Oppenheimer murphy.jpg

Oppenheimer-anmeldelsene er inne: Christopher Nolans storfilm er "filmen du skal se i år"

Filmweb
Publisert:

Anmelderne holder ikke tilbake med lovord om Christopher Nolans nye storfilm!

Annonse

Den nyeste filmen fra The Dark Knight-regissør Christopher Nolan handler om andre verdenskrig. I likhet med hans film Dunkirk fra 2016, vil den fokusere på én viktig episode i krigen. Denne gangen skal fokuset være på J. Robert Oppenheimers rolle i utviklingen av atombomben, og filmen beskrives som en "episk thriller som skyver publikum inn i det pulserende paradokset til den gåtefulle mannen som må risikere å ødelegge verden, for å redde den."

Cillian Murphy spiller Oppenheimer, mens Emily Blunt har rollen som kona Katherine Oppenheimer. Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Dane DeHaan, Kenneth Branagh, Alden Ehrenreich og Josh Hartnett topper resten av rollelista, og norske Trond Fausa har en rolle.

Nolan er opptatt av praktiske effekter, og har angivelig gjenskapt en atombombe-eksplosjon helt uten hjelp av CGI – men ingen liv gikk tapt under innspillingen av Oppenheimer, altså…

Oppenheimer går på kino denne uka. Kjøp billetter til filmen her!

Oppenheimer

Onsdag kveld ble munnkurven løftet for anmeldere verden over, og de kunne endelig dele sine meninger om en av sommerens mest forventingsladde filmer. Ifølge nettstedet Rotten Tomatoes er 92% av anmeldelsene positive, og konsensuset er at "Oppenheimer markerer nok en fengslende prestasjon fra Christopher Nolan som drar nytte av Murphys tour-de-force rolletolkning og slående bilder."

Les også: Anmelderne elsker Barbie! Margot Robbie er "fabelaktig" i en "forfriskende, fengslende og smart" komedie

Stavanger Aftenblad står for den mest panegyriske norske anmeldelsen av filmen, som slår fast at Oppenheimer er "filmen du skal se i år".

- Dette er den mest spennende filmen om kvantefysikk du noen gang får se. Fordi den også handler om moral og kynisme, om makt og maktmisbruk, om liv og død.

Annonse

Flere av de norske anmelderne drar fram Trond Fausa sin rolle som den ukrainsk-amerikanske vitenskapsmannen George Kistiakowsky. Sigurd Vik fra NRK Filmpolitet forteller at Fausa "stjeler en herlig scene i oppbyggingen mot ett av filmens store klimaks." Dessverre er det ingen engelskspråklige anmeldelser som drar fram nordmannen som ett av filmens høydepunkter.

Les også: Hollywood-legende kaller Oppenheimer "århundrets beste film"

Cillian Murphy i Oppenheimer

Christopher Pahle fra Dagbladet triller en sekser, og kaller filmen "et av Christopher Nolans hittil mest fascinerende, sammensatte verk", og Aleksander Huser fra Cinema omtaler filmen som "mektig, medrivende og tankevekkende".

Espen Svenningsen Rambøl fra Dagsavisen legger vekt på at filmen dreier seg om vonde og vanskelige følelser, men at "den rent ut mesterlige måten Nolan iscenesetter alt sammen fortjener stående applaus."

- Filmen plugger seg inn i tidsånden på en måte selv ikke hans mest profetiske sci-fi-filmer har vært i stand til.

Oppenheimer går på kino denne uka. Kjøp billetter til filmen her!

Annonse