Steven Yeun et al. running in a field

Oversikt: Dette er årets Oscar-filmer

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Hvis du vil være sikker på at du har sett sesongens beste filmer, burde du få med deg disse!

Annonse

Årets Oscar-utdeling blir ikke helt om tidligere år. For det første arrangeres den først 25. april, og prisen er åpen for filmer som har hatt premiere til og med 28. februar. Dessuten har Oscar-akademiet tillatt at filmer som har premiere på strømmetjenester, kan bli nominert i alle kategorier.

Det betyr at du har tilgang til flere av Oscar-favorittene enn noensinne tidligere – også dersom du bor i en kommune der kinoene holder stengt! 10 av de 16 filmene som er nominert i flere kategorier i år er tilgjengelig i stua allerede, og flere skal det bli!

Mank

10 nominasjoner

Regissør David Fincher (The Social Network, Fight Club, Mindhunter) står bak dette dramaet om manusforfatter Herman J. Mankiewicz og hans kamp for å bli kreditert for filmen Citizen Kane (1941). Mank er faktisk skrevet av Davids journalistfar Jack Fincher, som døde i 2003. Hvis han vinner Oscar for Beste originalmanus, slår filmen rekord i posthum Oscar-statuett!

Gary Oldman er en Oscar-kandidat for sin innsats i hovedrollen, og til tross for få scener, gjorde Amanda Seyfried et sterkt nok inntrykk til å omtales som en av favorittene i kategorien Beste kvinnelige birolle.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Fincher har mange fans i Hollywood, og Oscar-akademiet er spesielt begeistret for filmer om å lage film, så Mank har sanket mange nominasjoner! Beste film, Beste mannlige hovedrolle (Gary Oldman), Beste regi, Beste kvinnelige birolle (Amanda Seyfried), Beste lyd, Beste produksjonsdesign, Beste musikk, Beste sminke, Beste kostymedesign og Beste foto.

Annonse

Nomadland

6 nominasjoner

Fern (Frances McDormand) bor i en liten by i Nevada. Etter at selskapet hun jobber for går konkurs pakker hun bilen og legger ut på en reise gjennom det amerikanske landskapet for å utforske et liv utenfor det konvensjonelle sosiale samfunnet og leve som en moderne nomade.

Denne filmen regnes som en favoritt, noe som lover godt for manusforfatter og regissør Chloé Zhao. Hun skal nemlig ta sitt første steg inn i blockbuster-land med Marvel-filmen Eternals, som kommer på kino denne høsten.

Annonse

Frances McDormand er en av storfavorittene i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle, og Chloe Zhao (The Rider) er den første kvinnen i historien som blir nominert i fire forskjellige kategorier for samme film – som regissør (Beste regi), manusforfatter (Beste adaptasjon), klipper (Beste klipp) og produsent (Beste film)! I tillegg er filmen nominert til Beste foto.

Kjøp billetter til filmen her

Annonse

The Trial of the Chicago 7

6 nominasjoner

Aaron Sorkin er manusforfatteren bak Presidenten, The Social Network og A Few Good Men. Hans nyeste film har Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt og Michael Keaton på rollelista, og følger den beryktede rettsaken fra 1969, der syv menn ble tiltalt for konspirasjon etter anti-Vietnam-demonstrasjonene i Chicago på den demokratiske nasjonale konferansen i 1968.

Det som skulle være fredelige protester, ble til et voldelig sammenstøt med politi og Nasjonalgarden. Historien er mer relevant enn noensinne, og Sorkins manus tegner paralleller mellom dagens situasjon i USA og alt som foregikk i 1968.

Annonse

Filmen er en storfavoritt i kategorien Beste originalmanus. I tillegg er den nominert til Beste film, Beste foto, Beste klipp og Beste sang. Sacha Baron Cohen er nominert i kategorien Beste mannlige birolle for sin rolletolkning som Abbie Hoffman.

Annonse

Minari

6 nominasjoner

Dette nydelige dramaet om kultur, tilhørighet og familie har tatt amerikanske anmeldere med storm. Filmen forteller om en koreansk-amerikansk familie som flytter til en liten gård i Arkansas på jakt etter sin egen amerikanske drøm. Familiedynamikken endres fullstendig når deres bannende, men utrolig kjærlige bestemor kommer etter.

Filmen er nominert i kategoriene Beste film, Beste regi, Beste musikk og Beste originalmanus, Steven Yeun er nominert som Beste mannlige hovedrolle og koreanske Youn Yuh-jung (73) er nominert som Beste kvinnelige birolle. Her i Norge har filmen kinopremiere 23. april!

Annonse

Watchlist filmen her

Sound of Metal

6 nominasjoner

Ruben og Lou er et ungt par som har skapt seg et liv de elsker - de er omreisende punkmusikere som bor i en campingbil som er musikkstudio og hjem i ett, men livet deres blir snudd på hodet når Ruben plutselig mister hørselen. Lou gjør alt hun kan for å hjelpe, og finner et sted hvor Ruben kan få den hjelpen han trenger - en institusjon isolert fra resten av verden.

Annonse

Sound of Metal er en av årets mest kritikerroste filmer, og en av de fremste kandidatene for flere sentrale Oscar-kategorier. Den er laget med døve skuespillere i flere sentrale roller og har blitt hyllet for sitt nyanserte og realistiske portrett av hva det vil si å være døv.

Både hovedrolleinnehaver Riz Ahmed og karakterskuespilleren Paul Raci er nominert som henholdsvis Beste mannlige hovedrolle og Beste mannlige birolle. Dessuten er filmen nominert i kategoriene Beste film, Beste originalmanus, Beste klipp og Beste lyd.

Kjøp billetter til filmen her

Annonse

Judas and the Black Messiah

6 nominasjoner

Denne filmen handler om livet til Fred Hampton, som var formann for the Black Panther Party på slutten av 1960-tallet. Han ble sveket av William O'Neal, en småkriminell som var informant for FBI, og infiltrere the Black Panther Party for å bli kvitt formannen.

Filmen omtales som en sterk kandidat i kategoriene Beste film og Beste originalmanus. Av en eller annen grunn er filmens to hovedrolleinnehavere, Daniel Kaluuya og LaKeith Stanfield, begge nominert som Beste mannlige birolle. Dessuten er filmen nominert i kategoriene Beste foto og Beste sang.

Annonse

Vi aner ikke når Judas and the Black Messiah kommer til Norge.

The Father

6 nominasjoner

Anthony er 81 år gammel. Han bor alene i London-leiligheten sin, og nekter å ta imot sykepleierne som datteren Anne prøver å ansette. Likevel blir en slik nødvendighet mer og mer presserende for henne, ettersom hun ikke kan se ham hver dag lenger: hun har besluttet å flytte til Paris for å bo sammen med en mann hun nettopp har møtt.

Annonse

Anthony Hopkins og Olivia Colman er aktuelle i kategoriene Beste mannlige hovedrolle og Beste kvinnelige birolle, og dessuten er filmen en av de nominerte i kategoriene Beste film, Beste originalmanus, Beste klipp og Beste produksjonsdesign.

The Father har Norgespremiere 28. mai.

Watchlist filmen her

Annonse

Ma Rainey's Black Bottom

5 nominasjoner

Chadwick Bosemans, Glynn Turman, Michael Potts og Colman Domingo i Ma Raineys Black Bottom

Regissør George C. Wolfe filmatiserer "Ma Rainey's Black Bottom", August Wilsons skuespill. Filmen ble spilt inn sommeren 2019, og er en av Netflix' sterkeste Oscar-kandidater. Ma Rainey er en legendarisk bluessanger, og filmen tar for seg en spesielt dramatisk innspillingsøkt i Chicago i 1927. Filmen tar opp temaer som rase, musikk, kjærlighetsforhold og utnyttelsen av svarte musikere.

Den tragiske bortgangen til Chadwick Boseman (Black Panther), som spiller den mannlige hovedrollen i filmen, har gjort musikkfilmen til et slags minnesmerke for den avdøde skuespilleren, som gjør sitt siste opptreden i filmen, og det vil ikke overraske om Boseman får en posthum Oscar. Dessuten er Viola Davis råsterk i tittelrollen, og hun kan lett ende opp med å ta med Beste kvinnelige skuespiller-trofeet hjem.

Filmen er Oscar-nominert i kategoriene Beste kvinnelige hovedrolle (Viola Davis), Beste mannlige hovedrolle (Chadwick Boseman), Beste produksjonsdesgin, Beste sminke og Beste kostymedesign!

Annonse

Promising Young Woman

5 nominasjoner

Var det èn film folk snakket om etter årets Sundance-festival, var det Emerald Fennells regidebut, den bekmørke komedien Promising Young Woman, med Carey Mulligan i en rå hovedrolle!

Cassandra Thomas (Carey Mulligan) var en pliktoppfyllende medisinstudent med en lysende fremtid, helt til en mystisk hendelse satte en stopper for alt. En hendelse som etterlot henne hevntørstig. Nå lever Cassie et dobbeltliv, hvor hun om natten søker kontakt med fremmede menn - for å konfrontere dem. Etter en rekke tilfeldige møter, støter hun på en gammel kjenning som omsider kan gi henne muligheten til å ta et oppgjør med fortiden.

Annonse

Carey Mulligan er nominert som årets Beste kvinnelige hovedrolle, og Promising Young Woman tevler dessuten om prisene Beste film, Beste originalmanus, Beste regi og Beste klipp. Filmen har Norgespremiere på kino 23. april!

Watchlist filmen her

Annonse

News of the World

4 nominasjoner

Paul Greengrass (Captain Phillips, 22 July) står bak dette kommende western-actiondramaet, med Tom Hanks i hovedrollen som veteran og enkemann Captain Jefferson Kyle Kidd. Han vandrer fra by til by for å dele nyheter om verden, presidenter og dronninger, store slag, ødeleggende katastrofer og gripende eventyr fra alle verdenshjørner.

I Texas treffer han på Johanna (Helena Zengel), en forlatt tiåring, som har blitt tatt inn i varmen av Kiowa-folket og oppdratt som en av deres egne. Jenta, som aldri har opplevd verden utenfor stammesamfunnet, skal returneres til sin biologiske tante og onkel mot sin vilje. Kidd går med på å bringe jenta dit loven sier hun hører hjemme, og de to legger ut på en utfordrende reise gjennom villmarken…

Annonse

Filmen bygger på boka med samme tittel, og kan ende opp med å vinne kategoriene Beste lyd, Beste produksjonsdesign, Beste musikk og Beste foto.

Annonse

Sjel

3 nominasjoner

Sjel/Soul

Denne animasjonsfilmen fra Pixar handler om Joe, en ungdomsskolelærer som får sitt livs mulighet – han skal spille på en fancy jazzklubb med ett av sine største forbilder. Problemet er at Joe tilsynelatende dør før han rekker å komme seg til konserten. Joes sjel skal videre til livet etter døden, men ved en tabbe ender han opp i en verden full av sjeler som venter på en sjanse til å ta over en nyfødt menneskekropp.

Filmen har både elektronisk musikk komponert av Trent Reznor og Atticus Ross, og jazzmusikk komponert av Jon Batiste, som har blitt nominert i kategorien Beste musikk. Filmen regnes som favoritten i kategorien Beste animerte langfilm, og er også nominert for Beste lyd.

Annonse

One Night in Miami

3 nominasjoner

One Night in Miami…

Denne filmen handler om et fiktivt møte mellom Malcolm X, Muhammad Ali, Jim Brown og Sam Cooke i et rom på Hampton House i februar 1964, i kjølvannet av Alis overraskende tittel seier over Sonny Liston.

Filmen ligger godt an til å tevle om både Beste film og Beste regi. Regissøren av filmen er Regina King, som kanskje er best kjent for hovedrollen i Watchmen-serien på HBO, og som vant en Oscar for beste kvinnelige birolle i filmen If Beale Street Could Talk. One Night in Miami er hennes langfilmdebut.

Leslie Odom Jr. (Hamilton) spiller musikeren Sam Cooke, og han regnes som en av favorittene i kategorien Beste mannlige birolle. One Night in Miami er skrevet av Kemp Powers, basert på et teaterstykke han også skrev, og han er en sterk kandidat i kategorien Beste adaptasjon. Powers sto også for manus og co-regi Disney Pixars Sjel, en annen av årets Oscar-kandidater. Dessuten er rulletekstsangen "Speak Now" nominert til Beste sang.

Annonse

Tenet

2 nominasjoner

Tenet

Manusforfatter og regissør Christopher Nolan står bak årets største kinofilm – en ambisiøs sci-fi-thriller som omhandler både internasjonal spionasje, tidsreiser og evolusjon. Filmen er innspilt i minst seks forskjellige land, blant annet i Norge!

Robert Pattinson og John David Washington spiller hovedrollene i filmen, og motspillerne inkluderer Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy og Michael Caine.

Tenet nådde ikke fram i noen av de "gjeveste" kategoriene, men den er nominert for Beste visuelle effekter og Beste produksjonsdesign!

Annonse

Borat påfølgende kinofilm

2 nominasjoner

Sacha Baron Cohen i Borat Subsequent Moviefilm

14 år etter originalen har Sacha Baron Cohen spilt inn en helt ny oppfølger til Borat – i hemmelighet. Filmen heter Borat påfølgende kinofilm, og ble spilt inn i hemmelighet i fjor.

I oppfølgeren er ikke Borat er lenger en ukjent kasakhstansk TV-reporter. Nå vet offentligheten vet hvem han er, og Borat må gå undercover for å kunne gjennomføre intervjuer. I likhet med den første filmen, blander oppfølgeren en fiktiv historie med virkelige scener der Borat møter amerikanere, og framprovoserer reaksjoner og utspill de ellers ikke ville slippet ut.

Den største overraskelsen i oppfølgeren var nok Maria Bakalova, en 24 år gammel bulgarsk skuespillerinne som virkelig lever seg inn i rollen som Borats datter, og tilsynelatende improviserer minst like godt om Sacha Baron Cohen. Hun er nominert om Beste kvinnelige birolle, og filmens ni manusforfattere er nominert for Beste adaptasjon.

Annonse

Et glass til

2 nominasjoner

Mads Mikkelsen i Druk/Another Round

Årets danske Oscar-kandidat handler om fire lærere på videregående som bestemmer seg for å teste Finn Skårderud teori om at litt alkohol i blodet åpner sinnet for omverdenen, og får kreativiteten til å stige. Derfor velger lærere å alltid holde en halv promille i blodet.

Resultatet er oppsiktsvekkende. Både undervisningen og resultatene løfter seg, fram til alt tar en brå vending! Den siste scena i filmen er en spektakulær sekvens, og noe av det mest underholdende vi har sett på film på en god stund!

Filmen er nominert i kategorien Beste internasjonale film, og Thomas Vinterberg er nominert for Beste regi.

Annonse

Hillbilly Elegy

2 nominasjoner

Dette dramaet med Glenn Close og Amy Adams bygger på bestselgeren "Hillbillyens klagesang", en selvbiografi av J.D Vance. Han var tidligere marinesoldat fra sør i Ohio, og studerte juss ved Yale. Han var på nippet til å lande drømmejobben da en krise i familien tvang han til å reise hjem.

Der ble J.D nødt til å navigere seg gjennom den komplekse dynamikken i hans hillbilly-familie og hans flyktige forhold til sin rusavhengige mor Bev. Gjennom minnene av hans bestemor Mamaw, den tøffe og lynskarpe kvinnen som oppdro ham, begynner J.D å omfavne sin families uutslettelige avtrykk i hans personlige reise.

Annonse

Filmen er nominert for Beste sminke, og Glenn Close er nominert i kategorien Beste kvinnelige birolle. Snodig nok er hun også nominert som Verste kvinnelige birolle i Oscar-utdelingens motstykke, the Razzies.

Annonse