmen er basert på hans favorittroman og at han fikk kunsterisk frihet av Moland.

- Å få anerkjennelse for fotografi på denne filmen betyr mye for meg. Ikke bare er filmen basert på min favorittroman gjennom alle tider, det var også en flott opplevelse å få jobbe sammen med Hans Petter for å omgjøre boken til film. Landskaper spiller en viktig rolle i Ut og stjæle hester. Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan vi skulle fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Hans Petter fortsatte å presse på for å få disse spesielle bildene, og ga meg tillit til å utforske scenene. For meg har dette vært en svært tilfredsstillende opplevelse. Og jeg er stolt av det vi har utrettet sammen.

Snart kan du se filmen på kino og er du med i Kinoklubben kan du se den til halv pris!

Ut og stjæle hester var 1 av 16 filmer i hovedkonkurransen i en festival med mer enn 5000 filmer.

Det er ganske imponerende!

Filmens visuelle kvaliteter og filmfotograferingen til rasmus Videbæk var noe flere av de internasjonale filmbransjebladene trakk frem i sine anmeldelser, ser Sight & Sound rose den sanselige og tette skildringen av naturen.

Variety mener at Videbæks kameraføring kjærtegner det landlige norske landskapet med så mye fintfølelse at det bidrar til det sterke inntrykket av naturens påvirkning av hovedpersonene.

Hollywood reporter trekker frem sensualiteten i bildene som en av filmens store kvaliteter.

Les om filmen og se trailer her.

Kommer på kino 8. mars