a person in a uniform
Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun

Erik Poppes "Quislings siste dager" har fått sin første intense trailer

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Gard B. Eidsvold og Anders Danielsen Lie spiller hovedrollene i storfilmen, som kommer på kino til høsten.

Annonse

SF Studios har sluppet den første traileren for Erik Poppes kommende krigsdrama "Quislings siste dager", som lander på norske kinoer 13. september.

I rollen som landssvikeren Vidkun Quisling, en av norgeshistoriens mest forhatte menn, finner vi Gard B. Eidsvold. Rollen som sykehuspresten Peder Olsen, Quislings fortrolige i fengselet etter arrestasjonen og under rettssaken, spilles av Anders Danielsen Lie.

– Blant de fremste av våre skuespillere valgte jeg til slutt Gard Eidsvoll i rollen som Vidkun Quisling. Han leverer noe foran kameraet som få har sett maken til på et norsk lerret noensinne, sier regissør Erik Poppe i en pressemelding.

– Anders Danielsen Lie sitt register som skuespiller og ikke minst hans følsomme tilnærming i alt han vil løse måtte denne gangen brukes for alt det er verdt, legger Poppe til.

Annonse

Filmen følger "Quisling fra fredsdagene i 1945, gjennom fangenskap og rettssak, frem mot det endelige oppgjøret" - henrettelsen 24. oktober 1945. Handlingen er basert på omfattende research og unikt kildemateriale, blant annet Olsens dagbok.

– Sentrale historikere er engasjert som konsulenter og det er foretatt en serie med intervjuer av tidsvitner, barn og barnebarn som har gitt oss uvurderlig materiale for å gjenskape denne historien på en så sannferdig måte som mulig, forklarer Poppe.

– I dette arbeidet ble funnet av sjelesørgeren til Quisling, Peder Olsens dagbok, en av de mest avgjørende funnene filmen er inspirert av, runder regissøren av.

Annonse

Den offisielle handlingen i filmen går som følger:

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives.

I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen i stand til å angre?

I tillegg til Eidsvold og Danielsen Lie, får vi se Lisa Loven Kongsli som Olsens kone og Lisa Carlehed som Maria Quisling. Manuset er ført i pennen av Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen, etter en historie av Ravn Lanesskog - basert på en idé av Stig Svendsen og Finn Gjerdrum.

I tillegg til den kommende kinofilmen, er det også produsert en TV-serie som blir tilgjengelig på TV2. Lanseringsdatoen for serien er foreløpig ikke offentliggjort.

Se filmens aller første trailer øverst i artikkelen, og plakaten under.

Annonse

"Quislings siste dager" får premiere på kino 13. september 2024 - legg til filmen i din huskeliste her

Quislings siste dager - Plakat
Foto: Teaser plakat
Annonse