J.K. Rowling, verdenspremieren på "Fantastic Beast: The Secrets of Dumbledore"
Foto: Scott Garfitt/NTB

J.K. Rowling: - Haugevis av Potter-fans var takknemlige for at jeg sa det jeg sa

Publisert:

"Harry Potter"-forfatteren åpner opp om de kontroversielle kommentarene.

Annonse

Det er ikke til å stikke under en stol at "Harry Potter"-forfatteren J.K. Rowling (57) har gjort seg svært upopulær de siste par årene. Britens holdninger til transpersoner har fått mange til å se rødt, og kritikerne vil betegne henne som "transfobisk". I tirsdagens episode av podcasten "The Witch Trials of J.K. Rowling" (via Variety), forteller forfatteren at "en haug av Potter-fans var takknemlige" for at hun sa det hun sa den gangen.

- Jeg visste absolutt at mange mennesker som elsker bøkene mine ville bli svært skuffet over meg hvis jeg snakket ut. Personlig, har det ikke vært moro og jeg har vært redd for min egen sikkerhet og, overveldende nok, for familiens sikkerhet. Tiden vil vise om jeg har tatt feil. Det eneste jeg kan si, er at jeg har tenkt på det dypt, hard og lenge og lyttet til, jeg lover, den andre siden.

6. juni 2020 lenket forfatteren til en Devex-artikkel, som omhandlet menstruasjon, på Twitter. Artikkelen lød tittelen "Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate”.

"Mennesker som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å ha et ord for dette. Kan noen hjelpe meg. Wumben? Wimpund? Woomud?", kommenterte Rowling.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Flere Twitterbrukere fordømte umiddelbart Rowling for å ikke anerkjenne at også transpersoner kan menstruere, og kalte blant annet tweeten hennes for "anti-trans" og "transfobisk".

Dagen etter postet Rowling en ny tweet:

"Dersom kjønn ikke er reelt, finnes heller ikke likekjønnet attraksjon. Dersom kjønn ikke er reelt, er den opplevde virkeligheten for kvinner globalt utvisket. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å viske ut konseptet kjønn fjerner muligheten for mange til å meningsfullt diskutere livene sine. Det er ikke hat å snakke sannheten."

Rowling skrev også at "Idéen om at kvinner som meg, som har hatt sterkt empati med transpersoner i årevis, hater transpersoner - er tull".

Annonse

I den ferske podcast-episoden mimrer Rowling tilbake til dagen hun postet den kontroversielle tweeten. Hun forteller at hun ble provosert da hun leste Devex-artikkelen.

- Jeg kom til den artikkelen på bakgrunn av det jeg ser på som en enorm urettferdighet, og folk som forsøker å holde kvinner nede... Så jeg ble sint, og jeg var provosert.

Videre forteller briten at tweeten hun så valgte å poste, var som "å slippe en håndgranat på Twitter".

- Mente jeg å slippe en håndgranat? Nei, jeg holdt bare kontroll på mitt eget sinne. Så bar det avsted.

Annonse

Til tross for den massive stormen som herjet Rowling i kjølvannet av kommentarene, opplevde hun også støtte.

- Haugevis av Potter-fans var fremdeles på min side. Og faktisk var haugevis av Potter-fans takknemlige for at jeg sa det jeg sa.

57-åringen understreker at hun ikke angrer på hvordan hun formulerte seg den gangen.

- Jeg står for hvert ord jeg skrev da, men spørsmålet er; hva er sannheten? Og jeg argumenterer mot folk som bokstavelig talt sier at kjønn er en konstruksjon, at det ikke er ekte.

Daniel Radcliffe, LA-premieren "The Lost City", Mars 2022
Foto: Jordan Strauss/NTB

UENIG MED ROWLING: "Harry Potter"-stjerna Daniel Radcliffe. (FOTO: Jordan Strauss/NTB)

Blant de mange som var sterkt uenige med Rowlings trans-uttalelser, finner vi "Harry Potter"-stjerna Daniel Radcliffe. Sommeren 2020 responderte 33-åringen på forfatterens tweets i et åpent brev, under tittelen "Transkvinner er kvinner". Brevet ble postet på nettsiden The Trevor Project - en organisasjon som arbeider med krisehjelp og selvmordsforebygging blant LGBTQ-mennesker. To år senere forklarte skuespilleren hvorfor det var viktig for ham å si noe.

"Årsaken til at jeg følte veldig, veldig for å si noe på tidspunktet var fordi, spesielt siden jeg avsluttet Potter-kapittelet, har jeg møtt så mange barn og unge som er skeive og trans som identifiserte seg enormt med Potter. Da jeg så dem så såret den dagen, ville jeg bare at de skulle vite at ikke alle i franchisen følte det slik. Og det var veldig viktig."

Mange fans har også påpekt at Rowlings kommentarer ikke stemmer overens med det hun i mange år formidlet via "Harry Potter"-franchisen - som beskrives som "et trygt miljø for alle, hvor empati og kjærlighetens kraft er de største kreftene i bevegelse". De er skuffet, og velger å ta avstand fra både henne og det berømte trollmanssuniverset hun står bak.

Annonse

I podcasten sier Rowling at det oppleves som viktig å utfordre dem som nekter å diskutere kjønnsidentitetsspørsmål.

- Jeg tror absolutt det er noe farlig med denne bevegelsen, og det må utfordres. Min holdning er at denne aktivistbevegelsen, i formen den tar for øyeblikket, gjenspeiler det jeg advarte mot i Harry Potter.

Helena Bonham Carter, 2021
Foto: Matt Dunham/NTB

STØTTER ROWLING: "Harry Potter"-skuespiller Helena Bonham Carter. (FOTO: Matt Dunham/NTB)

Blant "Potter"-skuespillerne som har vist sin støtte til forfatteren, er blant annet Ralph Fiennes aka Voldemort, Evanna Lynch aka Luna Lunekjær og ikke minst Helena Bonham Carter, kjent som Bellatrix Lestrange. I et intervju med Sunday Times, langet sistnevnte ut mot dagens kanselleringskultur og hevdet at "millioner" av mennesker ville ha blitt utsatt for fenomenet dersom man "så nøye nok" på deres personlige liv.

"Man kan ikke bare fjerne folk. Jeg hater kanselleringskultur. Det har blitt ganske hysterisk og det er en slags heksejakt og en mangel på forståelse.", sa hun blant annet - og refererte blant andre til Rowling.

Hør hele samtalen med J.K. Rowling i episode 5 av "The Witch Trials of J.K. Rowling", som er tilgjengelig der du hører podcast.

Annonse