Johnny Depp som Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean  - At World's End

Hollywoods sommerblockbustere - revisited

Tilbakeblikk på tidenes største sommersuksesser.

I filmens verden betyr sommer høytid for Hollywoods blockbustere. I år som før pumper drømmefabrikken ut en rekke storfilmer som skal kjempe om å bli sommerens store hit, til glede for kinogjengere verden over.

Se også: Sommerens storfilmer 2016

Her tar vi et tilbakeblikk på noen av Hollywoods største sommersuksesser gjennom tidene:

Haisommer
Haisommer

HAISOMMER (1975)

Regi: Steven Spielberg

Spielbergs ikoniske thriller om ferieparadiset som angripes av en glupsk hvithai var rett og slett historiens første sommerblockbuster. Tidligere hadde kinofilmer hatt spredte premierer uten noen spesiell plan på når de kom ut. Men da ”Haisommer” eksploderte over hele USA 21. juni 1975, med en inntjening på over 7 millioner dollar første helgen, var et nytt begrep født: blockbusteren. Filmen spilte inn over 470 millioner dollar på verdensbasis, som tilsvarer 1.9 milliarder etter dagens nivå.

Chewbacca og Han Solo (Harrison Ford) i Star Wars
Chewbacca og Han Solo (Harrison Ford) i Star Wars

STAR WARS - STJERNEKRIGEN (1977)

Regi: George Lucas

Sommeren 1977 ble det bevist at ”Haisommer” ikke var et engangstilfelle. Da gjorde den første ”Star Wars”-filmen rent bord og sprengte kapasiteten på kinoene i USA. Den spilte inn over 775 millioner dollar og er i dag en av de største kassasuksessene noensinne i USA. Sammen med de to andre filmene i den originale Star Wars-trilogien har den hatt en inntjening på 1.7 milliarder dollar, noe som tilsvarer i underkant av 3 milliarder etter dagens prisnivå.

Olivia Newton-John og John Travolta i Grease
Olivia Newton-John og John Travolta i Grease

GREASE (1978)

Regi: Randal Kleiser

Den mest sette filmen i 1978, og starten på "The second golden age of Hollywood"? Den fantastiske feelgood-filmen med John Travolta og Olivia Newton-John har spilt inn hele 394 millioner dollar og ble i tillegg nominert for en Oscar. Grease har etablert seg som en klassiker i sin sjanger og lever godt blant unge og gamle publikummere den dag i dag. Filmen ble også i fjor vist som en live-oppsetning på direktesendt TV i USA.

Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark
Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark

JAKTEN PÅ DEN FORSVUNNE SKATTEN (1981)

Regi: Steven Spielberg

Og blockbusterne fortsatte å komme. Det blir nesten ikke mer spennende enn Indiana Jones-filmene! Jakten på den forsvunne skatten med Harrison Ford i rollen som alles favoritt-arkeolog spilte inn hele 389 millioner dollar på verdensbasis etter at den kom ut 12. juni 1981. I tillegg ble den nominert for åtte Oscar, hvorav den vant fire stykker.

Drew Barrymore i E.T.: The Extra-Terrestrial
Drew Barrymore i E.T.: The Extra-Terrestrial

E.T. (1982)

Regi: Steven Spielberg

Spielbergs ”E.T.” definerte en hel generasjon. Den var så populær at den måtte relanseres flere år på rad, dette var nemlig før hjemmevideoen var særlig utbredt. Filmen om det bortkomne romvesenet spilte inn over 792 millioner dollar og var tidenes største kassasuksess til den ble danket ut av Spielberg selv, kongen av sommerblockbustere, med ”Jurassic Park” i 1993.

Harold Ramis, Dan Aykroyd og Bill Murray i Ghostbusters
Harold Ramis, Dan Aykroyd og Bill Murray i Ghostbusters

GHOSTBUSTERS (1984)

Regi: Ivan Reitman

Senere i 2016 er det duket for en nyinnspilling av "Ghostbusters" med kvinnelige hovedroller, men det skal godt gjøres å slå innspillingstallene fra 1984-originalen. "Ghostbusters" spilte nemlig inn 295 millioner dollar på verdensbasis og endte opp med to Oscarnominasjoner. Et filmikon var født! Så får vi se da, hva nyinnspillingen klarer 22. juli 2016.

Tilbake til fremtiden - 1985
Tilbake til fremtiden - 1985

TILBAKE TIL FREMTIDEN (1985)

Regi: Robert Zemeckis

Great Scott! Den Oscarvinnende (og veldig underholdende) filmen fra 1985 dro inn 381 millioner dollar til filmstudioet etter premieren 3. juli 1985. Det banet utvilsomt veien for de neste to filmene som dro inn henholdsvis 311 og 244 millioner dollar hver. Ikke verst for en av de mest ikoniske trilogiene gjennom tidene.

Michael Keaton og Jack Nicholsen i Batman
Michael Keaton og Jack Nicholsen i Batman

BATMAN (1989)

Regi: Tim Burton

Da Tim Burton grep fatt i Batman-konseptet, revolusjonerte han nærmest superheltsjangeren. Warner Bros. var også svært innovative med å skape blest rundt filmen i forkant, og teaset flaggermussymbolet og dramatiske trailere som bygget opp en voldsom forventning. Tross lunkne kritikker spilte filmen inn 411 millioner dollar på verdensbasis og satte åpningsrekord med 43 millioner dollar første helgen. Den var også historiens første film som passerte 100 millioner dollar innen ti dager.

Edward Furlong (John Connor) og Arnold Schwarzenegger i Terminator 2
Edward Furlong (John Connor) og Arnold Schwarzenegger i Terminator 2

TERMINATOR 2 (1991)

Regi: James Cameron

Filmen som kanskje er tidenes beste oppfølger bydde på filmhistoriens mest imponerende og vakre effekter i sin tid, for ikke å snakke om den ultimate twisten: det ble tidlig hintet om at Arnold Schwarzeneggers onde drapsmaskin nå skulle være beskytteren av det gode, og jobbe ved siden av John Connor og motstandsbevegelsen. Camerons film spilte inn 519 millioner dollar og ble sommerens desidert største hit da den kom ut.

Jurassic Park - 1993
Jurassic Park - 1993

JURASSIC PARK (1993)

Regi: Steven Spielberg

Spielberg overgikk seg selv og slo alle rekorder med sci-fi-eventyret ”Jurassic Park” sommeren 1993, med en innspilling på over 914 millioner dollar. De andre filmene var sjanseløse mot Spielbergs nye effektfylte monsterhit. Verden hadde aldri sett så realistiske dinosaurer, og kinopublikummet gikk mann av huse for å oppleve dem på nært hold. CGI ble et fenomen alle snakket om.

Tom Hanks i Forrest Gump
Tom Hanks i Forrest Gump

FORREST GUMP (1994)

Regi: Robert Zemeckis

Året etter “Jurassic Park”-suksessen kom kanskje tidenes mest uventede sommerblockbuster: et eventyrlig drama om en meget spesiell mann. Ikke action, ikke sci-fi, ikke effekter (bortsett fra spesialeffektene som lot Tom Hanks møte en rekke historiske personer), men rett og slett en allegorisk dramafilm full av historiske referanser, som dro inn over 677 millioner dollar.

Løvenes konge - 1994
Løvenes konge - 1994

LØVENES KONGE (1994)

Regi: Roger Allers, Rob Minkoff

Publikum ble trollbundet i kinosetene sine da Løvenes konge kom på lerretet i 1994. Den uhyre fengende musikken, de vakre bildene og de herlige karakterene ble grunnen til at Disney dro inn hele 968 millioner dollar og dannet grunnlaget for en hel drøss med oppfølgere. Men originalen ser vi gjerne igjen og igjen. Og igjen.

Will Smith i Independence Day
Will Smith i Independence Day

INDEPENDENCE DAY (1996)

Regi: Roland Emmerich

Ikke akkurat en kritikerfavoritt, men “Independence Day” hadde det perfekte utgangspunktet for en sommerblockbuster: romvesen, Will Smith og patriotisme – hva vekker vel bedre nasjonalfølelsen enn romvesener som angriper dagen før USAs nasjonaldag? Menneskene slo tilbake 4. juli (derav tittelen) og filmen spilte inn 817 millioner dollar på verdensbasis.

Tommy Lee Jones og Will Smith i Men in black 3
Tommy Lee Jones og Will Smith i Men in black 3

MEN IN BLACK (1996)

Regi: Barry Sonnenfeld

"Elvis is not dead. He just went home." Men in Black var den perfekte blandingen av humor, romvesener, fancy gadgets og action. 589 millioner dollar i billettinntekter var nok over alles forvetninger, og sikkert grunnen til at vi senere kunne nyte Men in Black 2 og 3.

Spider-Man - 2002
Spider-Man - 2002

SPIDER-MAN (2002)

Regi: Sam Raimi

Det måtte en superhelt til for å nærme seg nivået til ”Jurassic Park” og ”Independence Day”. Da ”Spider-Man” ble sluppet løs på kinolerretene verden over, greide den å tilfredsstille både tegneserienerdene og vanlige kinogjengere med gode effekter, en gjennomført historie og fengslende kjærlighet. Filmen ble sommerens desidert største hit med 821 millioner dollar i kassa, og historiens første film som passerte 100 millioner dollar første helgen.

Johnny Depp i Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest
Johnny Depp i Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest

PIRATES OF THE CARIBBEAN: DEAD MAN's CHEST (2006)

Regi: Gore Verbinski

Kassasuksessen til produsent Jerry Bruckheimers Pirates-konsept nådde nye høyder med film nummer to, “Dead Man’s Chest”, sommeren 2006 med en inntjening på svimlende 1 066 179 725 dollar på verdensbasis. Den satte rekord for både beste åpningsdag og åpningshelg i USA, og er den dag i dag Disneys største kassasuksess. Filmen slo også en rekke andre rekorder, blant annet tidenes raskeste film til å nå milliarden (63 dager).

Megan Fox i Transformers
Megan Fox i Transformers

TRANSFORMERS (2007)

Regi: Michael Bay

Michael Bay tok en populær leke og tegneserie og skapte en actionfylt helaftens film som hadde blockbuster skrevet over hele seg. Og kassasuksess ble det, med en samkjørt verdenspremiere som spilte inn over 700 millioner dollar sommeren 2007. Oppfølgeren overgikk originalen og ble sommerens største hit i USA da den kom ut i 2009. Totalt spilte ”Transformers: Revenge of the Fallen” inn 836 297 22 dollar i kassa, men måtte se seg slått av "Harry Potter og Halvblodsprinsen” på verdensbasis.

Heath Ledger som Jokeren i The Dark Knight
Heath Ledger som Jokeren i The Dark Knight

THE DARK KNIGHT (2008)

Regi: Christopher Nolan

Christopher Nolans Batman-film nummer to hamlet opp med de fleste rekorder sommeren 2008. Totalt spilte den inn 1 001 921 825 dollar, og er den dag i dag tidenes 8. største kassasuksess (uten inflasjonsjustering). I forkant av premieren kjørte Warner Bros. en vellykket innovativ markedsføring i form av Harvey Dents fiktive valgkampanje, hvor etterhvert Jokeren dukker opp – en karakter som takket være Heath Ledgers (R.I.P.) mesterlige innsats gjorde filmen til en suksess både blant kritikerne og publikum.

Toy Story 3 - 2010
Toy Story 3 - 2010

TOY STORY 3 (2010)

Regi: Lee Unkrick

Verden måtte vente lenge på den tredje filmen om Woody, Buzz Lightyear og resten av lekene i “Toy Story”-universet. Sommeren 2010 var ventetiden over, og publikum holdt ikke tilbake. Med en inntjening på 1 063 171 911 dollar går filmen rett inn i sommerblockbusternes gode selskap, og havner på 5. plass av tidenes største kassasuksesser. Den spilte rett og slett inn mer enn de to foregående filmene til sammen, og beviste dermed at interessen ikke nødvendigvis dabber av når oppfølgere pumpes ut.

Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson i Harry Potter og dødstalismanene
Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson i Harry Potter og dødstalismanene

HARRY POTTER OG DØDSTALISMANENE - DEL 2 (2011)

Regi: David Yates

I hele 10 år hadde Harry Potter-filmene underholdt store og små verden over, og Warner Brothers' mest populære filmserie nærmet seg slutten med Harry Potter og Dødstalismanene - del 2. Filmen skuffet ikke, og totalen på verdensbasis endte på 1 341 511 219 dollar! Det er over 10 milliarder norske kroner i inntjening. Totalt spilte alle filmene inn 7,7 milliarder dollar, eller 64 milliarder norske kroner. Snakk om å trollbinde publikum!

Guardians of the Galaxy - 2014
Guardians of the Galaxy - 2014

GUARDIANS OF THE GALAXY (2014)

Regi: James Gunn

I Norge ble det "bare" solgt 180 000+ billetter til Guardians of the Galaxy, men på verdensbasis spilte filmen inn over 733 millioner dollar etter at den kom ut 1. august 2014. Det banet vei for en oppfølger, og den er ventet på kino i 2017. Ikke verst for superhelter bestående blant annet av et tre og en vaskebjørn.

Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Nick Robinson og Ty Simpkins i Jurassic World
Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Nick Robinson og Ty Simpkins i Jurassic World

JURASSIC WORLD (2015)

Regi: Colin Trevorrow

Og til slutt - en av de største blockbusterne gjennom tidene, Jurassic Park fra 1993, viste seg å være så vellykket at det 22 år senere var duket for "Jurassic World" som seilte rett til topps på listene verden over. Filmen spilte inn hele 1,6 millarder dollar og endte på fjerdeplass over de mest innbringende filmene noensinne. Og i 2018 er det duket for nok et gjensyn med våre firfisle-venner. Kan den slå sine forgjengere?

Hvilken film synes dere er den perfekte sommerfilmen?