Ny undersøkelse: Nordmenn har savnet kinoen

Etter å ha vært stengt i snart to måneder på grunn av COVID-19, åpner de første norske kinoene denne uka. En fersk undersøkelse viser at folk savner å kunne gå på kino, og har stor tillit til at kinoen vil opprettholde tilfredsstillende smittevernstiltak ved gjenåpning.

Undersøkelsen er utført av Filmweb for Film & Kino, og viser at 7 av 10 savner kino og 8 av 10 er interessert i å gå på kino igjen når den åpner. 8 av 10 at de stoler på at kinoene vil overholde nødvendige smitteverntiltak ved gjenåpning.

Guttorm Petterson, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Film & Kino, forteller om åpningen:

– Det er med stor begeistring at kinoene forbereder gjenåpning denne helgen. Selv om det er i en liten skala, gleder kinoene seg til å ønske publikum tilbake! Noe av det viktigste for oss nå er å være sikre på at nødvendige tiltak for smittevern er på plass slik at publikum kan føle seg trygge når de besøker kinoene og at kinoene dermed viser seg tilliten verdig.

Vil du på kino denne uka? Her kan du se hvilke 40 kinoer som er åpne igjen.

Tillit til smittetiltak

For å ta turen til kinoen viser funnene at publikum er mer opptatt av hvilke filmer som vises enn tiltak for å begrense smitte. Nær 82% mener at selve filmen er viktig, mens cirka 44% mener at det er viktig med gode og strenge tiltak for smittevern.

Norge er de første i verden til å åpne kinoene under koronapandemien. Kinoen er Norges mest populære kulturtilbud, og etter å ha vært stengt siden 12. mars er 86% av respondentene "i stor grad" eller "svært stor grad" interessert i å gå på kino igjen når den åpner. I aldersgruppa 15-34 er tallet så høyt som 90%.

Tallene viser også at over 65% av respondentene svarer at de foretrekker å se film på kino fremfor på TV hjemme i stua (28%).

Undersøkelsen ble initiert av bransjeorganisasjonen Film & Kino og utført av Filmweb i slutten av april, før regjeringen åpnet for offentlig arrangementer med opptil 50 personer. Det er 12 400 som har respondert, med en gjennomføringsgrad på 90%.

Hva skal du se når kinoene er gjenåpnet? Vi har anbefalt 9 filmer du kan se på kino denne helgen!