Jason Momoa, Gal Gadot,Ezra Miller og Ray Fisher i Justice League

"The Snyder Cut" kommer endelig

I to år har illsinte fans krevd at Zack Snyders fire timer lange, bekmørke versjon av Justice League skal lanseres. Nå får de ønsket sitt oppfylt – ihvertfall i USA.

Onsdag kveld, norsk tid, annonserte den amerikanske strømmetjenesten HBO Max at de skal bruke mellom 20 og 30 millioner dollar på å lage en ferdig versjon av "the Snyder Cut" av filmen Justice League, som kommer på tjenesten til neste år, enten som en tre-fire timer lang film, eller en miniserie.

Den alternative versjonen av superheltfilmen har vært etterspurt av fans helt siden filmen hadde kinopremiere, og ble møtt med slapp respons fra både publikum og anmeldere. Justice League hadde nemlig to regissører, og mens Zack Snyder er den eneste som er kreditert, var han ikke involvert i klippeprosessen til filmen.

- Jeg vil takke HBO Max og Warner Brothers for den modige gesten å støtte kunstnere, og la deres sanne visjoner bli realisert. Også en spesiell takk til alle de involverte i SnyderCut-bevegelsen for at de gjorde dette til virkelighet, sa Snyder i en uttalelse.

Zack Snyder skal nå bruke nesten et år med det originale crewet på å lage ny musikk, ferdigstille klippen og fullføre visuelle effekter til sin utvidede director's cut.

Les også: Den nye traileren for Christopher Nolans storfilm er her - og WOW

Zack Snyders DC Comics-univers

Regissøren Zack Snyder fikk total kreativ frihet til å forme DC-tegneseriefilmene da han lagde de to første filmene i det såkalte "DC Extended Universe". Supermann-filmen Man of Steel ble godt mottatt, mens oppfølgeren Batman v Superman: Dawn of Justice fikk tyn for å være lang, humørløs og for å legge for mye vekt på hint til framtidige oppfølgere, heller enn å fortelle sin egen historie.

Mens hans tredje DC-film, Justice League, var under innspilling, lovte Warner Bros.-sjefene og filmens produsenter at filmen skulle være mer "håpefull og optimistisk". Ben Affleck og manusforfatterne bak Avengers, Wonder Woman og Lego Batman-filmen bidro med nye scener underveis i innspillingen, for å bevege filmen bort fra gravalvoret til Batman v Superman.

Kort tid etter at innspillingen var gjennomført og Snyder hadde levert et foreløpig, mer enn tre timer langt utkast av filmen, opplevde han en enorm familietragedie.

Les også: Ruby Rose ferdig som Batwoman etter én sesong

Jason Momoa i Justice League

Regissørbytte og restopptak

Alle amerikanske filmer med gigantbudsjett gjennomgår restopptak, der produksjonsteamet plukker opp bilder de ikke rakk å filme under innspilling, og spiller inn andre versjoner av scener som ikke fungerte optimalt.

Zack Snyder trakk seg fra restopptakene til Justice League, og regissør Joss Whedon (The Avengers) fikk i oppgave å skrive nye scener, regissere restopptakene og ha regi gjennom resten av klippeprosessen.

Les også: Brave New World-teaser – Den klassiske dystopien blir serie

Ben Affleck og Gal Gadot som Batman og Wonder Woman i Justice League

Det skulle vise seg at restopptakene til Justice League var veldig omfattende – de varte i hele to måneder, og heller ikke denne delen av innspillingen gikk knirkefritt.

Henry Cavill spilte inn Justice League-restopptakene samtidig som han var med i Mission: Impossible – Fallout, og Paramount nektet han å barbere barten sin. Derfor har Supermann en merkbart dataanimert overleppe i flere scener fra restopptakene.

Da Justice League endelig kom på kino, ble fans skuffet. Filmen, som en gang hadde vært nesten fire timer lang, var klippet ned til to timer, og tonen i filmen svingte kraftig mellom tungt drama, quips og vitser, og bombastisk action.

Les også: Tom Hanks-krigsfilm skal ikke på kino likevel – blir Apple-film

Lisa Loven Kongsli bak rattet på Batmobilen - Justice League - amazonkriger

En myteomspunnet director's cut

Zack Snyder og enkelte andre medlemmer av Justice League-crewet har hevdet at Snyder ferdigstilte en versjon av filmen som bare manglet enkelte visuelle effekter og lydmiks. I snart to år har fans drevet kampanjen #ReleaseTheSnyderCut, i håp om at Warner Bros. skal gi ut Zack Snyders versjon av filmen, enten på kino eller på en strømmetjeneste, og de fikk støtte fra flere av skuespillerne i Justice League.

HBO Max, som skal finansiere og lansere den nye versjonen av filmen, er en strømmetjeneste som lanseres i USA i neste uke. Strømmetjenesten skal tilby HBOs programmer, de fleste av Warners filmer og serier, og et enormt lass med nye produksjoner.

Les også: Charlize Theron spiller i Netflix' neste superheltfilm

Etter lanseringen i USA skal HBO Max utvide til Sør-Amerika, og i 2021 skal tjenesten også lanseres i enkelte europeiske land. Foreløpig er det ingen planer for at HBO Max skal komme til Norge, og vi vet ikke om filmer og serier fra tjenesten ender opp på HBO Nordic eller i en annen strømmetjeneste.

Avhengig av om "the Snyder Cut" ender opp som en film eller serie, kan det hende at den blir lansert på kino, som leie- og kjøpefilm, eller på en abonnementstjeneste i Norge.

Se hvor du kan streame Justice League her!