5 utrolige filmnyheter Filmweb aldri fikk skrive om

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Hvordan hadde Filmweb omtalt filmer om vi hadde vært 100 år tidligere ute? Vi drømmer oss tilbake til en tid som aldri var.

Annonse

Filmweb så dagens lys i 1997, og siden den gang har vi utrettelig dekket de ferskeste filmnyhetene for hundretusenvis av norske kinogjengere, men hvordan hadde vi omtalt film, hvis vi var et par hakk tidligere ute? Undertegnede tror det hadde sett omtrent sånn ut:

Star Wars (1978)

Star Wars-plakat

Fra statene har redaksjonen mottatt telefaks som forteller om en kommende verdensrom-western fra den unge regissør George Lucas, mannen som stod bak filmen Amerikansk Grafitti for knappe fem år siden. Telefaksen er tilbakeholden med de store detaljer, men maler et bilde av en forunderlig film.

Filmen handler om den unge bondesønnen Lukas Himmelvandrer, som lærer seg magiske evner av en rom-trollmann, som han må anvende for å redde en prinsesse i nød. Med gilde farger på 70 millimeters film blir nok Star Wars - Stjernekrigen en visuelt tiltalende affære som sikkert egner seg godt for kinolerretet, men som nok fort blir glemt av den gemene hop.

Annonse

Lasse og Geir (1976)

Endelig ei film der ‘rem preiker akkurat sånn som vårs, jo! Wam og Vennerød har fanga essensen av åssen ungdomstida utspeller seg for oss i arbei’ere i drabbantene. Lasse og Geir handler om to årntli utfrika ålehuer, som grunkeløst kuler’n rundt i by’n mens dem finner på faenskap. Enkli’ er ‘rem ganske geme, asså. Snille som et hælvete. Kanskje er’e bare de libberale jæverne rundt ’em som trenger å ta seg en kjeft?

Planet of the Apes (1968)

“Apeplaneten” går i disse dager på kino, og filmens store og simpelthen sjokkerende “twist” er på alles lepper. Ennå er vi fremdeles et år unna amerikanerenes planlagte måne-ferd, og de store Hollywood-studioer fortsetter å drømme menneskenes fremtid i det ytre verdens-rom. “Apeplaneten” skildrer en astronauts krasjlanding, som strander ham på en fremmed planet befolket av talende primater. Men er planeten egentlig så fremmed? Og er mennesket egentlig særlig mye mer enn talende primater?

Diktatoren (1941)

Hør, hør, alle motstandsfolk! Den nyeste visningen på vores hemmelige undergrunnskino er Charlie Chaplins "Diktatoren", som laver stor komikk av Hitlers terror-velde. Filmen er smuglet forbi den tyske blokaden av motstandsbevegelsens tapre menn og kvinner med båt fra Shetland. Tid og sted for visningen av denne efterlengtede kinofilm kommer i neste hemmelige Filmweb-pamflett med sykkelbud. Alt for Norge!

Et togs ankomst på La Ciotat stasjon (1895)

Se op! Et forskrækket publikum faar panik naar lokomotivet ankommer stationen i høi hastighed, men lokomotivet er slet ikke ægte. Det franske brødrepar Lumière har opdaget en teknik der tillader dem at lave bevægende billede-serier, og har kun fotograferet lokomotivet mange gange efter hverandre i hurtig sekvens. Hvorledes dette tekniske vidunder hænger i hop er os en gaate, men vi tror og haaber at denne franske nyvinning naar os her på bjerget om ikke alt for mange aar.

Annonse