Scrat i Istid

Scrat blir ikke med i de neste Istid-filmene – har mistet rettighetene

Filmweb
Publisert:

Istid-filmserien har ligget på is siden 2016, men nå kommer den tilbake med to nye filmer… uten barnefavoritten Scrat!

Annonse

Da Disney kjøpte konkurrenten 20th Century Fox, fikk de også med seg en av tidenes mest populære barnefilm-franchiser. 25. mars gjenoppliver de Istid-serien med spin-off-filmen The Ice Age Adventures of Buck Wild på Disney+, og filmskaperne er allerede i gang med en syvende Istid-film. Men én fyr kommer ikke til å være med i noen av de kommende animasjonsfilmene.

Scrat er en slags mellomting mellom en rotte og et ekorn, og gjennom de fem foregående Istid-filmene har vi sett han gang på gang forsøke å få tak i en eikenøtt, for å spise eller lagre den. Det har han aldri fått til – og sånn det ser ut kommer han heller aldri til å få det til.

I tillegg til de fem Istid-filmene, har Scrat dukket opp i videospill og kortfilmer, og i utgangspunktet ville Disney+ lage en ny serie som skulle hete "Scrat Tales". Den ble imidlertid skrinlagt ganske nylig, etter at Disney fikk juridiske problemer.

Tegneren Ivy Silberstein fant på en karakter som het Sqrat – en kombinasjon av ordene "squirrel" og "rat" i 1999, og presenterte figuren for Blue Sky, selskapet som tre år senere lagde Istid.

Silberstein anla søksmål mot Twentieth Century Fox for brudd på opphavsretten i 2002. Dommeren i den saken bestemte et år senere at Silberstein og Twentieth Century Fox begge hadde eierskap til Scrat-rettighetene, men kunstneren nektet å gi opp så lett, og lanserte en kampanje for å få full eierskap til karakteren.

28. januar i år, etter nesten 20 år med søksmål og forhandlinger, ga Disney og Blue Sky opp. "Ingen Scrat in Istid 6," jublet Silberstein på Twitter.

Se hvor du kan streame filmer og serier

Annonse

Manny, Ellie, Sid og Diego er tilbake i den kommende sjette Istid-filmen. De er imidlertid ikke hovedpersoner denne gangen – der er derimot Buck, en gal, enøyd røyskatt som vi møtte i den tredje, fjerde og femte Istid-filmen.

På engelsk har Buck stemmen til Simon Pegg, og på norsk var det Åsleik Engmark som hadde stemmen hans. Engmark døde i 2017, og vi vet ikke hvem som skal ta over rollen i den kommende filmen. Anders Bye tok over Engmarks rolle som Woody i Toy Story 4, og Henrik Horge tok over rollen som Mike Wazowski i serien Monstre på jobb.

The Ice Age Adventures of Buck Wild har premiere på Disney+ 25. mars. Watchlist filmen her!

Annonse