Saoirse Ronan i Mary Queen of Scots

Århundrenes største kvinnelige maktkamp

Publisert:

Saoirse Ronan og Margot Robbie er to av verdens sterkeste skuespillere. I Mary Queen of Scots er de kompromissløse herskere.

Annonse

Annonsørinnhold for United International Pictures

Mens vi venter på tredje sesong av The Crown, ruller en enda mer dramatisk film inn på norske kinoer. Historien om Maria Stuart av Skottland og Elisabeth I av England er en intens kamp mellom religioner, verdenssyn og to mektige kvinner.

Mary Queen of Scots er kostymedrama på sitt kraftigste, og leverer både action, overraskelser og sex fra manusforfatteren bak House of Cards. Middelalderpolitikk og slag i Game of Thrones-stil møter intriger på nivå med The Favourite og de episke skotske landskapene fra Braveheart.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Dronning, enke og 18-åring

Maria Stuart regjerte i Skottland fra hun var seks dager gammel. Som sekstenåring giftet hun seg til den franske tronen, men etter tre år i Frankrike returnerte hun til Skottland som dronning og enke. Da var hun altså 18 år gammel.

Denne dama hadde levd, og hun var ikke klar for å bøye seg for Englands makt.

Mary Queen of Scots

I tillegg til å være dronning av Skottland og tidligere dronning av Frankrike, hadde Maria nemlig krav på den engelske tronen.

Én vesentlig faktor sto i veien: Maria var katolikk.

Dronning Elisabeths far, Henrik VIII, hadde nylig avskaffet katolisismen og etablert en ny, protestantisk kirke i England. Folket ville ikke godta en katolsk hersker.

Annonse

Barnløs regent

Noen mil unna satt Elisabeth I av England, Marias kusine. Du kjenner henne kanskje fra Elizabeth-filmene med Cate Blanchett, men i Mary Queen of Scots blir hun stilt i et ganske annet lys.

Elisabeth levde på lånt tid, og hadde et alvorlig utbrudd av kopper. Hun nektet å møte Maria, og all korrespondanse mellom dem var skriftlig.

Elisabeth hadde ikke barn, og mistenkte at hun heller ikke kunne få noen tronarving. Uansett hvordan maktkampen utspilte seg, ville hun ende opp med å gi fra seg tronen til Maria, eller hennes etterkommere.

Annonse

For å beholde makten forsøkte hun å få Maria gift med Robert Dudley, en engelskmann hun selv var i et forhold med.

Når Maria gikk mot Elisabeths plan og godtok Roberts frieri, utløste det panikk i det engelske hoffet.

</div></p> <h3><strong>Saoirse Ronan og Margot Robbie</strong></h3><p><a href="https://www.filmweb.no/profil/article899740.ece">Saoirse Ronan</a> er bare 25 år gammel, men har allerede tre Oscar-nominasjoner, og har spilt ikoniske roller i actionfilmer (<a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/22156/Hanna/">Hanna</a>), oppvekstdrama (<a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/35272/Brooklyn/">Brooklyn</a>, <a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/51757/LadyBird/">Lady Bird</a>) og komedier (<a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/25977/TheGrandBudapestHotel/">The Grand Budapest Hotel</a>).</p> <p>I <a href="https://www.filmweb.no/program/UIP20171242">Mary Queen of Scots</a> gir hun et enestående innsyn i Marias indre liv i møte med uforståelige omstendigheter.</p> <p><a href="https://www.filmweb.no/profil/article1148406.ece">Margot Robbie</a> ble et navn det øyeblikket hun dukket opp i <a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/36052/TheWolfOfWallStreet/">The Wolf of Wall Street</a>, og har siden spilt den sinnsyke <a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/23358/SuicideSquad/">Harley Quinn</a> og fått en Oscar-nominasjon for filmen <a href="https://streamingguiden.filmweb.no/movies/48821/I%2CTonya/">I, Tonya</a>, som også var hennes debut som produsent.</p> <p>De to har aldri jobbet sammen tidligere, og stemningen i kinosalen er til å ta og føle på når Elisabeth og Maria endelig befinner seg i samme rom.</p><p><img alt="MaryQueen_DP1080x1920Dato.jpg" id="_80d45cce-a479-4e15-98a9-35c57de78dae" src="//stage.filmweb.no/incoming/article1395533.ece/binary/MaryQueen_DP1080x1920Dato.jpg" width="200" /></p><p><a href="https://www.filmweb.no/program/UIP20171242">Mary Queen of Scots</a> har premiere 3. mai. <a href="https://www.filmweb.no/program/UIP20171242">Kjøp billetter her!</a></p><p> </p><p align="center"><em><strong>Annonsørinnhold for United International Pictures</strong></em></p><body></html>

Annonse