Catherine Deneuve

Catherine Deneuve spiller mot datteren

Å få mor og datter Catherine Deneuve og Chiara Mastroianni til å spille mor og datter på film: Hvor vanskelig er det? "Ikke veldig", sier regissøren Julie Bertucelli. Snart får vi se resultatet.

Å få mor og datter Catherine Deneuve og Chiara Mastroianni til å spille mor og datter på film:

Hvor vanskelig er det?

- Ikke veldig, sier regissøren Julie Bertucelli.

Snart får vi se resultatet.

Det kan høres ut som en real utfordring.

Men når Julie Bertucellis forteller om prosessen med å engasjere Catherine Deneuve og Chiara Mastroianni til filmen "Claire Darlings siste påfunn", låter det forbløffende enkelt.

– Da Catherine hadde takket ja så begynte jeg å tenke på Chiara. Og hun syntes at det var en god idé, sier regissøren.

I filmen spiller Deneuve en kvinne som plutselig bestemmer seg for å kvitte seg med alle sine eiendeler og dermed arrangerer et storstilt loppemarked i hagen sin.

Hun og datteren har ikke hatt kontakt på mange år.

Men når datteren får høre hva moren holder på med, så kommer hun umiddelbart dit for å forsøke å finne ut hva som har skjedd.

Og det er ikke lite.

Filmen bygger på Lynda Rutledges bok "Faith Bass Darling’s Last Garage Sale" og i Norge blir det filmpremiere sent i mai eller tidlig i juni, melder filmbyrået AS Fidalgo.

- Hun var fantastisk

Da Julie Bertucelli skrev manuset lurte hun ikke på hvilke skuespillere hun skulle ta kontakt med.

Det var først da alt var klart at hun tok fatt på den biten, og da var Deneuve den første hun tenkte på.

– Da vi kom i gang med innspillingen var jeg selvfølgelig bevisst på at "dette er Catherine Deneuve", dette ikonet som har vært der hele oppveksten min. Men hun var fantastisk. Hun oppførte seg ikke som en stjerne. Hun var svært delaktig i det vi gjorde og hadde mange synspunkter, noen av dem var jeg enig i, andre ikke. Var jeg ikke enig, så forklarte jeg motivasjonen bak, og det aksepterte hun.

Regissøren forteller at mor og datter syntes det var moro å spille inn scener sammen. De så hverandre som skuespillere – ikke som tjukkeste slekta.

Opp til dem

Julie Bertucelli begynte ikke å grave i hvor vidt mor Deneuve og datter Mastroianni kunne gjøre bruk av private erfaringer i sitt samspill.

– Det var opp til dem, jeg la meg ikke opp i det. Dersom det eksisterte en nerve fra virkeligheten der, så fikk den komme fra dem. Derimot snakket jeg mye om mine egne minner, om min mor og mormor – og om egne følelser i møte med alderdom og død.

For filmen er et svært personlig prosjekt fra Bertuccelli, som faktisk spilte inn filmen i bestemorens hjem i en landsby nord i Frankrike.

Arbeidet med å finne rekvisitter til loppemarkedet i hagen ble en virkelig reise inn i regissørens egne minner.

– Jeg lette fram bilder fra mormors hus og vi søkte etter møbler og gjenstander som lignet dem hun hadde. Jeg kunne rett og slett gjenskape min egen fortid, det var et av de store høydepunktene under innspillingen.

Fakta: Deneuve og Mastroianni

* Catherine Deneuve er født i 1943 i Paris, Frankrike.

* Hun filmdebuterte allerede som 12-åring i 1957 og fikk sitt store gjennombrudd med filmen "Paraplyene i Cherbourg" fra 1964.

* Hun har gjennom årene medvirket i et stort antall filmer blant annet Roman Polanskis "Repulsion", François Truffauts "Siste trikk" og Régis Wargniers "Indochine".

* Hun har sønnen Christian med Roger Vadim og datteren Chiara med Marcello Mastroianni.

* Chiara Mastroianni er født i1972 i Paris, Frankrike.

* Hun filmdebuterte i 1993 i "Ma saison préférée", der mamma Catherine Deneuve spilte den kvinnelige hovedrollen. Hun har medvirket i filmer som "Persepolis", "Prét-à-porter" og "Les bien-aimés" – og hun var også del av juryen under filmfestivalen i Cannes i 1998.

* Chiara Mastroianni er også sanger og artist.

* Nå er mor og datter aktuelle i samme film: "Claire Darlings siste påfunn" som får norsk premiere sent mai/tidlig juni.