Liv Ullmann og Max von Sydow i Utvandrarna

Liv Ullmann tilbake i ny versjon av Utvandrerne

Poppe forbereder seg på Moberg-filmatisering – med Liv Ullmann om bord. Det er andre gangen Ullmann trer inn i Vilhelm Mobergs univers på film.

Oppgaven med å gjøre en ny filmversjon basert på den svenske forfatteren Vilhelm Mobergs utvandrerserie gikk til en norsk regissør: Erik Poppe, kjent og hyllet for filmer som Hawaii, Oslo, Kongens nei og Utøya 22. juli.

Nå er det altså Mobergs klassiske epos han skal lage levende bilder av. Verket ble også på 1970-tallet filmatisert, da i regi av Jan Troell. Han sto bak Utvandrerne (1971) og Nybyggerne (1972) – to filmer som ble Oscarnominert – og har klassikerstatus.

SF Studios har lenge villet gjøre en nyinnspilling, og norske Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig er hyret inn til manusjobben, fremgår det i en pressemelding fra SF Studios torsdag. Her fremgår det også at hovedrollene går til svenske Lisa Carlehed og Gustaf Skarsgård. Liv Ullmann er dessuten tilbake i historien som hun tidligere har spilt hovedrollen i, i tillegg til Sofia Helin.

Ullman spilte rollen som Kristina i Jan Troells filmatisering av Utvandrerne fra 1971. Nå kommer hun tilbake i rollen som Anna, Kristinas mor.

Nye Utvandrerne har planlagt kinopremiere i Norge på nyåret 2022, og Poppe sier det er en historie som gir gjenklang til vår egen tid som nå skal gå i innspilling i Sverige.

– Det er en tidløs men oppsiktsvekkende aktuell fortelling om hvem vi er, hvor vi kommer fra og våre drømmer, sier han via pressemeldingen.

Utvandrerne tar oss via enkeltskjebner med inn i historien som handler om at en og en halv million svensker søkte et bedre liv på den andre siden av Atlanteren.

Se hvor du kan streame Utvandrerne (1971) her

Watchlist Utvandrerne (2022) her